Sari la conținut

10 sfaturi pentru a preveni formarea sau agravarea varicelor

Suferi de varice, vene în pânză de păianjen, care sunt inestetice, sau te confrunți cu orice alt simptom legat de varice, ce îți provoacă disconfort zilnic? Fie că ești în căutarea unor soluții la problemele tale actuale, fie că vrei să preîntâmpini apariția varicelor poți minimiza impactul negativ al acestora și să-ți menții venele în stare bună de funcționare. De la alimentele pe care le consumi, la obiceiurile zilnice pe care le adopți, de toate depinde sănătatea venelor tale. Iată câteva sfaturi care să te ajute să previi formarea varicelor sau a complicațiilor.

Adoptă o dietă sănătoasă – este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătoase venele. În special consumul de legume, fructe și cereale au un aport important. De ce? Deoarece:

  • crești cantitatea de fibre ce ajută digestia și eviți constipația ce pune presiune pe vene
  • consumi vitamina C, ce promovează producția de colagen și elastină, esențiale pentru contracția și dilatarea corespunzătoare a venelor. Consumă pepeni, papaya, portocale pentru un aport însemnat de vitamina C
  • consumi vitamina K, ce joacă un rol important în coagularea sângelui, prevenirea calcifierii vaselor de sânge. O găsești în diverse alimente, inclusiv legume cu frunze verzi.

Nu fuma – prin pătrunderea în sânge a unor componenți ai fumului de țigară sunt declanșate o serie de afecțiuni. Efectele imediate ale fumatului includ vasoconstricția sau îngustarea venelor. Când venele se îngustează fluxul de sânge, ce ajunge înapoi la inimă, este îngreunat și, pe măsură ce sângele se acumulează, pune presiune pe venele care slăbesc și încep să se dilate. Și acest lucru duce la varice. În plus, monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen din sânge, ceea ce provoacă inflamații și leziuni la nivelul pereților venelor. 

Hidratează-te corect – se recomandă consumul a minim opt pahare de apă pe zi. O hidratare optimă ajută la îmbunătățirea circulației prin reducerea riscului de a se îngroșa sângele și forma cheaguri. Hidratarea nu doar că ajută la subțierea sângelui, ceea ce duce la o mai bună circulație prin vene și întreg organismul, dar susține și funcționarea optimă a masei musculare din jurul venelor. Circulația deficitară a sângelui, prezența cheagurilor de sânge cresc riscul de apariție a venelor varicoase, a trombozei venoase profunde.

Evită hainele strâmte – pot afecta circulația normală a sângelui, favorizând formarea de noi varice sau agravarea varicelor existente. Hainele strâmte pun presiune și strâng pielea și vasele de sânge, care nu mai funcționează optim. Poartă haine largi, care permit pielii să respire.

Menține greutatea corporală în limite normale – masa corporală mare poate crește riscul de apariție a varicelor, deoarece greutatea în exces duce la exercitarea unei presiuni suplimentare asupra venelor. Acest lucru afectează fluxul sanguin și duce la slăbirea țesutului din pereții venelor, ceea ce predispune la dilatarea și deformarea lor. Excesul de greutate duce la inflamație și disfuncție metabolică, ce afectează sănătatea venelor și circulația sanguină. 

Evită sedentarismul și ortostatismul prelungit – statul prelungit pe scaun încetinește circulația sângelui și face ca fluidele să se acumuleze la nivelul picioarelor. Încetinește circulația sângelui, cauzând stagnarea sa în zona picioarelor, ceea ce poate duce la apariția varicelor. Când se stă mult în picioare, gambele sunt suprasolicitate și se exercită o presiune mai mare asupra venelor și astfel se îngreunează circulația sângelui dinspre picioare spre inimă. 

Practică exerciții pentru picioare – 30 de minute de mișcare zilnică îți oferă multiple beneficii pentru organism, în special pentru sistemul circulator dacă te confrunți cu vene varicoase. Mișcarea pune sângele în circulație, ceea ce duce la reducerea inflamației, dar contribuie și la întărirea musculaturii picioarelor, implicit ajută la îmbunătățirea funcției de pompă a musculaturii membrelor inferioare.  Exercițiile musculare contractă venele și împing sângele către inimă. Însă evită exercițiile fizice intense, mersul pe jos, înotul, ciclismul sunt forme de mișcare ce ajută circulația sanguină.

Ridică frecvent picioarele – dacă ai un job ce impune să stai mult timp în picioare sau mult timp pe scaun, când te întorci acasă încearcă să stai cu picioarele ridicate. În poziția culcat pe spate, pe pat, ridică picioarele pe o pernă cât mai sus astfel încât sângele să curgă în sens invers, spre inimă. De asemenea, dacă dormi pe spate ține picioarele ridicate pe o pernă, deoarece ajută la prevenirea acumulării sângelui în vene și reducerea umflăturilor.

Poartă ciorapi compresivi – purtarea ciorapilor compresivi duc la îmbunătățirea fluxului sanguin, diminuarea riscului de formare a cheagurilor de sânge și ameliorarea simptomelor bolii venoase. Este indicat să fie purtați în perioadele îndelungate de stat în picioare sau pe scaun – în avion, mașină. Pot fi purtați de persoanele cu varice dar și de cele predispuse să dezvolte varice, cele care au antecedente familiale. Reprezintă o măsură de prevenție sau tratament în vederea ameliorării simptomelor afecțiunilor venoase. Însă este indicat să fie aleși corespunzători, să fie potriviți ca mărime, dar și ca nivel de compresie. Aceste aspecte, dar și indicația de a fi purtați trebuie să vină din partea medicului specialist.

Susține sănătatea venelor cu ajutorul suplimentelor tabletele HRI-Vitalion Plus, un produs pe bază de plante, reprezintă un complex de vitamine, cu formulă îmbogățită cu trei ingrediente, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. Asociază eficiența tabletelor HRI-Vitalion Plus cu cea a cremei pentru varice VenoHelp. Ingredientele sale active contribuie la stimularea circulației sanguine în zona afectată și astfel se reduce presiunea din venele varicoase, este eliminată senzația de oboseală din picioare, reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase. Are efect calmant și reconfortant în momentul aplicării pe piele și ușor de integrat în rutina zilnică prin aplicarea direct pe piele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *