Ce boli poate să ascundă senzația permanentă de mâini și picioare reci

Ți se întâmplă să te confrunți cu senzația de mâini și picioare reci? Este o senzație neplăcută, ce poate să nu reprezinte un motiv de îngrijorare, mai ales dacă problema este una veche. Atunci când temperatura scade organismul încearcă să protejeze în special organele vitale și pentru acest lucru el va regla independent temperatura prin îngustarea vaselor de sânge și reducerea transportului de sânge spre extremități.

Dar atunci când observi că ai mâini și picioare reci dintr-o dată, fără să se modifice temperatura ambientală, și se modifică și culoarea pielii, apar furnicăturile sau amorțeala la nivelul mâinilor și picioarelor, tremurat, slăbiciune musculară, sensibilitate crescută la frig poate fi vorba de anumite afecțiuni.

Anemia

Reprezintă o afecțiune ce se manifestă prin scăderea numărului de globule roșii sănătoase (eritrocite) din sânge sub nivelurile normale. Rolul globulelor roșii este de a transporta oxigenul către țesuturile din organism.

Simptomele anemiei pot fi ușor confundate cu ale altor afecțiuni, de aceea este important să fie consultat un medic, care să pună un diagnostic corect și să recomande tratamentul adecvat.

Stare de oboseală, slăbiciune fatigabilitate, mâini și picioare reci, piele palidă, amețeală, dureri de cap, dificultăți de respirație sunt semne ce indică prezența anemiei.

 

Sindromul Raynaud

Este o afecțiune a vaselor sanguine, ce determină apariția senzației de răcire și amorțeală a anumitor porțiuni ale organismului, în urma scăderii temperaturii sau prezența anumitor factori de risc. Senzația de mâini și picioare reci, schimbarea culorii pielii de la degetele mâinilor și picioarelor în condiții de frig sau stres, amorțeală, durere sunt o parte dintre simptomele acestei afecțiuni.

 

Hipotiroidism

Reprezintă o tulburare a funcției tiroidiene, cauzat de deficitul de hormoni tiroidieni. Semnele sunt reprezentate de astenie fizică, constipație, creștere în greutate, depresie probleme de memorie, piele uscată, intoleranță la frig.

 

Ateroscleroza

Reprezintă o afecțiune a pereților vaselor sanguine, cauzată de depunerea de grăsimi în peretele arterelor, sub formă de plăci aterosclerotice, ce afectează buna desfășurare a circulației sanguine, este împiedicat fluxul sanguin să ajungă în membre în mod uniform. Printre simptomele aterosclerozei la nivelul picioarelor sunt dureri la mers, amorțeli, senzație de extremități reci.

 

Diabet

Persoanele care au probleme cu glicemia sunt predispuse la probleme de circulație, în special la nivelul extremităților. Creșterea nivelului de zahăr din sânge afectează nervii și deseori leziunile acestora apar pentru început la nivelul picioarelor. Nivelul ridicat de zahăr din sânge slăbește și pereții vaselor capilare, care suplimentează nervii cu oxigen și nutrienți. Alte simptome ale diabetului sunt sete sau foame excesivă, urinat des, vindecare lentă și grea a rănilor, fatigabilitate.

 

Deficit de vitamina B12

Vitamina B12 sprijină formarea de celule nervoase și ajută la formarea de globule roșii din sânge. Deficitul de vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, poate cauza anemia pernicioasă, ceea ce duce la leziuni ale nervilor și dificultatea de a fi transportat oxigenul la celule și țesuturi, ceea ce duce la senzația de mâini și picioare reci. Printre simptomele deficitului de vitamina B12 sunt și oboseala, slăbiciunea, constipația, pierderea pofeti de mâncare și scăderea în greutate, amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *