Sari la conținut

Menopauza și instalarea simptomelor de artrită

Pentru fiecare femeie menopauza reprezintă o experiență personală, ce vine la pachet cu o serie de simptome mai ușoare sau cu efecte neplăcute și persistente, atât fizice cât și psihice.

Durerea articulară cauzată de dezechilibru hormonal

Una dintre cele mai obișnuite simptome din perioada menopauzei este durerea articulară, o inflamație inexplicabilă a articulației și mușchilor aferenți. Nu apare în urma unui traumatism sau efort fizic, ci este cauzată de fluctuația nivelurilor de hormoni asupra sistemului imunitar al femeii.

Instalarea menopauzei înseamnă încetarea funcției ovariene, atât cea ovulatorie cât și de secreție a hormonilor sexuali feminini-estrogen și progesteron. Lipsa de estrogen poate cauza modificări fizice și psihice cu impact pe termen lung asupra sănătății. Rolul estrogenului este bine definit atunci când vine vorba de sănătatea articulațiilor. El ajută la scăderea inflamației și menținerea articulațiilor lubrifiate. Ajută la reglarea nivelului de lichide din întregul organism, prin urmare, când nivelul lui scade pot să apară dureri articulare sau artrita la menopauză. Nu este clar înțeleasă legătura dintre estrogen și durerile articulare, dar se știe că estrogenul are efect antiinflamator asupra organismului.

Pot fi ameliorate durerile articulare?

În cazul durerilor articulare, acestea pot fi foarte intense, femeia nereușind să realizeze nici măcar cele mai simple operațiuni. Articulațiile devin umflate, dureroase, se poate observa chiar și creșterea temperaturii locale și înroșirea zonei. Limitarea efortului fizic duce la cedarea durerii. Este important să fie solicitată asistență medicală de la primele semne de legătură dintre menopauză și durerile articulare.

Durerile pot fi ameliorate cu tratament antiinflamator și analgezic, limitarea eforturilor fizice , aplicarea de gheață ori pansament cald pentru scurt timp pe zona dureroasă.

După vârsta de 40 de ani femeile încep să piardă din densitatea osoasă, un aspect de care trebuie să țină cont și să utilizeze suplimente alimentare ce conțin calciu și magneziu pentru a preveni pierderea de masa osoasă. Menținerea constantă a greutății corporale, adoptarea unei diete sănătoase, practicarea de exerciții fizice vor reduce riscul de apariție al artritei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *