Sari la conținut

Turmeric, ghimbir și scorțișoară – beneficii pentru sănătate

Știința modernă a validat multe dintre ingrediente drept benefice pentru susținerea sănătății, cum este ghimbirul, scorțișoara sau turmericul. Cu toate acestea, multe civilizații antice le foloseau de secole. Civilizațiile timpurii indiene și chineze foloseau ghimbirul în scopuri medicinale, turmericul era folosit mult timp de către grecii antici, egipteni și romani în alimentație, colorant sau chiar ingredient folosit la prepararea produselor cosmetice. Scorțișoara a fost folosită încă din Egiptul Antic în scopuri ritualice, terapeutice și culinare. În Evul Mediu a ajuns unul dintre cele mai cunoscute și utilizate ingrediente.  

Cele trei ingrediente pot fi consumate în starea lor naturală, dar și prin administrarea de suplimente naturale.

Să analizăm beneficiile fiecărui ingredient, în parte, beneficile, dar și cum pot face parte din viața noastră de zi cu zi.

Beneficiile turmericului

Este un condiment cu o lungă istorie în spate, fiind folosit, potrivit datelor existente, încă de acum 4000 de ani, în Asia, nu doar ca și condiment pentru a da gust peparatelor, dar și în medicina ayurvedică.

Se obține din rizomii plantei Curcuma Longa, originară din sud-estul Asiei, acesta fiind motivul pentru care i se mai spune și curcuma. Principala sa substanță activă este curcumina, un pigment polifenolic cu potențial terapeutic în cazul multor afecțiuni.

Deoarece conține peste 100 de compuși naturali-acizi grași, săruri minerale, uleiuri volatile, curcuminoide, peptide solubile, turmericul are un important impact asupra sănătății noastre, fiind supranumit și ”condimentul de aur”. Curcumina, compus natural al turmericului, ce se regăsește în rădăcina acestuia, este un antioxidant ce oferă protecție împtriva stresului oxidativ. Neutralizează acțiunea radicalilor liberi și crește activitatea enzimelor antioxidante.

Totodată, este un puternic antiinflamator. Studiile clinice au arătat că administrarea de curcumină reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, respectiv menține integritatea și funcția membranei endoteliale ce acoperă interiorul inimii și al vaselor de sânge. Studiile au arătat beneficiile curcuminei și asupra sistemului nervos și rolul protector pentru creier, contribuind la întârzierea sau chiar inversarea unor procese degenerative.

Rolul său antiinflamator a fost demonstrat și în cazul afecțiunilor articulare, curcumina combate inflamația la nivel molecular.

Conform unor studii poate afecta creșterea sau dezvoltarea celulelor canceroase, atenuează simptomele depresiei.

Beneficiile ghimbirului

A fost folosit de peste 5000 de ani în Extremul Orient pentru a vindeca dureri de stomac, febră, afecțiuni respiratorii etc. Este folosit pe scară largă în bucătăria orientală pentru aroma sa specială și gustul iute, dar și pentru că este un ingredient terapuetic. Principalul compus bioactiv al acestui condiment este gingerolul care, potrivit unor studii efectuate în India și Arabia Saudită, inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii.

Consumul de ghimbir ajută la pierderea în greutate, ajută secreția biliară și digestia, contribuie la eliminarea stărilor de greață, vomă sau rău de mișcare.

Este cunoscut pentru abilitatea sa de a proteja sistemul cardiovascular, studiile efectuate arătând că un consum constant de ghimbir duce la scăderea presiunii sistolice și diastolice, dar și la scăderea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială.

Este un antiinflamator natural, ajută la combaterea durerilor cronice sau acute, în special durerile menstruale severe și durerile articulare. Nu în ultimul rând, ajută la creșterea imunității, mai ales când organismul se confruntă cu o răceală.

Beneficiile scorțișoarei

Este unul dintre cele mai iubite condimente din lume, utilizat încă din Egiptul Antic în scopuri ritualice, terapeutice, dar și culinare. Scorțișoara este bogată în magneziu, fosfor, fier și calciu, substanța ce-i conferă efectele benefice pentru sănătate fiind cinamaldehida. Ajută la prevenirea diabetului prin reglarea glicemiei, iar în cazul persoanelor cu prediabet poate încetini progresia spre diabet de tip 2. Studiile au arătat că scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, hormonul ce reglează metabolismul și folosirea energiei și resposnabil cu transportul glucozei din sânge.

Scorțișoara are rol antioxidant, fiind bogată în polifenoli, aceștia având rol benefic asupra sănătății creierului. Are efect antiinflamator care poate ajuta la reducerea riscului apariției bolilor, ameliorarea durerilor menstruale, migrene și alte tensiuni nervoase.

Scorțișoara poate să reducă riscul de afecțiuni cardiace datorită rolului său pentru a reduce nivelul de colesterol total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor.

În concluzie, turmericul, ghimbirul și scorțișoara sunt trei ingrediente puternice, cu o istorie îndelungată de utilizare în diferite culturi pentru beneficiile lor asupra sănătății.

Dacă sunteți interesați să adăugați aceste ingrediente în dieta dumneavoastră, le puteți găsi în suplimente naturale precum HR-Vitalion Plus, care combină toate cele trei ingrediente într-un singur supliment puternic. Ascultați semnalele corpului dumneavoastră și mențineți-vă sănătatea sistemului osteoarticular și cardiovascular cu ingrediente naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *