Păpădia, proprietăți terapeutice pentru zeci de afecțiuni

Primăvara, în lunile aprilie și mai, sute și mii de flori de păpădie creează un covor galben în grădini și livezi, oferind un spectacol cromatic superb. Păpădia este curtată de albine pentru polen, dar în același timp poate fi folosită ca medicament natural și de om.

Păpădia, numită Taraxacum Officinale, adică ”remediu oficial pentru boli”, a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative și a fost utilizată pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, având acțiune detoxifiantă, depurativă, remineralizantă, hepatică, stomahică, calmantă, sedativă. Este o plantă medicinală care a fost și este utilizată pe scară largă în medicina populară tradițională și în fitoterapia modernă din Europa, Asia și America.

Beneficii și proprietăți

De la rădăcină și până la flori, păpădia este o plantă ce conține multe vitamine, minerale și fibre. Frunzele verzi pot fi consumate gătite sau crude și servesc ca sursă excelentă de vitamine A, C, K, conține vitamina E, folați, vitamina B. Mai mult, frunzele verzi de păpădie oferă o cantitate substanțială de minerale, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.

Rădăcina de păpădie este bogată și în inulină care este de ajutor pentru menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv. Rădăcina de păpădie este adesea uscată și consumată sub formă de ceai, dar poate fi consumată și sub altă formă.

Păpădia tratează afecțiuni interne sau externe. Principiile active îi conferă păpădiei puternice proprietăți diuretice, fiind folosită în cazul retenției de apă, boli renale, obezitate, celulită.

În general, medicamentele diuretice sunt folosite pentru a elimina excesul de lichid din organism, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că păpădia are un puternic efect diuretic. Conține potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la cei care anterior înregistrau valori ridicate. Astfel, păpădia poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu.

Unele cercetări susțin că păpădia și componentele sale bioactive pot susține pierderea în greutate. Se consideră că datorită capacității de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi păpădia poate ajuta la pierderea în greutate. Păpădia mărește cantitatea de urină produsă de rinichi și împreună cu apa sunt eliminate și toxinele acumulate la nivelul rinichilor, deci are și efect detoxifiant.

Păpădia poate fi folosită în numeroase moduri, de la salate și preparate culinare, ceaiuri, infuzii, siropuri, pulbere, cataplasmă, preparate terapeutice sub formă de suplimente alimentare. Tabletele HRI Water Relief, un remediu pe bază de plante, reprezintă o soluție eficientă pentru rezolvarea problemelor cauzate de retenția de lichide, în special de reținerea de apă.

Se înscrie în categoria diureticelor, unul din componentele de bază fiind pulberea de rădăcină de păpădie. Produsul poate fi folosit de pacienții care suferă de inflamații la nivelul picioarelor și a gleznelor, au abdomen umflat sau mărit, acuză o creștere în greutate, au piele întinsă, atacată de celulită, au hipertensiune arterială sau acuză balonare în timpul ciclului sau a menopauzei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *