Sari la conținut

Secretele controlului glicemiei în managementul diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu o prevalență mare în România și un număr considerabil de persoane cu pre-diabet, ce prezintă risc crescut de a dezvolta diabet în următorii ani. Controlul regulat al glicemiei reprezintă cheia către gestionarea cu succes a diabetului, dar și reducerea riscului apariției diabetului.

Cum apare diabetul și rolul insulinei

Insulina reprezintă un hormon vital pentru organism, fiind produs în mod natural de acesta, la nivelul pancreasului, și eliberat în circulația sanguină. După consumul de carbohidrați, nivelul glucozei (zahărul obținut din alimentele consumate) din sânge crește, iar rolul insulinei este de a favoriza pătrunderea glucozei în interiorul celulelor. Ulterior, nivelul glucozei din sânge scade, iar glucoza captată de celule, sub forma depozitelor de glicogen, este folosită pentru producerea energiei necesare proceselor metabolice din organism. 

Este important de știut că atunci când nivelul glucozei din sânge crește, în mod normal crește și cantitatea de insulină secretată de pancreas pentru a reduce excesul de glucoză.

Dar atunci când pancreasul produce în cantități insuficiente insulina ori depășește maximul de producție necesar pentru a scădea glicemia sau nu o sintetizează deloc se instalează diabetul zaharat. 

Acesta se clasifică în:

  • Diabet zaharat de tip 1 sau insulinodependent. Este vorba de o boală autoimună în care insulina nu este sintetizată deloc sau în cantități insuficiente
  • Diabet zaharat de tip 2, în care insulina este produsă în cantități mici față de necesar, în raport cu glicemia. Este o afecțiune aflată în strânsă legătură cu stilul de viață, alimentația
  • Diabetul gestațional care apare în sarcină și dispare de cele mai multe ori după naștere.

Cantitatea de insulină necesară organismului, în cazul diabetului de tip 1 și 2, pe lângă cea sintetizată de pancreas, este completată de insulina administrată medicamentos, injectabilă.

Care sunt valorile normale ale glicemiei

Conform Organizației Mondiale a Sănătății valoarea concentrației de glucoză din sânge în mod normal trebuie să fie cuprinsă între 70-100 mg/dl, pe nemâncate, a jeun, La valori cuprinse între 100 și 125 mg/dl se recomandă modificări în stilul de viață, iar peste 125 mg/dl se instalează hiperglicemia. Vorbim de diabet. Sub 65 mg/dl sânge vorbim de hipoglicemie. 

Nivelul cantității de glucoză din sânge variază pe parcursul a 24 de ore, fiind influențat de alimentație, starea de sănătate, activitatea fizică desfășurată, stres, oboseală, tratament medicamentos, vârsta, factori genetici. 

Secretul controlării glicemiei

Când ești diagnosticat cu diabet zaharat este important să înțelegi că alimentele consumate și intensitatea și frecvența practicării exercițiilor fizice pot influența în mod negativ sau pozitiv nivelul glicemiei – exercițiile și zahărul din sânge lucrează împreună. 

  • Carbohidrații -fibre, amidon- ce se găsesc în pâinea integrală, făină, cartofi, mămăligă, mazăre, quinoa, nuci, orez, fasole uscată sau leguminoase sunt descompuși în zaharuri, ce sunt absorbite mai lent pe parcursul zilei, ajutând la menținerea nivelului de zahăr din sânge 
  • Alimentele ce conțin zaharuri adăugate cum ar fi sucul și dulciurile, sunt absorbite rapid. Acest lucru face ca glicemia să crească mai rapid.
    – Include cinci porții de fructe și legume pe zi, cu mese sau gustări bogate în fibre și vitamine.
    – Mănâncă o varietate de carne, pește și alternative proteice, cum ar fi tofu. Alege alimente cu conținut scăzut de grăsimi ori de câte ori este posibil.
    – Bea lapte cu conținut scăzut de grăsimi și consumă lactate, cum ar fi iaurtul, care conțin calciu pentru oase și dinți sănătoși.
    – Limitează aportul de grăsimi, zaharuri și sare. Nu elimina complet grăsimile, ci redu-le la minimum. Folosește ierburi aromatice în loc de sare pentru a da gust preparatelor. Excesul de sare duce la creșterea tensiunii arteriale. 
  • Mănâncă mai puține alimente care sunt bogate în grăsimi saturate. Acestea au fost legate de creșterea nivelului de colesterol, care pot mări riscul de boli de inimă și pot provoca creșterea în greutate.
    Dacă o alimentație corectă și atent planificată este esențială pentru managementul diabetului, la fel este și practicarea exercițiilor fizice. Cu cât greutatea unei persoane este mai mare cu atât va avea nevoie de o cantitate mai mare de insulină. De aceea, pe lângă alimentația corectă sunt esențiale și exercițiile fizice regulate. Printre beneficiile aduse se numără:
  • tonifierea musculaturii, cu cât corpul este mai bine antrenat fizic și există mai multă masă musculară. cu atât este nevoie de mai puțină insulină
  • se consumă energie și se reduce astfel nivel de glucoză din sânge
  • se menține o greutate sănătaosă
  • se reduce stresul
  • crește capacitatea pulmonară de a absorbi mai mult oxigen
  • scade riscul de a dezvolta boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale 
  • îmbunătățește circulația sângelui, reducând riscul de apariție a afecțiunilor arteriale, implicit de apariție a anginei, a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

Este important de știut că în cazul în care ai diabet, dacă glicemia este prea mare și nu ai la tine o cantitate suficientă de insulină să nu practici exerciții fizice care cresc nivelul de glicemie. Ia în calcul să monitorizezi glicemia înainte, în cursul, dar și după terminarea exercițiilor fizice. Ține la îndemână tablete de glucoză, o băutură cu zahăr sau o gustare în timp ce faceți exerciții fizice.
La orice pacient cu diabet de tip 2 există riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară. Glicemia crescută afectează vasele de sânge, mici și mari, lucru ce determină apariția aterosclerozei chiar și cu zece ani mai devreme decât la persoanele ce nu suferă de diabet. Prin utilizarea tabletelor HRI-Vitalion Plus, o formulă naturală îmbogățită cu trei ingrediente-curcuma, scorțișoară și turmeric- se protejează vasele de sânge. Cele trei ingrediente lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. 

Probleme de sănătate psihică în diabet

Simptomele depresive, anxietatea, tulburările de comportament alimentar sunt afecțiuni pe care persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a le dezvolta. La persoanele cu diabet zaharat de tip 1 efectul stresului acționează prin scăderea nivelului de glucoză, în timp ce la persoanele cu diabet de tip 2 acționează prin creșterea glicemiei. Exercițiile fizice, cele de respirație, terapia de relaxare, gândirea pozitivă pot fi un aliat de nădejde în combaterea stresului, a stărilor depresive ce apar la persoanele cu diabet. Este perfect normal ca fiecare persoană să se simtă depășită, de cele mai multe ori, de unele situații ce apar din cauza diabetului, terapiile fiind de folos.

Stresul oxidativ și rolul său în diabet

Stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți, radicalii liberi fiind mai mulți și având potențial distructiv asupra organismului uman prin deteriorarea celulelor și a țesuturilor. În contextul diabetului, nivelul crescut de glucoză din sânge duce la producerea excesivă de radicali liberi. Sunt esențiale un control riguros al diabetului, dar și lupta împotriva stresului oxidativ cu ajutorul tabletelor HRI-Vitalion Plus, ce conțin un amestec de vitamine și minerale esențiale pentru protejarea sănătății celulelor.  

Prevenția, depistarea precoce a persoanelor cu risc de a dezvolta diabet, managementul corect al diabetului sunt pilonii principali pentru a reduce prevalența acestei afecțiuni, dar și complicațiile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *