De-a lungul timpului, s-a format o adevărată ”mitologie” în jurul curelor de slăbire. Câți dintre voi nu ați încercat măcar o dată în viață o cură de slăbire? Și ați descoperit frustrați că nu a avut niciun rezultat. Sau a avut rezultat pe termen scurt. Dacă ții un regim strict pe o perioadă limitată vei scădea în greutate pentru scurt timp deoarece vei consuma mai puține calorii, dar apoi vei reuși să pui kilogramele la loc, și poate încă ceva în plus.
Motivația de a slăbi este diferită, în funcție de persoană, iar modalitățile sunt diverse, unele mai mult sau mai puțin sănătoase.
Unde se greșește? Este recomandat să se piardă din greutate prin schimbarea stilului de viață. Asta înseamnă o dietă sănătoasă, echilibrată, sport deorece mișcarea și exercițiile fizice întăresc musculatura și ard grăsimile, hidratare corectă cu minim 2 litri de lichide pe zi, odihnă suficientă de 7-8 ore pe noapte și ținerea stresului sub control.
Mai bine spus un stil de viață sănătos nu este necesar doar pentru o anumită perioadă de timp ci pentru toată viața. Iar efectele benefice, precum kilogramele în minus, nu vor întârzia să apară și să se mențină pe termen lung.
O alimentație echilibrată înseamnă un aport de proteine de 15-25%, din carne, pește, ouă, nuci, migdale, orez brun, soia, quinoa etc; glucide 50-55%, din alimente ce se absorb lent precum legume, fructe, linte, năut, mazăre, cereale, pâine integrală, fasole etc; iar lipide 20-30%, respectiv lipide bune din ulei de măsline, semințe, nuci, pește, carne albă, lactate, ouă, avocado, migdale crude. În menținerea greutății este important și numărul de mese-trei mese principale și două gustări, intervalul ideal între mese fiind de trei ore. Consumă alimente preparate sănătos, adică la grătar, la cuptor, fierte sau la abur.
În plus, vitaminele și mineralele te vor ajuta să tonifici musculatura. Vitaminele din grupul B, adică B1-tiamina, B2-riboflavina, B3-niacina, B6-piridoxina, B7-biotina și B12-cobalamina sunt direct implicate în procesul de susținere și creștere a masei musculare. Acestea se regăsesc în ouă, lactate, fasole, linte, grâu întreg, carne slabă, cartofi, banane. Celor care nu consumă produse de origine animalieră le este mai greu să asimileze vitamina B12.
Vitamina D este importantă pentru sistemul imunitar, ajută la dezvoltarea masei osoase, dar ajută și la contracția musculară. Sursa importantă de vitamina D este soarele, dar nu toată lumea petrece timp într-un climat însorit, iar din alimente nu este suficient să îți iei întreaga cantitate necesară de vitamina D. De aceea, suplimentele alimentare sunt recomandate în acest caz. Poți asimila vitamina D din alimente precum lapte și iaurt, somon, ton, gălbenuș de ou, sardine, cereale.
În procesul de slăbire un rol important îl are fierul, care ajută organismul să creeze energie din nutrienți și să fie transmis oxigenul către celulele corpului, inclusiv mușchi, ajută în procesul de ardere a grăsimilor. Spanacul, carnea slabă, crustaceele, fasolea sunt surse de fier.
Vitamina E susține dezvoltarea țesutului muscular și dezintegrarea țesutului adipos. Poate fi obținută prin consumul de legume, uleiuri vegetale, fructe cu coajă lemnoasă, gălbenuș de ou, ficat.
Magneziul este esențial pentru producerea energiei în organism, menținerea oaselor puternice. Poate fi asimilat prin consumul de nuci, semințe, legume verzi, leguminoase.
Vitaminele și mineralele te ajută, însă acolo unde dieta nu conține alimente bogate în nutrienți suplimentele alimentare pot aduce un plus de energie pentru funcționarea eficientă a corpului în procesul de slăbire. Sunt indicate suplimentele alimentare naturale, precum , care este complex de extracte de plante, fructe, vitamine și minerale.