Sari la conținut

Lucruri interesante despre sânge și cum se poate menține starea sa de sănătate

Când te gândești la sistemul circulator al corpului uman primul lucru care îți vine în minte este inima, așa-i? Însă inima nu-și poate face treaba fără vasele de sânge, un sistem circulator complex și vast de tuburi, alcătuite din celule musculare netede, țesut elastic, fibre de colagen. Vasele de sânge sunt de trei tipuri, artere, ce duc sângele de la inimă către restul corpului, capilare, prin intermediul cărora se face schimbul de apă și substanțe din sânge, și vene, ce duc sângele de la capilare spre inimă. 

Iată câteva aspecte importante de știut despre circulația sanguină și modul în care poate fi păstrată sănătatea sistemului circulator.

Rol vital în organism – Arterele transportă sângele către fiecare parte a corpului tău, asigurându-se că inima, plămânii și toate organele vitale primesc nutrienții și oxigenul de care au nevoie.

Marea și mica circulație – sistemul circulator cuprinde circulația pulmonară (mică). Aceasta pornește din ventriculul drept al inimii, prin trunchiul arterei pulmonare, care transportă sânge cu dioxid de carbon către vasele capilare din plămâni unde are loc schimbul de gaze. De aici, sângele îmbogățit cu oxigen este preluat de venele pulmonare și adus în atriul stâng al inimii. Circulația sistemică (mare) pornește din ventriculul stâng și sângele cu oxigen și substanțe nutritive este transportat prin artera aortă către țesuturi și organe. Ulterior, sângele încărcat cu dioxid de carbon este preluat de venele cave și adus în atriul drept pentru a fi reluată circulația pulmonară din ventriculul drept. 

Inima, motorul organismului – pompează de la 60 până la 80 de ori pe minut sângele, fiind cel mai solicitat mușchi. Bate, în medie, de 100.000 de ori într-o zi și pompează aproximativ 5,6 litri de sânge, de trei ori pe minut. 

Lungimea sistemului circulator – puse cap la cap vasele de sânge ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri. Spre comparație, circumferința Pământului la Ecuator este de 40.075 de kilometri.

Mai multe grupe de sânge – grupa de sânge poate varia de la o persoană la alta în funcție de genele moștenite, compoziție, structură. Există patru tipuri de sânge, grupa 0, cel mai des întâlnită la nivel mondial, grupa A, grupa B și grupa AB. Grupa 0 este grupa universală de sânge, folosită în transfuzii de sânge în situații de urgență atunci când nu se poate determina la timp grupa sanguină a persoanei afectate. 

Presiunea sângelui – tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasului de sânge. Această presiune este rezultată din contracția regulată a inimii care pompează sângele în circulația sistemică. Presiunea exercitată de sânge când inima se contractă se numește sistolică și are valori normale cuprinse între 100 și 130 mm coloană de mercur, iar când inima se relaxează între două contracții este diastolică și are valori normale sub 85 mm coloană de mercur.

Capilarele, cele mai mici vase de sânge din organism – joacă un rol crucial în circulație, deoarece permit schimbul de substanțe, nutrienți și gaze între sânge și țesuturi. Deși au aproximativ 5 microni în diametru, prin dilatarea lor apare celulita și vergeturile.

Sistemul limfatic, parte a sistemului circulator – lucrează îndeaproape cu sistemul circulator și cuprinde o rețea de vase limfatice ce transportă limfa către direcția inimii. Limfa circulă de la țesuturi la sânge, preia toxinele, deșeurile și componentele nocive neutralizate de sistemul imunitar. Unul dintre rolurile sistemului limfatic este de a colecta excesul de limfă dintre țesuturi și de a-l readuce în sânge. 

Stilul de viață pentru sănătatea sângelui dieta joacă un rol esențial, fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase oferă vitamine și minerale esențiale, inclusiv fier, acid folic, vitamina B12 și vitamina K, necesare pentru sănătatea sângelui, în special producția de globule roșii, coagularea sângelui. 

Alimentele procesate, zahărul, grăsimile saturate cresc riscul de inflamație, care au un impact negativ asupra vaselor de sânge.  

Anumite suplimente alimentare ajută la protejarea sănătății sistemului circulator. Tabletele HRI-Vitalion Plus, un produs pe bază de plante, conține ingrediente ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. Conținutul de vitamina C, E și zinc, ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și întărirea pereților acestora. 

Hidratarea adecvată reduce vâscozitatea sângelui, permițându-i să treacă lin prin vase și ajută și la transportul oxigenului și a nutrienților către organe și țesuturi. 

Exercițiile fizice regulate promovează circulația optimă. Este stimulată astfel producția oxidului nitric, un compus ce ajută la dilatarea vaselor de sâng, reducând riscul apariției chegurilor și menținând tensiunea arterială în parametrii normali. 

Evitarea tutunului și limitarea consumului de alcool – fumatul reduce capacitatea de transport a oxigenului și crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge. La fel, alcoolul în exces duce la anemie, leziuni hepatice și perturbarea mecanismelor de coagulare a sângelui.

Purtarea hainelor strâmte sau statul picior peste picior ori cu picioarele încrucișate exercită o presiune asupra vaselor de sânge, obstrucționează circulația sângelui, iar pe termen lung poate duce la o circulație proastă în acea zonă.

Stresul cronic poate avea un impact semnificativ asupra sănătății sângelui. Stresul prelungit eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care poate crește tensiunea arterială și crește riscul de boli cardiovasculare.

În concluzie, menținerea sănătății sângelui prin adoptarea unui stil de viață sănătos este un aspect fundamental al bunăstării generale. În plus, măsurile preventive pot îmbunătăți și mai mult sănătatea sângelui și pot reduce riscul de tulburări de sânge.

Prioritizează astăzi sănătatea sângelui tău pentru ca să ai un mâine mai liniștit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *