Sari la conținut

Vitaminele liposolubile, rol important pentru buna funcționare a organismuluui

Nu de puține ori, fiecare dintre voi ați auzit că un stil de viață sănătos, în care să predomine o dietă bogată în legume și fructe, este esențial pentru un organism sănătos. Asta deoarece micronutrienții conținuți în legume și fructe, adică vitamine și minerale, au o importanță deosebită în stimularea și reglarea proceselor metabolice, participând alături de proteine, lipide și glucide la funcționarea normală a organismului. Referindu-ne la vitamine, acestea ajută la descompunerea substanțelor nutritive pentru a elibera energie. Funcționează ca bioreglatori, însă nu sunt sintetizați de organism sau sunt sintetizați în cantități insuficiente.

De aceea, vitaminele provin din exterior. Ele se clasifică în vitamine liposolubile, care pot fi absorbite pasiv din intestin, fără consum energetic, împreună cu lipidele și sunt eliminate prin fecale, și aici vorbim de vitaminele A, D, E, K, și vitamine hidrosolubile, care sunt absorbite pasiv sau activ din intestin, cu consum energetic, și se elimină prin urină, și aici vorbim de vitaminele din grupul B și vitamina C.

Vitamina A este cunoscută și ca vitamina creșterii. Este importantă pentru vedere, pentru creșterea și formarea oaselor, rezistența organsimului în fața infecțiilor, are rol în mecanismul de creștere. Lipsa vitaminei A produce tulburări de vedere, leziuni cutanate, diaree cronică, susceptibilitate la infecții. Surse de vitamina A sunt zarzavaturile-morcovii, lapte, ou, ficat, ulei de pește, iar carotenoizii provitaminei A se găsesc în vegetale cu frunze verzi-salată verde, pătrunjel, spanac, legume și fructe galbene-caise, piersici, pepene galben.

Vitamina D are rol în reglarea circuitului calciului și a fosforului și este importantă pentru sănătatea osoasă. Lipsa vitaminei D produce rahitism carențial și tetanie. Surse de vitamina D sunt peștele gras-hering, macrou, sardine, somon, ficat, ouă, lape, alimente fortificate cu vitamina D, cereale și produse cerealiere, dar cea mai importantă sursă sunt radiațiile solare. Expunerea la soare este cea mai importantă sursă de vitamina D.

Vitamina E are efect antioxidant și este esențială pentru creștere și dezvoltare. Surse de vitamina E sunt germeni de porumb, uleiuri din soia, nuci, morcovi, fasole boabe, mazăre, spanac, varză roșie, zmeură, coacăze, țelină, carne, ficat, unt, ou, lapte.

Vitamina K are rol în coagularea sângelui, dar este implicată și în fixarea calciului la nivelul oaselor.  Principala sursă de vitamina K sunt leguminoasele verzi-spanac, urzici, mazăre, conopidă, varză, kiwi, roșii, dar se găsește și în lapte și produse lactate, carne, ouă, cereale, legume și fructe.

Atunci când organismul uman nu are capacitatea de a absorbi cantitatea necesară de vitamine din intestin, aspect cauzat de anumite afecțiuni ce împiedică desfășurarea în condiții normale a absorbției intestinale, intervine suplimentarea cu vitamine. Este foarte răspândită în ziua de astăzi și multor alimente li se adaugă vitamine, în momentul fabricației, în plus față de conținutul inițial. Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional, fiind indicate atunci când din anumite motive aceste substanțe lipsesc din organism sau nu se regăsesc în cantitate suficientă în dieta zilnică.  Un remediu pe bază de plante, ce ajută la completarea dietei cu vitaminele lipsă sunt tabletele HRI-Vitalion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *