Sari la conținut

Să înțelegem spondilartroza

Este dimineață, vrei să te ridici ca să te dai jos din pat și simți o durere de spate, o rigiditate ce îți îngreunează mobilitatea și trebuie să aștepți câteva minute ca simptomele să se amelioreze. Este un semnal dat de coloana vertebrală ce prezintă modificări degenerative, cunoscute sub numele de spondilartroză sau artroza coloanei vertebrale, o afecțiune degenerativă, ireversibilă.

Spondilartroza afectează coloana vertebrală și articulațiile, provocând durere, rigiditate și mobilitate redusă, cu un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate și a calității vieții. Adesea, durerile apar ocazional la anumite persoane, în timp ce alții suferă o evoluție cronică și progresivă a bolii. Spondilartroza apare cel mai des în regiunea lombară și cervicală și afectează nu numai persoanele vârstnice, ci și tinerii.

Cum apare spondilartroza, cauze și factori de risc

Coloana vertebrală este o structură complexă, esențială pentru menținerea unei poziții bune și facilitarea mișcării. Este alcătuită din 33/34 de oase, numite vertebre, care susțin și protejează măduva spinării și terminațiile nervoase și discuri intervertebrale. Este împărțită în cinci regiuni, cervicală, toracală ori dorsală, lombară, sacrală și coccigiană, fiecare regiune fiind formată din mai multe vertebre suprapuse. Zona lombară este cea mai solicitată în activitățile zilnice și, ca urmare a suprasolicitării acestei regiuni, multe persoane se confruntă cu dureri.

Odată cu înaintarea în vârstă apare fenomenul de îmbătrânire a discurilor intervertebrale, iar cartilajul articulațiilor vertebrale se uzează, capacitatea sa de regenerare se reduce, ceea ce reduce distanța dintre vertebre. Acest aspect influențează negativ mobilitatea spatelui și, prin urmare, apar durerile. În stadiile avansate, apare deformarea coloanei, în jurul articulațiilor vertebrale se formează niște excrescențe osoase, numite osteofite.

Printre cauzele ce duc la apariția acestei afecțiuni sunt vârsta, kilogramele în plus, traumele, suprasarcinile, infecțiile, problemele posturale, sedentarismul, deformarea vertebrală, reumatismul, factorii ereditari, creșterea osoasă care duce la presarea măduvei spinării.

Ce simptome pot să apară

Simptomatologia poate varia de la ușoară ori rigiditate a coloanei vertebrale, la durere severă și chiar limitare a mișcării. Apare dificultate la flexarea coloanei vertebrale sau la îndoirea înainte, la efectuarea mișcărilor laterale, senzație de amorțeală ori furnicături la nivelul picioarelor, slăbiciune musculară. 

Tratament și recuperare

Spondilartroza este o boală degenerativă, în care afectarea este ireversibilă, iar tratamentul este centrat în primul rând pe ameliorarea durerii și încetinirea progresiei bolii.

Schimbările stilului de viață în stadiile incipiente ale afecțiunii pot ajuta la încetinirea progresiei. Evitarea activităților stresante, cum ar fi munca manuală intensă și exercițiile fizice intense, reprezintă o măsură eficientă, pe care o poate lua un pacient în viața de zi cu zi. Alimentația sănătoasă și pierderea în greutate pot ajuta la reducerea tensiunii dureroase din zona spatelui.

Un tratament concret pentru spondilartroză nu există, însă există terapii de suport. Fizioterapia, prin exercițiile prescrise, ajută la pierderea în greutate și la întărirea musculaturii din jurul articulațiilor, ceea ce ajută la prevenirea degenerării pe termen lung, respectiv încetinirea progresiei spondilartrozei.

Cât privește terapia medicamentoasă, aceasta ajută în episoadele de durere sau disconfort intens. Intervenția chirurgicală este luată în considerare doar în cazurile extreme în care simptomele sunt persistente și toate tratamentele conservatoare au fost epuizate. 

Tabletele HRI-Vitalion Plus, elixir pentru sistemul oseteoarticular

De asemenea, există vitamine ce ajută la ameliorarea durerii. Ele se regăsesc în dietă, dar și în suplimente alimentare. Pentru ameliorarea disconfortului se pot încerca tabletele HRI-Vitalion Plus. Prin complexul de vitamine și minerale conținut, ajută la ameliorarea durerilor articulare și la prevenirea complicațiilor ulterioare, datorită proprietăților antiinflamatoare și analgezice. Au efect pozitiv asupra țesutului osos, ajută la prelungirea vieții articulației, redarea funcționalității ei și reducerea durerilor și a inflamațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *