Sari la conținut

Mâini și picioare reci, circulație deficitară sau fenomenul Raynaud?

Te-ai întrebat de ce ai mâinile și picoarele reci? Acest aspect poate indica o reacție fizică a organismului la frig și stres, fără un motiv de îngrijorare, din punct de vedere medical, însă pot fi și simptome care să ascundă anumite afecțiuni vasculare, reumatologice, endocrine. Mâinile și picioarele reci pot fi semnele unei patologii complexe, precum fenomenul Raynaud.

Expunerea la frig determină organismul să reacționeze pentru a-și păstra echilibrul termic. Are loc o reducere aproape instantanee a fluxului sanguin din vasele tegumentare. Are loc vasoconstricția vaselor mici cutanate, care își micșorează diametrul, iar sângele nu mai circulă corespunzător la nivelul lor.  Efectul este modificarea temperaturii și culorii pielii, dar și scăderea pierderilor de căldură. Însă această simptomatologie se poate corela și cu afecțiuni mai severe, nu doar cu expunerea la frig, și atunci este nevoie de consult de specialitate.

Vremea rece este motivul declanșării fenomenului Raynaud, dar acesta poate să apară în orice moment al anului. Spre exemplu, când se intră într-o zonă rece, o cameră cu aer condiționat, secția de frigidere a supermarketului, după ce se stă la căldură. Pe lângă mâini și picioare fenomenul Raynaud poate afecta, mai rar, buzele, nasul, urechile. Afectează în special persoanele mai tinere, mai ales femeile cu vârsta cuprinsă între 15-40 de ani, iar problemele de circulație sunt în general temporare și complet reversibile. În momentul apariției unui episod Raynaud pielea devine palidă, uneori albindu-se foarte tare, poate fi urmată de învinețire și în final înroșirea extremităților.

Prevenirea și tratarea fenomenului Raynaud

Cel mai bun tratament pentru această afecțiune este prevenirea episoadelor prin evitarea expunerii bruște sau neprotejate la temperaturi scăzute. Întotdeauna, iarna, înainte de a ieși afară este indicat să fie purtate mănuși sau chiar și când temperatura scade ușor sau devine ploioasă, ori bate vântul. Mănușile sunt indicate să fie folosite și în zonele răcoroase din supermarket.

Evitarea medicamentelor care duc la constricâția vaselor de sânge , renunțarea la fumat  sunt alte măsuri ce pot fi luate pentru evitarea unui nou episod al fenomenului Raynaud. Un consult de specialitate poate diagnostica și oferi tratamentul optim al acestei afecțiuni.

Odată apărut un episod Raynaud este indicat să se încălzească cât mai repede extremitățile afectate, în general sub un jet de apă caldă. După ce se încălzesc vasele de sânge se relaxează, fluxul sanguin este reluat și pielea devine caldă și rozalie.

Important de știut!

Unele persoane ce suferă de fenomenul Raynaud pot avea și alte probleme de sănătate, de obicei tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia sau lupusul. Și în acest caz consultul de specialitate la medic poate determina conduita terapeutică necesară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *