Sari la conținut

Ce este retenția de apă și cum o putem combate

Apa este o componentă importantă pentru organismul uman. Ea este răspunzătoare pentru fiecare reacție sau proces metabolic, este implicată în buna funcționare a întreg organismului nostru, de la procesul de digestie, transportul substanțelor nutritive, la eliminarea substanțelor toxice din organism, procesul de termoreglare, sănătatea articulațiilor etc. Organismul uman este format în proporție de 60-70%  din apă, de aceea este esențial ca permanent acest nivel să fie completat. Lipsa consumului de apă duce la deshidratare, care la rândul ei stă la baza apariției diferitelor probleme de sănătate: constipație, probleme de digestie, îngroșarea sângelui, uscăciunea pielii și a mucoaselor, este afectată absorbția de oxigen și eliminarea de dioxid de carbon, obezitatea poate avea la bază ca și cauză deshidratarea cronică și chiar poate să apară retenția de apă în organism.

 

De ce apare retenția de apă

Retenția de apă este denumirea medicală pentru cantitatea excesivă de apă acumulată în țesuturi. În general, retenția de apă apare ca urmare a unui regim alimentar nesănătos, se consumă prea multă sare, dar poate fi cauzată și de sarcină, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, insuficiență venoasă, tulburări hormonale, boli de ficat, afecțiuni tiroidiene, artrită, alergii etc.

Adesea, zonele unde apare retenția de apă sunt mâinile, picioarele, dar poate să apară și în cavitatea abdominală-ascita și plămâni-edem pulmonar. Cel mai adesea, senzația de mâini și picioare umflate, la femei, apare pe timp de vară, când este cald.

 

Simptome ce indică prezența retenției de apă

Cel mai comun simptom ce indică prezența retenției de apă este umflarea mâinilor și a picioarelor. Dar poate avea ca simptome pielea cu textură lucioasă și întinsă, dificultăți de respirație, dureri de articulație, balonare, creștere în greutate, migrene.

 

Cum poate fi combătută retenția de apă

Sunt mai mulți factori ce reduc riscul apariției retenției de apă, de la hidratare corespunzătoare la exerciții fizice și alimentație sănătoasă.

 

Pune accent pe restabilirea echilibrului alimentar

Acumularea de toxine cauzate de o alimentație necorespunzătoare poate duce la retenția de apă în organism. Pentru multe persoane reprezintă un risc, așa că restabilirea echilibrului alimentar este esențială. Totodată, prevenirea obezității printr-o alimentație sănătoasă este mai ușoară decât tratamentul ei. Consumul de alimente bogate în fibre, cereale integrale, legume crude cu fructe verzi, fructe și legume proaspete, pește și carne slabă, nuci, migdale, semințe, alimente bogate în calciu vor duce la eliminarea kilogramelor în plus și vor furniza organismului nutrienții necesari. Este important și reducerea consumului de sare, la maxim 2300 mg pe zi, în cazul adulților.

 

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea corectă va duce nu doar la eliminarea toxinelor din organism, ci va preveni și retenția de apă, deorece în lipsa unei cantități suficiente de apă corpul are tendința să o rețină pe cea existentă. În mod paradoxal, un consum mai mare de apă va duce la reducerea retenției de apă. Prin consumul de apă este eliminată sarea din organism și sunt drenate rezervele pe care organismul tinde să le facă atunci când nu este hidratat corespunzător. Optează pentru consum adecvat de apă, ceaiuri, pepene roșu pentru a te hidrata și elimină sau redu cât poți de mult băuturile cofeinizate și alcoolul.

 

Exercițiile fizice, sportul diminuează retenția de apă 

Yoga, alergatul, înotul, aerobicul, ciclismul te pot ajuta să elimini retenția de apă din organism. Limfa este un lichid aflat în permanentă mișcare, prezentă în întreg organismul, în și între celule, în vasele limfatice. Ea nu este pompată în organism precum sângele spre inimă, curge prin vase unidirecționale și este mișcată doar când mușchii scheletici se contractă. De aceea, în lipsa mișcării apare retenția de apă. Exercițiile activează limfa, pune circulația în mișcare și, în plus, îmbunătățește starea de sănătate fizică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *