Sari la conținut

Retenția de apă, de ce apare și cum scapi de ea

Organismul uman, în proporție de 70% este format din apă. Apa este prezentă în sânge, organe, țesut muscular, sistem osos. Deși este bine să ne hidratăm corespunzător, apa în exces sau retenția de apă sunt semnele unei afecțiuni ce necesită consult de specialitate.

Retenția de apă este rezultatul unui stil de viață nesănătos și a unui regim alimentar dezechilibrat. În general, cu retenția de apă se confruntă persoanele ce adoră sarea în bucate, femeile gravide, dar nu sunt exceptate nici persoanele ce se confruntă cu tulburări hormonale, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boli de ficat sau nu se hidratează corespunzător.

Haideți să vedem de ce apare retenția de apă.

Întregul nostru corp este învăluit de o apă în mișcare, am putea să-i spunem, care este limfa. Sistemul de transport al limfei se numește sistem limfatic, iar limfatic vine de la cuvântul latin lymphaticus și înseamnă ”legat de apă”.

Așadar, limfa este peste tot, în celule, între celule cât și în vasele limfatice. Limfa este cea care ne curăță corpul de toxinele acumulate și este cea care poartă prin organism globulele albe, care sunt anticorpii ce ne ajută să ne menținem sănătatea. Singura problemă este că limfa nu are o pompă care să o pompeze în tot organismul, așa cum este sângele care are ca și pompă inima, ce lucrează non stop. Limfa curge prin vase unidirecționale prin care nu se poate întoarce decât prin mișcare și poate fi pusă în mișcare doar prin contracția mușchilor scheletici. Acest lucru înseamnă că atunci când organismul nu este pus în mișcare acumulează apă în zona picioarelor sau alte părți ale corpului. Bineînțeles, vinovați pentru retenția de apă sunt și alți factori, nu doar lipsa mișcării.

Principalul vinovat, care reține apa în organism, este sarea. Mare parte din sarea acumulată provine din alimente procesate, chiar și din pâinea cumpărată de la magazin.

Căldura favorizează circulația deficitară a limfei. Când este cald vasele sanguine se dilată și pun presiune pe cele limfatice.

Insuficiența cardiacă. Atunci când inima nu mai pompează corect sângele, vasele de sânge se dilată și din această cauză apare edemul.

Una dintre funcțiile rinichilor este eliminarea apei din organism, iar atunci când aceștia funcționează deficitar este împiedicată eliminarea lichidelor în exces.

Sarcina este un alt factor, în ultimele luni de sarcină uterul voluminos pune presiune pe sistemul sanguin și limfatic și îngreunează circulația.

Anumite medicamente pot fi asociate cu reținerea apei în organism.

Tulburările hormonale favorizează reținerea apei, femeile în perioada premenstruală se confruntă cu senzația de reținere a apei în zona abdomenului.

Retenția de apă favorizează și apariția celulitei.

Ce putem face pentru a preveni retenția de apă?

Evitați sarea și consumați mai puține alimente procesate. Încercați să consumați mai multe alimente neprocesate, cum sunt fructele și legumele care au și o cantitate însemnată de potasiu, ce acționează ca diuretic.

Hidratați-vă corespunzător! Consumul mai mare de apă rezolvă problema retenției de apă. Atunci când ne deshidratăm corpul are tendința să înmagazineze apă pentru a face față perioadei de deshidratare. Când bem multă apă eliminăm și sarea din organism.

Faceți sport, mișcarea este esențială pentru a pune limfa în mișcare.

Nu stați mult în picioare, fără să vă mișcați. Umflarea picioarelor este simptomul cel mai des întâlnit atunci când ne confruntăm cu retenția de apă deoarece gravitația trage apa în jos, iar gleznele se umflă. Seara, când vă întoarceți acasă de la lucru, și aveți gleznele umflate, întindeți-vă pe canapea cu picioarele ridicate mai sus decât nivelul inimii. Excesul de lichide va fi pus în mișcare.

Drenajul limfatic este o terapie ce ajută la accelerarea fluxului limfatic.

Anumite suplimente alimentare sunt eficiente atunci când vă confruntați cu retenția de apă. HRI Water Relief este un supliment alimentar pe bază de plante, precum păpădie, strugurii ursului etc, ce se înscrie în categoria diureticelor, fiind folosit în curele și tratamentele de eliminare a excesului de apă și de sare din organism. Este eficient pentru tratarea inflamațiilor la nivelul picioarelor, pentru abdomenul umflat sau mărit în volum, pentru scăderea în greutate, reducerea celulitei, hipertensiunea arterială, balonarea din timpul ciclului sau al menopauzei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *