Sari la conținut

Sfaturi pentru a preveni și combate cele mai frecvente afecțiuni ale verii

Pe timp de vară, din cauza temperaturilor ridicate, contactul cu apa, proliferarea insectelor apar o serie de probleme de sănătate. Să vedem care sunt cele mai frecvente afecțiuni ce apar în sezonul estival și care sunt afecțiunile ce se pot agrava.

Toxiinfecția alimentară – este o afecțiune digestivă, des întâlnită din cauza ingestiei unor alimente contaminate cu microorganisme patogene, pecum bacterii, virusuri sau paraziți. Se manifestă prin diaree, greață, dureri de cap, frisoane, dureri abdominale, vărsături, amețeli. Această afecțiune poate fi prevenită prin consumul de alimente păstrate la rece, la temperatura de 4-8 grade Celsius, consum de apă potabilă din surse sigure, spălarea pe mâini înainte de mâncare, spălarea cu atenție a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de a fi folosite, evitarea consumului de alimente achiziționate de la vânzătorii ambulanți, gen porumb, gogoși, mici, grătare, aici riscul de a mânca un produs contaminat fiind foarte mare.

Mușcături de insecte – de regulă mușcăturile de insecte sunt inofesive, dar în unele cazuri pot duce la reacții alergice severe sau transmiterea unor boli. Mușcăturile de țânțar, căpușe, albine, viespi. purici, păianjeni, muște sunt soldate cu mâncărime, durere, umflarea zonei vizate. Compresele cu gheață, mierea, aloe vera, ulei de arbore de ceai, frunza de busuioc, pasta de dinți, oțetul sunt remedii naturale care, aplicate pe zona înțepată, vor duce la ameliorarea și chiar dispariția simptomelor. În caz de infecție, durere în piept, respirație scurtată, șuierătoare, leșin sau stare de slăbiciune se va apela la serviciul de urgență. Mușcăturile și înțepăturile de insecte pot fi evitate în special prin purtarea unei îmbrăcăminți adecvate, evitarea folosirii parfumurilor florale, aplicarea unor soluții repelente pe porțiunile de piele expuse.

Dermatita – este o afecțiune ce se manifestă prin înroșirea tegumentului, senzația de mâncărime sau arsură, vezicule sau crăpături ale pielii. Apare din cauza folosirii în exces a substanțelor dezinfectante din piscinele cu apă, transpirația excesivă, expunerea la soare ce poate cauza arsuri solare. Afecțiunea poate fi prevenită prin folosirea unor creme cu protecție UV ridicată, efectuarea unui duș imediat după o sesiune de exerciții, reglarea temperaturii ambientale cu ajutorul aparatului de aer condiționat sau ventilatoarelor, reducerea timpului de îmbăiere în piscine.

Micoza cutanată – este o inflamație a pielii, de obicei apare între degetele de la picioare, produce fisuri, mâncărime, și este cauzată de ciuperci din cauza umidității. Poate fi prevenită prin purtarea unei perechi de încălțăminte adecvată, preferabil din piele în loc de cauciuc sau plastic, pentru a se evita transpirația piciorului, purtarea de șosete de bumbac, să nu se poarte șosete în timpul somnului.

Deshidratarea – vara organismul pierde multă apă, iar deshidratarea poate fi observată prin culoarea închisă a urinei sau senzația de uscăciune a gurii. În cazuri extreme apar amețeala, palpitațiile, stări de leșin, confuzie. Cea mai eficientă metodă de combatere este consumul regulat de apă, evitarea alcoolului, cafeinei, produselor cu conținut mare de zahăr, evitarea activităților fizice intense în cea mai călduroasă parte a zilei.

Durerile de cap – pe timp de vară durerile de cap se pot intensifica din cauza variațiilor de temperatură-trecerea de la cald la aer rece în încăperi unde funcționează aerul condiționat, presiunea atmosferică, soarele puternic care dilată vasele de sânge și astfel crește tensiunea ducând la pulsații în zona capului. Este recomandat să nu se stea în bătaia directă a soarelui, purtarea de pălării de soare, evitarea trecerii bruște de la aer cald la aer rece și invers, reglarea temperaturii ambientale din interior.

Conjunctivita – este o inflamație sau infecție a membranei conjunctive, ce are rolul de a păstra umiditatea ochiuluui. Se manifestă prin ochi roșii, senzație de nisip în ochi, lipirea pleoapelor dimineața, secreții purulente. Apare după o infecție a căilor aeriene superioare, diverși alergeni sau factori iritanți de mediu. Poate fi pevenită prin evitarea atingerii sau frecarea la ochi, folosirea doar a propriului prosop, precauție la ștranduri, să fie igienizate corespunzător.

Accident vascular cerebral – vara crește riscul de a dezvolta un atac cerebral vascular din cauza expunerii la căldura puternică. Principalele simptome sunt creșterea temperaturii peste 40 grade Celsius, durere mare de cap, piele rece și umedă, bătăi accelerate de inimă, stare de amețeală sau delir.

Este recomandat să se evite expunerea la soare în mijlocul zilei, purtarea de haine deschise la culoare, efectuarea de dușuri care să nu fie fierbinți, hidratare corespunzătoare.

Astmul – din cauza alergenilor, manifestrările resimțite din timpul primăverii pot continua și vara. În plus, din cauza căldurii, umidității, prafului, poluarea excesivă, simptomele se pot agrava. Este recomandat, pentru astmatici, excursiile la munte unde aerul este mai curat și temperatura mai suportabilă. Atenție la aparatele de aer condiționat, filtrele fiind important să fie curățate periodic de praf.

Varicele – din cauza căldurii excesive problema varicelor se poate amplifica. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, băile lungi și fierbinți, epilarea cu ceară fierbinte, sauna. Pentru a preveni durerea la nivelul membrelor și senzația de picioare grele trebuie respectate câteva reguli: hidratare corespunzătoare, încălțăminte lejeră, o dietă bogată în seleniu, zinc și vitaminele A, C și E.

Vara este un anotimp minunat și, respectând măsurile ce se impun, poate fi perioada din an cu cele mai frumoase experiențe, fără neplăceri cauzate de problemele de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *