Sari la conținut

8 recomandări pentru sănătatea sistemului digestiv

Sănătatea, echilibrul fizic și psihic se află în corelație directă cu modul de hrănire. De aceea, rolul sistemului digestiv este mult mai important și mai complex decât se consideră. Un sistem digestiv sănătos asigură o bună funcționare a întregului organism, eliminarea treptată a resturilor alimentare fiind esențială pentru sănătate.

Rolul sistemului digestiv este de a ajuta organismul să digere alimentele consumate, iar bacteriile din tractul gastro-intestinal, numite floră intestinală sau microbiană, ajută digestia. Prin digestie alimentele sunt transformate în nutrienți pe care organismul îi folosește pentru energie, creștere, repararea celulelor. Orice dezechilibru care apare în buna funcționare a acestui sistem se manifestă prin diverse simptome, de la constipație, diaree, vomă, balonare etc.

Pentru a-i asigura o bună funcționare el trebuie să fie ajutat din exterior, prin intermediul alimentelor consumate.

1. Adoptă o dietă bogată în fibre-o dietă bogată în fibre, în cereale integrale, legume, fructe și leguminoase ajută sistemul digestiv prin menținerea în mișcare a alimentelor în interiorul tractului digestiv, ceea ce reduce riscul de constipație. O dietă bogată în fibre ajută la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni digestive precum diverticuloza, hemoroizii, sindromul de colon iritabil. În plus, ajută la menținerea unei greutăți normale.

Este important să fie consumate atât fibre solubile cât și insolubile.  Când fibra solubilă vine în contact cu apa ea devine un material vâscos și întârzie absorbția alementelor în intestinul gros, lucru care conduce la senzația de a fi plin pentru o lungă perioadă de timp. Fibra insolubilă ajută la captarea moleculelor de grăsime, previne absorbția grăsimilor, și este utilă pentru cei care suferă de constipație deoarece crește volumul și favorizează mișcarea intestinului. Surse de fibre sunt avocado, semințele de in, tărâțe de ovăz, zmeură, smochine, prune uscate, fasole neagră, fasole albă, sorg, linte, orz, amarant, castane, coacăze, mazăre, semințe de dovleac etc.

2. Alimentele cu conținut mare de grăsimi, limitate

Alimentele grase tind să încetinească procesul digestiv, predispunându-l spre constipație. Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru dietă și este recomandată asocierea alimentelor grase cu alimente bogate în fibre pentru a ajuta bolul alimentar să se deplaseze mai bine.

3. Alege carnea albă

Carnea este o bogată sursă de proteine și recomandată este carnea albă. De la carnea de porc, dacă nu se poate evita, se vor folosi doar părțile care au puțină sau deloc grăsime, iar de la pui carnea fără piele. Grăsimea poate duce la disconfort digestiv. Este recomandat ca în farfurie să se limiteze cantitatea de carne, proporția mai mare să fie de legume bogate în fibre.

4. Consumă probiotice și prebiotice

Probioticele sunt bacteriile sănătoase care se găsesc în mod natural în tractul digestiv. Ele îmbunătățesc absorbția de nutrienți, contribuie la descompunerea lactozei, întăresc sistemul imunitar și ajută chiar la tratarea sindromului de colon iritabil. Surse bune de probiotice sunt iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sau kefirul.

Prebioticele, la rândul lor, acționează ca și hrană pentru probiotice, susținând bacteriile sănătoase din intestin. Se găsesc într-o mare varietate de fructe, legume, cereale integrale, ovăz, banane, ceapă și leguminoase.

5. Respectă un orar fix al meselor

Consumul de alimente la ore fixe și gustările sănătoase, ca parte dintr-un program regulat, va ajuta sistemul digestiv să fie în formă.

6. Hidratează-te corect

Consumul de apă este benefic pentru sănătatea sistemului digestiv deoarece ajută la dizolvarea grăsimilor și a fibrelor solubile.

7. Fă sport, regulat!

Sportul poate ajuta sistemul digestiv să funcționeze mai bine. Exercițiile fizice contribuie la stimularea mișcărilor naturale ale intestinului, ajută la o mai bună absorbție a substanțelor nutritive și un tranzit intestinal mai eficient.

8. Gândește pozitiv, redu stresul!

Stresul poate afecta digestia, în timpul momentelor stresante cantitatea de sânge care circulă prin abdomen este redusă, lucru care afectează producția de enzime și în timp duce la încetinirea procesului digestiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *