Sari la conținut

Provocări privind problemele de sănătate mintală a Generației Z

Perspectiva de viață a tinerilor din generația Z sau iGeneration, este mult mai scăzută față de cea a generației anterioare, a milenialilor sau generația Y, potrivit studiilor. Pandemia a afectat milioane de tineri, obligându-i să se izoleze și să respecte regulile de distanțare socială, aspect ce s-a răsfrânt asupra stării lor de sănătate mintală. Tinerii raportează stări de anxietate, depresie și suferință mai mult decât cei din generațiile anterioare.

Dar cine sunt tinerii din generația Z?  Este alcătuit din grupul populației de tineri care s-au născut în mijlocul revoluției tehnologice, cei ce nu concep viața fără să fie conectați la internet, rețele sociale, sunt familiarizați cu tehnologia încă de la vârstă fragedă. Sunt tinerii născuți în perioada 1995 și până în prezent. Tinerii din generația Z sunt mari consumatori de tehnologie, au abilități sociale și relaționale slab dezvoltate, sunt pragmatici, precauți, preocupați de siguranța emoțională, fizică și financiară, au un risc crescut de izolare, anxietate, depresie, au o atenție scăzută a concentrării.

O serie de sondaje și interviuri realizate în SUA în rândul a mai multor generații a scos la iveală faptul că tinerii din generația Z au cea mai sumbră prespectivă de viață și niveluri scăzute de bunăstare psihologică și socială, se simt stresați și au fost mai susceptibili în a raporta că au o afecțiune mintală sau au încercat să consume anumite substanțe. O parte dintre respondenții generației Z au recunoscut că s-au gândit, au planificat și chiar s-au gândit să se sinucidă în perioada pandemiei, în intervalul sfârșitul anului 2019-sfârșitul anului 2020.

De asemenea, au raportat, mai mult decât alte generații participante la studiu, nevoi sociale nesatisfăcute legat de angajare, venituri, educație, hrană, transport, sprijin social, siguranță.

Deși în studiu tinerii au recunoscut că sunt mai vulnerabili din perspectiva sănătății mintale, în ceea ce privește abordarea specialiștior din sistemul medical și instituirea unui diagnostic adecvat sunt mai reticenți. De altfel, sunt mai puțin conștienți de importanța de a-și menține sănătatea. Stigmatizarea, consumul de substanțe și lipsa sprijinului familiei reprezintă o barieră importantă pentru a accesa asistența medicală.

Pandemia de Covid-19 a avut deja un impact semnificativ asupra Generației Z. Le-a schimbat radical experiențele sociale și educaționale și este nevoie de acțiuni prioritare pentru a veni în sprijinul acestor tineri. Sunt necesare acțiuni pentru îmbunătățirea continuă a calității serviciilor furnizate pentru tinerii cu probleme de sănătate mintală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *