Sari la conținut

Osteoporoza, ”hoțul tăcut” ce atacă oasele. Ce este de făcut?

Trebuie știut că osul este un țesut viu, aflat în permanentă reconstrucție. În decursul a unui an de zile întregul schelet uman se reconstruiește. Oasele noastre cresc până la vârsta de 22-25 de ani și sunt puternice până în jurul vârstei de 30 de ani, după care încep să îmbătrânească și să piardă din masa osoasă.

Este binecunoscut faptul că unul dintre elementele structurale fundamentale ale oaselor este calciul, dar pentru absorbția acestuia din alimentație și fixarea lui în oase este nevoie și de vitamina D. Reconstrucția osoasă este controlată însă și din punct de vedere hormonal. La femei, în momentul în care ajung la menopauză, tot sistemul hormonal este dat peste cap, iar activitatea celulelor osoase, osteoblaste și osteoclaste, este dereglată. Una dintre celule este responsabilă cu construcția osului, cu formarea de os nou, iar cealaltă cu resorbția osului sau demolarea lui. Această reconstrucție suferă în momentul în care se ajunge la menopauză, când activitatea celor două celule, controlate de sistemul hormonal, devine haotică și balanța se înclină spre distrugere. Astfel, încet încet pierdem din masa osoasă. Osteoporoza înseamnă ”oase poroase”.

Osteoporoza este o boală tăcută, i se mai spune și hoțul tăcut. Este posibil să nu realizați că aveți osteoporoză până la momentul unei fracturi. Unii oameni pot suferi o pierdere osoasă fără să realizeze acest lucru. Durerile de spate sunt un semnal de alarmă, reprezintă primul semn că se întâmplă ceva la nivelul vertebrelor care se tasează în momentul în care boala este foarte avansată.

Cele mai frecvente fracturi sunt cele ce aparțin regiunii șoldului, în special fracturile de col femural. Această fractură apare de obicei la o lovitură minoră, la o aplecare. De aceea, dacă sunteți femeie, ați trecut de vârsta de 50 de ani și ați ajuns la menopauză, vă recomand să faceți anual testul de osteodensitometrie, prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză.

Osteoporoza apare la femeile trecute de menopauză dar nu ocolește nici bărbații trecuți de vârsta de 70-75 de ani!

Dar ce trebuie să facem în momentul în care dorim să prevenim osteoporoza?

Osul, la fel ca și mușchiul, se poate antrena. Sunt recomandate acele mișcări care sunt portante și ne ajută să întărim țesutul osos. Ca și sport este recomandat să practicați înotul sau să jucați badminton.

Am amintit mai sus importanța vitaminei D pentru fixarea calciului în oase. De aceea, vă recomand să vă expuneți la soare zilnic, 15-20 de minute, mai ales vara, deoarece vitamina D este produsă în organism la nivelul pielii aflată sub acțiunea razelor solare.

Puteți să vă administrați calciu și vitamina D cu ajutorul suplimentelor alimentare, dar aici vă recomand să vă informați cu privire la cantitatea de calciu conținută de produsul pe care dumneavoastră doriți să vi-l administrați și să vedeți cum se integrează în doza zilnică recomandată. Un surplus de calciu introdus în organsim nu se elimină și acesta poate determina apariția bolilor cardiovasculare, poate duce la probleme articulare sau la dezvoltarea pietrei la rinichi.

Eu vă recomand tabletele HRI-Vitalion, deoarece experiența noastră de 12 ani ne arată că avem un rezultat bun în cazurile de osteoporoză. Avem multe paciente care au reușit să își îmbunătățească scorul care ne arată cât de gravă este osteoporoza, scorul T DXA.

Vă recomand să investiți în sănătatea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *