Mâini și picioare reci, când devine o problemă și un motiv de îngrijorare

Ți se întâmplă să ai adesea mâinile și picioarele reci? În cele mai multe cazuri aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci se datorează pur și simplu faptului că organismul încearcă să își regleze temperatura.

Pentru organism sângele are și rol de termoreglare, împiedică pierderea de căldură prin vasoconstricție. Vasele de sânge din piele, care sunt controlate de sistemul nervos simpatic, reacționează la schimbările de temperatură. Atunci când temperatura este scăzută, vasele care furnizează sânge la nivelul pielii se îngustează, se reduce fluxul de sânge, ceea ce ajută la minimizarea pierderii de căldură din sânge și menținerea temperaturii interne la valori normale. În schimb, atunci când este cald, vasele se dilată, aspect ce duce la creșterea fluxului de sânge la nivelul pielii, permițând căldurii să iasă din corp. Astfel se evită ca temperatura corporală să crească periculos. De aceea, vara, când este cald, pielea se înroșește.

Deoarece sistemul nervos simpatic controlează vasele de sânge, dar reacționează și la stres sau anxietate, se explică senzația de mâini și picioare reci și când vine vorba de stres emoțional.

Ar putea fi alte cauze?

În mod normal, senzația de mâini și picioare reci este temporară, dar dacă cineva are întotdeauna mâinile și picioarele reci, chiar și atunci când afară este cald, ar putea fi efectul mai multor afecțiuni.

 

Neuropatia periferică-picioare reci în diabet

Unul dintre motivele pentru care o persoană cu diabet are picioare reci este deteriorarea nervilor, cauzată de creșterea nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă senzația de picioare reci, dar pot fi afectate și mâinile, pot să apară și furnicături, amorțeală, durere, arsură.

Boala Raynaud

Este o afecțiune a vaselor sangvine, ce se contractă exagerat ca urmare a scăderii temperaturii și a prezenței factorilor de stres emoțional. Sunt afectate degetele de la mâini și picioare, apare senzația de amorțire și răceală.

În unele cazuri nu este clar de ce oamenii prezintă simptome ale bolii Raynaud. În alte cazuri, poate fi rezultatul unor cauze secundare mai grave, cum ar fi o deficiență imunitară sau asociată cu hipertensiune arterială.

Picioarele reci și anemia

O altă cauză posibilă este anemia, carența de fier, care poate afecta transportul sângelui bogat în oxigen și poate duce la răcirea mâinilor și a picioarelor. Anemia apare atunci când celulele roșii din sânge nu au suficiente proteine bogate în fier care să transporte oxigen.

Hipotiroidismul

Este o afecțiune ce apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni ce susțin funcțiile metabolice ale organismului

Fumatul

Nicotina determină îngustarea vaselor de sânge și reduce fluxul de sânge.

Boala arterială periferică

Reprezintă îngustarea vaselor de sânge de la nivel periferic. În pereții arterelor începe să se depună colesterol, calciu și țesut fibros, ce formează plăci ateromatoase. Pe măsură ce se îngustează arterele nu vor mai transporta suficient sânge.

 

Când devine o preocupare?

În situații normale, mâinile și picioarele reci nu reprezintă o îngrijorare, dar trebuie ținut cont de faptul că se datorează unei aport redus de sânge care ajunge la extremități și, în timp, acest lucru poate duce la unghii casante, piele uscată sau crăpată, piele decolorată și o senzație de furnicături sau amorțeală. Poate deveni chiar destul de dureroasă folosirea degetelor sau picioarele atunci când sunt reci ca gheața.

O cantitate redusă de sânge ar putea face ca rănile să se vindece mai greu, iar infecțiile să persiste. În timp pot fi afectați nervii și impactul asupra acestora, alături de riscul crescut de infecție, poate duce uneori la amputație.

 

Ce remedii pot fi folosite?

 • renunțarea la fumat
 • reglarea nivelului de colesterol prin alimentație
 • menținerea sub control a greutății, tensiunii
 • gestionarea stresului
 • mai multe pauze de ridicat în picioare și făcut mișcare atunci când se lucrează stând pe scaun
 • practicarea exercițiilor fizice
 • purtarea de șosete de calitate, groase, și încălțăminte confortabilă
 • purtarea de mănuși atunci când este frig
 • efectuarea de analize regulat pentru identificarea unor potențiale afecțiuni
 • spălat mâinile cu apă caldă și uscate imediat
 • evitarea schimbărilor bruște de temperatură prin purtarea a mai multor straturi de îmbrăcăminte care să mențină căldura
 • evitarea încăperilor cu aer condiționat
 • control periodic la medic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *