Sari la conținut

Cum să reduci stresul pregătirilor pentru sărbători, dar să ai grijă și de sănătatea ta

Așteptați Crăciunul? Pentru unii, această perioadă a anului este cea mai minunată. Este plină de credință, magie, iubire, pace, bucurie, râsete, optimism, familie, prieteni, mâncare bună, diferite activități de iarnă, seri confortabile și amintiri frumoase. Pentru alții poate fi și un prilej de stres, anxietate, tristețe, grabă, dezamăgire, suprasolicitare, cheltuială excesivă.

Multe persoane consideră că perioada dinaintea Crăciunului și a Anului Nou sunt stresante deoarece sunt cumpărături de făcut, gătit, făcut curățenie, planificat petreceri, peste tot e aglomerație, se mai adaugă și teama de eșec de a nu oferi cadouri greșite ori gătit preparate care nu vor fi pe placul musafirilor, și lista poate continua. Dar este și o veste bună, planificarea din timp și atenția acordată stilului de viață vor face ca trecerea sărbătorilor să nu se lase cu probleme de sănătate. Iată câteva sfaturi ce te pot ajuta în perioada aceasta:

Planifică, planifică, planifică – este stresant să știi că ai prea multe de făcut și nu ai timpul necesar pentru toate. Poți evita multe situații stresante dacă începi să planifici totul din timp. Realizează un calendar cu evenimentele pe care dorești să le organizezi, fă o listă și stabilește bugetul necesar, ce cadouri să cumperi, ce preparate să gătești. Te va scuti de multe bătăi de cap și îți va permite să te poți relaxa și bucura și tu de perioada Crăciunului.

Organizează activitățile, impune limite – ai de făcut curat, împodobit bradul, făcut anumite cumpărături etc. Implicarea membrilor familiei și a prietenilor va diminua din presiunea pe care o resimți. Stabilește-ți limite pentru a te proteja împotriva epuizării.

Fă-ți timp pentru somn și odihnă – pauzele frecvente de odihnă pot compensa acumularea stresului. Odihna și relaxarea în fiecare zi îți mențin organismul sănătos, mai ales în perioada aglomerată a Crăciunului. Doar cinci minute de stat jos, ici colo, din când în când, în timpul zilei, sunt suficiente pentru a compensa acumularea stresului și agitației. Nu neglija nici timpul ce trebuie alocat somnului, de 7-8 ore pe noapte, pentru că acesta ajută organismul să-și întărească imunitatea. 

Ai grijă la alimentație – consumul excesiv de alimente, mai ales cele tradiționale, poate duce la probleme digestive, pe care le poți evita cu ușurință prin consumul moderat. Fă alegeri alimentare sănătoase, în care să predomine mai mult legumele și fructele, dar și carnea slabă. Nu uita că 70% din sistemul imunitar, ce te ajută să ai o stare de bine, se află în sistemul digestiv. Și în funcție de ce alimente îi servești așa te va ajuta și el pe tine.  

Mestecă încet mâncarea, este nevoie de aproximativ douăzeci de minute pentru ca stomacul să spună creierului că este suficient. Consumul mai lent te poate ajuta să consumi mai puțin și să te simți sătul. Fii selectiv/ă cu ceea ce consumi. Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri stimulează organismul, sunt generatoare de stres pentru el. 

Hidratarea corespunzătoare – deshidratarea este un stres pentru organism. Adăugat și stresul din perioada sărbătorilor nu e de mirare că apar sentimente de anxietate, dureri de cap, articulare, oboseală, schimbări de dispoziție. Consumă cât mai multă apă, chiar și ceaiurile au beneficii imense pentru organism, inclusiv reduc stresul și induc relaxarea.

Continuă să faci mișcare – exercițiile fizice, mișcarea te ajută să uiți de griji o vreme, eviți stresul și face bine și tonusului muscular, sistemului circulator. Chiar dacă nu ai timp de mers la sală, ieși afară pentru o scurtă plimbare sau te poți antrena acasă, făcând abdomene, flotări, exerciții cardio. 

Gestionează stresul – este mai bine să încerci să gestionezi stresul pas cu pas decât să te afli în ipostaza de a găsi soluții de recuperare după perioada sărbătorilor, când stresul atinge un nivel maxim. Aplică tehnici de meditație, de relaxare, fă yoga, impune-ți să găsești timp pentru tine și gândurile tale.

Pregătirea mesei de Crăciun – un aspect important ce provoacă stres în perioada aceasta este gătitul, ce preparate să gătești. Există atât de multe preparate tentante, dar poți găsi alternative sănătoase, preparate simple și ușor de gătit. Alege să pui pe masă mai multe salate și legume și evită preparatele cu mult zahăr și sare. 

Ai grijă de starea ta de bine – degeaba te străduiești să fie totul perfect de sărbători dacă tu nu te simți bine. Alergătura prin magazine, la cumpărături, pentru cadouri, preparate de sărbători poate fi stresantă, iar la final să te alegi cu picioare obosite și dureri articulare. Apelează la creme și geluri care să-ți revigoreze picioarele, să le ofere o stare de bine. Crema VenoHelp este o soluție eficientă de stimulare a circulației pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile. De asemenea, durerile articulare și musculare pot fi ușor ameliorate cu gelul pentru articulații ArtroWell. Nu în ultimul rând, poți completa arsenalul terapeutic pentru o stare de bine cu tabletele HRI-Vitalion Plus, cu formulă îmbunătățită, ce reprezintă un supliment puternic pentru nevoile organismului tău, alături de o alimentație bogată în nutrienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *