Sari la conținut

Remedii naturiste pentru eliminarea senzației de picioare grele

Vara este sinonimă cu zile însorite, relaxare, căldură, iar pentru anumite persoane, în general femei, cu senzația de picioare grele, obosite. Este o afecțiune incomodă, adesea semnul unei probleme de circulație, ce va face ca viața de zi cu zi să fie dificil de tolerat. Ce cauzează această senzație neplăcută de greutate în picioare? Există o modalitate eficientă de a o combate?

Ce înțelegem prin senzația de picioare grele?

„Senzația de picioare grele” descrie un tip de disconfort resimțit la nivelul membrelor inferioare și poate fi însoțită de simptome precum: picioare umflate, durere asemănătoare unei crampe, senzația de amorțeală, furnicături sau mâncărime. 

Circulația deficitară este cauza principală, adică insuficiența venoasă, care reprezintă afectarea întoarcerii venoase. Supapele venelor picioarelor, responsabile cu menținerea direcției corecte de curgere a sângelui, nu mai funcționează corect, sunt slăbite și nu permit sângelui să revină la inimă. Acest lucru provoacă uneori disconfort, crampe, edem și modificări cutanate la nivelul extremităților inferioare.

Factori de risc

Există o serie de cauze ce duc la apariția senzației de picioare grele. Acestea includ:

  • antecedente familiale de boală venoasă cronică;
  • modificări hormonale (sarcină, contraceptive, menstruație etc.);
  • lipsa exercițiilor fizice sau existrența unui stil de viață sedentar;
  • statul în picioare, în mod repetat;
  • căldură intensă care provoacă dilatarea venelor;
  • supraponderabilitatea.

Senzația de picioare grele se manifestă adesea la sfârșitul zilei. Din cauza activității hormonale mai mult sunt afectate femeile decât bărbații. De asemenea, persoanele care stau mult timp în picioare, pe parcursul zilei, au mai multe șanse să sufere de senzația de picioare obosite.

Posibile complicații

Senzația de picioare grele nu este o condiție gravă dacă apare ocazional. Dar apariția ei în mod repetat poate indica prezența bolii venoase cronice. În plus, persoanele care se confruntă cu această stare au mai multe șanse de a dezvolta vene varicoase. Alte complicații sunt tromboflebita ori tromboza venoasă.

Obiceiuri de adoptat pentru a ușura senzația de picioare grele

Pentru a preveni transformarea senzației de picioare grele într-o afecțiune gravă, precum insuficiența venoasă cronică, este important să fie adoptate o srie de măsuri care să cuprindă obiceiuri sănătoase:

  • exerciții fizice și multă mișcare- stilul de viață sedentar sau statul în picioare mult timp îngreunează circuația. Când se stă mult timp în picioare, gambele sunt suprasolicitate și se exercită o presiune mai mare asupra venelor și astfel se îngreunează circulația sângelui dinspre picioare spre inimă. La fel, statul prelungit pe scaun încetinește circulația sângelui și face ca fluidele să se acumuleze la nivelul picioarelor. În ambele situații, pe lângă apariția varicelor, se dezvoltă edeme, simptome de picioare grele și obosite. Mișcarea pune sângele în mișcare și contribuie și la întărirea musculaturii picioarelor. Exercițiile musculare contractă venele și împing sângele către inimă. Mersul pe jos, joggingul, înotul, ciclismul, mersul pe bicicletă staționară, exercițiile de pedalare a picioarelor în aer îmbunătățesc circulația sanguină în picioare și reduc riscul de retenție a apei.
  • ridicarea frecventă a picioarelor, cât mai sus de nivelul inimii, îmbunătățesc circulația. Din poziția culcat pe spate ridică picioarele și stai așa timp de 15 minute. Noaptea încearcă să dormi pe partea stângă, cu picioarele ridicate pe o pernă.
  • tabletele HRI-Vitalion Plus – reprezintă un remediu natural, ce conține ingrediente active ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. Utilizate regulat ajută la ameliorarea senzației de greutate din picioare
  • crema pentru varice VenoHelp – stimulează circulația pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase. În formula sa, crema conține ulei de ricin, extract de gheara diavolului, extract de foi de viță de vie, extract de castan sălbatic, extract de Aloe-Vera juice, mentol, camfor, lanolină, vitamina E, ulei de eucalipt, ulei de rozmarin, panthenol. 

Camforul contribuie la îmbunătățirea circulației venoase, atenuând fragilitatea vaselor de sânge, iar extractul de castan sălbatic conferă proprietăți antiinflamatoare, flebotonice, vasodilatatoare, antiedematoase, anticoagulante și fluidizante pentru sânge, proprietăți hemostatice, decongestive, constituind un real remediu pentru creșterea tonusului vaselor capilare fragile.

Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, iar mentolul are efect răcoritor, revigorant și decongestionant. Castanul sălbatic acționează ca tonic asupra vaselor sanguine și a musculaturii și este utilizat pentru tratarea varicelor, trombozelor, ulcerelor varicoase și crampelor musculare și dureroase. Lanolina și panthenolul acționează la nivelul pielii oferind hidratare și susținând refacerea sa naturală. Crema vine în completarea tratamentului cu tabletele HRI-Vitalion Plus.

Aportul de suplimente trebuie să-și găsească un loc în rutina zilnică de wellness, fiind utile pentru a susține buna funcționare a sistemului circulator. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *