Sari la conținut

Cum acționează stresul asupra inimii și a sistemului circulator

Un studiu al Asociației Americane de Sănătate a evidențiat faptul că un nivel mai ridicat de hormoni ai stresului este legat de hipertensiune și de un risc crescut de atac de cord și atac vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială normală. Practic, factorii psihologici negativi de sănătate sunt asociați cu mulți factori de risc cardiovascular. Vestea bună este că o persoană își poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară având o perspectivă psihologică pozitivă.

Stresul nu este întotdeauna un lucru rău, el ne motivează să fim energici, alerți, focusați pe situații dificile, însă în exces poate deveni cel mai mare inamic al sănătății. Poate provoca tensiune, dureri de cap, oboseală, depresie.

 

Stresul și acțiunea sa asupra organismului

Atunci când stresul crește organismul eliberează cortizolul produs de glanda suprarenală pentru a face față situației. Odată ce situația stresantă a trecut, totul revine la normal. Însă atunci când situația se repetă continuu, stresul devine o constantă pentru organism, acesta este inundat de substanțe chimice și hormoni care slăbesc sistemul imunitar și creează inflamații. Prin urmare, are un efect direct asupra inimii și a vaselor de sânge, crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială, infarct și chiar atac cerebral, diabet, obezitate. De altfel, se știe că multe procese din organism, cum ar fi ateroscleroza și coagularea sângelui pot fi afectate de stres. Eliberarea în sânge a acizilor grași duce la creșterea nivelului de colesterol și trigliceride și induce sau agravează ateroscleroza și îngustarea vaselor de sânge. Crește nivelul inflamațiilor și formarea cheagurilor de sânge din artere, provocând durere în piept și ulterior apariția infarctului miocardic și accidentul vascular cerebral.

Cel mai grav este nu faptul că te poți obișnui să trăiești cu stresul, ci că devine un mod de viață care nu mai observi cât de mult de afectează.

Poate fi protejată inima de stres? Cum?

Viața de zi cu zi implică stres: oamenii sunt solicitați la locurile de muncă, în viața familială, au probleme financiare etc, iar managementul stresului poate deveni o misiune imposibilă. Nu pot fi schimbate toate lucrurile stresante din viața de zi cu zi, dar poate fi schimbată modalitatea de răspuns la acestea.

Practicarea exercițiilor fizice determină organismul să elibereze endorfine, fiind o bună cale de a combate stresul și de a-l ține sub control. Exercițiile de respirație ajută mintea să rămână calmă și focusată. Relaxarea, yoga, alimentația sănătoasă, exerciții de mindfulness, terapie cognitiv-comportamentală, socializarea cu prietenii, realizarea unor activități ce provoacă plăcere sunt practici recomandate frecvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *