Sari la conținut

Sensibilitatea la frig? Pentru mulți sindromul Raynaud este de vină

”Am mereu mâinile și picioarele reci. Ar trebui să mă îngrijorez?”- sună întrebarea pe care, cu siguranță, multe persoane și-o pun dacă se confruntă cu disconfortul de a avea mâini și picioare reci. Dacă pentru unele persoane, care se confruntă dintotdeauna cu această problemă, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, anumite semne în plus pot da de gândit că în spatele mâinilor și picioarelor reci se ascunde o afecțiune, precum sindromul Raynaud. Poate afecta până la 5% din populație, cele mai predispuse fiind femeile cu vârsta între 20-40 de ani.

Fenomenul Raynaud este o boală ce se manifestă prin apariția senzației de amorțeală și frig la nivelul degetelor atunci când temperatura scade sau din cauza stresului. Este o problemă de circulație a sângelui, ce afectează extremitățile, îndeosebi degetele de la mâini, picioare, nas, urechi, obraji, bărbie. Se manifestă prin contractarea vaselor mici de sânge de la nivelul membrelor inferioare și superioare, cauza fiind expunerea la frig sau un stres emoțional. Poate fi un semn al unei tulburări autoimune, cum ar fi lupusul sau sclerodermia.

TIPURI DE SINDROM RAYNAUD

Boala Raynaud este numită după medicul francez care a descoperit-o pentru prima dată în anul 1862. Afecțiunea poate fi primară sau secundară.

Fenomenul Raynaud primar este echivalent cu absența unei cauze care să ducă la apariția afecțiunii și are un impact minim asupra vieții pacientului, determinând doar disconfort la expunerea la frig. Semnele ce apar sunt modificări de culoare a pielii la expunerea la frig-de la alb, la cianotic și roșu, amorțeli-furnicături sau înțepături după ce extremitățile încep să se încălzească. Mai exact, de la fluxul scăzut de sânge în prima fază pielea se albește, apoi se învinețește, ca apoi să devină roșie și dureroasă.  De indicat este faptul că aceste simptome dispar atunci când factorul declanșator este îndepărtat, când mâinile și picioarele sunt încălzite.

Fenomenul Raynaud secundar se comportă la fel ca cel primar, însă cauza o reprezintă alte afecțiuni preexistente. Acestea includ: boli ale țesutului conjunctiv, sclerodermie, o boală rară ce determină pielea să se întărească și în cazuri mai grave să apară leziuni la nivelul organelor interne. Lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjogren sunt, de asemenea, afecțiuni ce duc la apariția bolii Raynaud. Fenomenul Raynaud secundar este mai puțin frecvent față de cel primar.

Ateroscleroza, boala Buerger, hipertensiunea pulmonară primară, sindromul de tunel carpian sunt alte afecțiuni în care pacientul se confruntă cu sindromul Raynaud. Poate să apară și ca efect secundar în urma administrării unor medicamente (pentru hipertensiune arterială, migrenă, ADHD, unele mecamente chimioterapice), practicarea unor profesii ce presupun vibrații repetitive asupra mâinilor.

DIAGNOSTICAREA

Are loc în mai multe etape. Medicul va efectua o examinare fizică, urmată de de chestionarea pacientului privind istoricul medical și simptomele resimțite. Acestea sunt urmate de o serie de teste pentru a fi stabilit cu exactitate dacă e vorba de sindromul Raynaud sau alte afecțiuni cu simptome similare. Esențială în diagnosticare este capilaroscopia, o metodă de investigație ce presupe evaluarea microscopică a rețelei de la nivelul patului unghial.

CEL MAI BUN TRATAMENT PENTRU RAYNAUD

Nu există un tratament care să ducă la vindecarea completă a sindromului Raynaud primar sau secundar, însă pentru reducerea frecvenței de apariție a episoadelor și gestionarea simptomelor se vor încerca diferite forme de tratament cu medicație orală sau în cazuri severe cu medicație intravenoasă sau tratament chirurgical. Vestea bună este că majoritatea persoanelor cu această boală pot gestiona simptomele fără medicament. Schimbarea stilului de viață, cu evitarea substanțelor ce determină vasoconstricție, precum cofeina sau nicotina, o dietă sănătoasă și echilibrată, suplimente alimentare și exerciții fizice reprezintă prima linie de tratament.

Sindromul Raynaud trebuie ținut sub control prin metode preventive, una dintre acestea fiind și evitarea expunerii la frig, contactul cu gheața și apa rece, dar și evitarea episoadelor stresante. Simptomele pot fi ameliorate prin purtarea de încălțăminte și haine adecvate, mănuși, șosete călduroase atunci când este frig, practicarea mișcării și a exercițiilor în mod regulat, exerciții de respirație sau yoga pentru relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *