Sari la conținut

Cum poate fi prevenită osteoporoza, boala silențioasă a oaselor fragile

Osteoporoza este o afecțiune ce slăbește oasele până la punctul în care se rup ușor. Cel mai adesea sunt afectate oasele din zona șoldului, coloanei vertebrale, încheieturile mâinii. Osteoporoza mai este numită și boala tăcută deoarece este posibil să nu fie observată nicio modificare până ce osul nu se rupe.

Cum apare osteoporoza?

Osul este un țesut viu, în continuă schimbare. De-a lungul vieții, organismul îndepărtează osul vechi și îl înlocuiește cu os nou.

În perioada copilăriei oasele cresc, devin lungi și puternice, însă acest proces are loc până în jurul vârstei de 25-30 de ani, când se atinge masa osoasă maximă. După vârsta de 30 de ani oasele încep să sufere un proces continuu de distrugere și formare, ceea ce le permite să rămână sănătoase. Obiectivul după vârsta de 30 de ani este menținerea sănătății oaselor pentru cât mai mult timp, deoarece echilibrul dintre formarea de os nou și distrugerea celui vechi începe să se modifice, nu mai este posibilă înlocuirea de țesut osos nou atât de repede pe cât se îndepărtează cel vechi.

Dacă am putea observa în interiorul unui os am vedea că acesta arată ca un fagure de miere, cu multe spații goale, iar atunci când apare osteoporoza începe să piardă masă osoasă, spațiile din interiorul fagurelui devin tot mai mari, pereții dintre spații se subțiază, osul devine fragil și favorizează, astfel, fracturile.

Factorii de risc ai osteoporozei

Deși osteoporoza poate să apară la orice vârstă, ea este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, mai ales a femeilor. Totuși, nici bărbații nu sunt ocoliți de această afecțiune, însă incidența în rândul lor este mult scăzută. Femeile albe și asiatice, cu precădere femeile ajunse la vârsta menopauzei, au risc mai mare de a dezvolta osteoporoză. Printre factorii de risc amintim: stilul de viață, starea de sănătate, sexul, vârsta, rasa, nivelul hormonal-istoricul familial, fumatul, repausul prelungit la pat, inactivitatea fizică, constituția fizică-persoanele cu statură mică au risc mai mare de osteoporoză, consumul de steroizi și anumite medicamente, menopauza timpurie,  consum excesiv de alcool, lipsa de calciu și vitamina D cu care se confruntă unele persoane de-a lungul vieții, afecțiuni precum- boala celiacă, boala intestinală inflamatorie, boli renale sau hepatice, cancer, artrită reumatoidă, cancer, lupus, mielom multiplu.

Riscul de osteoporoză crește pe măsură ce se avansează în vârstă, în primii ani după instalarea menopauzei femeile pot pierde o cincime din masa osoasă. Ulterior, această pierdere încetinește, dar continuă să avanseze mai lent. La bărbați procesul de pierdere de masă osoasă este mai lent, însă după vârsta de 65-70 de ani pentru ambele categorii, femei și bărbați, pierderea de masă osoasă are același ritm.

Osteopenia, o alarmă ce indică riscul de a dezvolta osteoporoză

Osteopenia reprezintă o scădere a densității monerale osoase sub nivelul de referință, însă nu este suficient de scăzută pentru a fi clasificată osteoporoză. Dar poate fi considerată o leziune precursoare osteoporozei. Primul semn de scădere a densității minerale osoase  este fractura la un traumatism minim, spre exemplu o fractură la căderea de la propria înălțime. Scopul tratamentului osteopeniei este de a preveni pierderea ulterioară de masă osoasă și încetinirea progresului spre osteoporoză. De cele mai multe ori, tratamentul osteopeniei constă în schimbarea stilului de viață și adoptarea unei alimentații sănătoase, mai rar fiind indicat un tratament medicamentos.

O boală silențioasă, cu rare simptome vizibile

Osteoporoza evoluează lent, fără simptome vizibile. De obicei, primele simptome sunt dureri de spate cauzate de o vertebră fracturată, sau o  primă fractură, care apare cel mai frecvent la nivelul vertebrelor, a pumnului și a șoldului. În unele cazuri femeile constată că au devenit mai scunde sau au dezvoltat o cocoașă.

Însă pe măsură ce masa osoasă se pierde pot fi observate semne timpurii, are loc retragerea gingiilor, reducerea puterii de prindere, apariția unghiilor casante și fragile, acestea fiind un bun indicator al sănătății oaselor.

Menține oasele puternice, previne osteoporoza

Există numeroase metode prin care osteoporoza poate fi prevenită, de la medicamente la schimbarea stilului de viață, practicarea de exerciții fizice și o dietă sănătoasă. Evită fumatul și consumul de alcool excesiv. Consumă alimente bogate în proteine, bogate în calciu și vitamina D. Alege o dietă bogată în fructe proaspete, legume și cereale integrale. Limitează consumul de alimente și băuturi ce conțin cofeină.

Antrenamentul cu greutăți, mersul pe jos, drumețiile, jogging-ul, tenisul, dansul, urcarea scărilor sunt exerciții fizice recomandate. Persoanelor cu osteoporoză le este recomandat să evite activitățile ce implică răsucirea coloanei vertebrale sau îndoirea din talie. Ai grijă la accidentări, poartă încălțăminte cu talpă joasă, cu aderență pentru a evita alunecările.

Există multe modalități prin care se poate încetini pierderea de masă osoasă, precum suplimentele alimentare. Combinate cu un stil de viață activ, tabletele HRI-Vitalion, un produs pe bază de plante, ajută la întărirea structurii osoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *