Sari la conținut

Sfaturi privind ”curățenia de primăvară” pentru sănătatea inimii

Curățenia de primăvară reprezintă o tradiție pentru a înlătura murdăria și urmele de praf din cele mai ascunse colțuri ale casei. Igienizarea întregii case este un proces complex care, în final, aduce și beneficii fizice și mentale: așezi lucrurile în ordine pentru a le găsi imediat atunci când ai nevoie de ele, ceea ce reduce efectele stresului, curățenia te ajută să respiri un aer mai curat, fără să-ți dai seama faci sport, iar o casă curată îți dă energie pozitivă. Ei bine, așa cum ai grijă de casa ta, la început de primăvară, este bine să faci curățenie și în propriul organism pentru a avea grijă de sănătatea inimii tale.

Te întrebi cum, așa-i? Haide să vedem despre ce este vorba.

Ajustarea dietei

Lunile de primăvară sunt excelente pentru a-ți schimba alimentația și a introduce în dietă bazată pe fructe și legume de sezon. Astfel scapi de alimentele ce conțin multe zaharuri, grăsimi și le înlocuiești cu dovlecei, spanac, ceapă verde, fructe de pădure, ciuperci etc. Legumele și fructele sunt surse bune de vitamine și minerale, sunt sărace în calorii și bogate în fibre și substanțe ce ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Verifică cămara și frigiderul și vezi ce produse cu grăsimi trans ai, care au rolul de a înfunda arterele. Uleiul rafinat, gemurile cu zahăr, alimentele procesate afectează în mod direct sănătatea inimii tale. Elimină-le din cămară și din alimentație.  

Fă o rutină din antrenamentele fizice

Vremea caldă înseamnă oportunități de a ieși afară și a te expune la aer curat, la lumina soarelui. Expunerea la lumina puternică a soarelui crește producția de serotonină, ceea ce îți poate îmbunătăți starea de spirit.  Expunerea la soare duce și la creșterea sintezei de vitamina D în organism, esențială pentru multe procese. Profită de vremea caldă pentru a face câteva exerciții cardio, ce ajută aparatul cardiovascular. Activități precum drumețiile în pădure, mersul pe bicicletă sau mersul pe jos, prin parc, sunt modalități excelente în a încorpora în rutina ta zilnică și exercițiile cardio.

Elimină stresul

Pe termen lung stresul duce la atac de cord. Mai exact, stresul duce la eliberarea de cortizol, care este un marker de risc pentru atacul de cord. Găsește modalități de a reduce sau elimina stresul: meditație, exerciții fizice, activități în aer liber, precum curățarea grădinilor sau a parcurilor. Sunt oportunități fantastice de a scăpa de stres și de a avea grijă de inima ta. 

Reguli pentru igiena somnului

Un somn bun este important pentru menținerea stării de sănătate, inclusiv a aparatului cardiovascular. În timpul somnului se secretă în organism hormoni ce ajută la buna funcționare a vaselor de sânge. Lipsa sa duce la afectarea tensiunii arteriale și apariția problemelor cardiovasculare. 

Să nu uităm că la trecerea de la iarnă la primăvară apare astenia de primăvară, când organismul resimte o stare de oboseală accentuată. Prin urmare, odihna este foarte importantă pentru refacerea organismului. Un somn bun este definit de trei factori – durată, continuitate și profunzime, iar în timpul somnului organismul eliberează hormoni ce ajută celulele să se regenereze, iar toxinele acumulate peste zi să se elimine.

Sunt necesare câteva obiceiuri sănătoase pentru a avea un somn bun: petrecerea a cât mai puțin timp, înainte de culcare, în fața telefonului, a tabletei sau a calculatorului, nu te forța să stai treaz/ă dacă simți că îți este somn și ești o persoană matinală. Evită să servești mese copioase cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare. Hidratează-te și evită consumul de băuturi carbogazoase, consumul de  alcool, și cofeină cu aproximativ patru până la șase ore înainte de culcare. Un alt obicei benefic este culcarea și trezirea la aceeași oră. Este un lucru ce va ajuta reglarea ceasului intern al organismului și va crea un program sănătos de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *