Sari la conținut

Plantele medicinale, remedii naturale pentru multiple afecțiuni

Fitoterapia sau știința care studiază plantele în folosul sănătății are o vechime de mii de ani. În antichitate, grecii, romanii, egiptenii foloseau diverse plante sub forme de pulberi, poțiuni, macerate, decocturi, pilule etc pentru tratamente, îmbălsămare, cosmetică. Fitoterapia s-a născut odată cu omul care a învățat din instinct, observație, experiență și inteligență să își aleagă din natură acele plante care-i sunt utile, în scop profilactic sau curativ.

În prezent, în România există și sunt cunoscute peste 1000 de specii de plante medicinale, multe dintre ele fiind cunoscute încă din perioada tracilor. Acestea cresc peste tot, inclusiv pe marginea drumurilor în mediul rural.

Frunze, flori, fructe, tulpină și rădăcină sunt folosite, deopotrivă, de la multe plante medicinale, fiind consumate sub formă de ceai, decoct, infuzie, cataplasme etc.

Este important să fie cunoscută perioada optimă în care acestea sunt recoltate astfel încât să își păstreze calitățile terapeutice, iar luna iunie este perioada propice în care cresc cele mai multe plante medicinale.

Sunătoarea-este un puternic antidepresiv natural, fiind recomandată pentru stările de teamă, tensiune, stres. Conține hipericină eficientă pentru scăderea acidității sugului gastric, cu efect sedativ, calmant al durerilor. Folosită sub formă de gargară tratează inflamațiile gâtului, ale gingiei, ganglionilor. Are proprietăți antivirale și antibiotice fiind un aliat de nădeje în tratarea răcelii, sinuzitei și bronșitei. În plus, poate trata cu succes rănile deschise, plăgile provocate de tăieturi, acneea, înțepăturile de insecte. Sunătoarea poate fi consumată sub formă de ceai, ulei, tinctură sau capsule.

Lavanda-este cunoscută pentru efectele sale sedative și calmante. Ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară. Este antiseptică și bacteriană acționând asupra unor infecții minore ale pielii, mușcăturilor de insecte și a arsurilor. Se folosește în băi terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii și este capabilă să ușureze durerile reumatice având acțiune antipiretică. Poate fi folosită sub formă de infuzie, capsule sau ulei esențial în tratamentul durerilor menstruale.

Crețușca-este bogată în tanini, conține flavonoide și un ulei esențial aromat, constituit în principal dn salicilați cu efect antiinflamator. Are proprietăți antibacteriene și cicatrizante. Este eficientă în tratarea simptomelor gripei, a durerilor de cap, de dinți, dureri articulare provocate de reumatism și gută. Flavonoidele ajută la calmarea spasmelor musculare și la vindecarea problemelor tractului digestiv, inclusiv a ulcerelor gastrice. Se folosește sub formă de infuzie, tinctură și cataplasmă.

Trei-frați-pătați-sau panseluța sălbatică este o plantă cu acțiune antiinflamatorie, datorată conținutului de acid salicilic. Are o eficiență deosebită când este aplicată sub formă de compresă pentru a calma afecțiunile pielii pecum acnee, eczeme, impetigo, seboreea. Totodată, poate fi folosită pentru tratarea inflamațiilor reumatice.

Folosită prin administrare internă este eficientă pentru tratarea infecțiilor tractului respirator, cu efect expectorant datorită mucilagului pe care îl conține. Antocianozidele și flavonoidele plantei ajută la menținerea sănătății vaselor sangvine, îmbunătățesc circulația.

Nu în ultimul rând, planta are și efect laxativ și diuretic, ajutând la eliminarea toxinelor și tratarea infecțiilor urinare. Prin conținutul crescut de tanini, planta este benefică pentru creșterea imunității. Se folosește sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, compresă.

Substanțele din plante medicinale se păstrează și administrează și sub formă de tablete, precum tabletele HRI Vitalion, un compus natural pe bază de plante, cu indicații terapeutice în multe afecțiuni.

Deși au beneficii terapeutice, plantele nu sunt indicate să fie folosite în exces și este bine să existe și o recomandare din partea specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *