Sari la conținut

Osteoporoza vs. osteoartrita – cum le diferențiem?

Osteoporoza și osteoartrita sunt două afecțiuni diferite, au manifestări diferite, dar pot cauza dureri de spate și scădere în înălțime, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. Fiecare afecțiune este diferită și necesită tratamente diferite.

Osteoartrita, denumită și boală articulară degenerativă sau osteoartroză, reprezintă cea mai frecventă formă de artrită, fiind principala cauză de durere și invaliditate în rândul persoanelor vârstnice. Simptomatologia în cazul osteoartritei poate fi de la minoră la foarte severă, în funcție de gradul de afectare a articulației. Apare durere la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor, chiar coloană vertebrală, rigiditate ce apare la prima oră după trezire, dimineața, sau după un repaus prelungit. Printre simptome se numără și limitarea mișcărilor articulare și chiar deformații articulare, care apar în stadiile avansate ale bolii.

Articulația este locul unde se leagă cele două oase. Ea este înconjurată de o capsulă articulară în interiorul căreia se află cartilajul, un țesut elastic neted, ce nu permite ca oasele să se frece unul de altul, acționând ca un tampon între cele două oase. Atunci când apare osteoartrita cartilajul este erodat încetul cu încetul, iar oasele încep să se frece unul de altul.

În majoritatea cazurilor nu se cunosc cauzele deteriorării acestui cartilaj. În general se consideră ca factor de risc greutatea excesivă care tensionează suplimentar articulațiile, respectiv genunchi, șolduri.

Osteoporoza înseamnă scăderea densității osoase, ceea ce determină apariția riscului de fracturi osoase. Evoluează fără simptome mult timp. Osul este un țesut viu, în continuă schimbare și pentru a rămâne puternic de-a lungul vieții corpul îndepărtează osul vechi cu unul nou. Procesul de reconstrucție osoasă are loc până în jurul vârstei de 40-50 de ani când echilibrul începe să se modifice și nu mai este posibilă înlăturarea țesutului osos atât de repede pe măsură ce el este îndepărtat. Procesul este influențat și din punct de vedere hormonal, la femei acest proces fiind dat peste cap în perioada de menopauză. În cazul osteoporozei pacientul poate să nu știe că suferă de această afecțiune până la momentul unei fracturi. Durerile de spate sunt un semnal de alarmă, este primul semn că se întâmplă ceva la nivelul vertebrelor care se tasează în momentul în care boala este foarte avansată.

De altfel, sunt pacienți care suferă de ambele afecțiuni, atât osteoartrită cât și osteoporoză, și adesea confundă simptomele osteoartritei cu osteoporoza. Investigațiile de specialitate pot lămuri ambele probleme, iar tratamentele sunt recomandate în funcție de situație.

Există multe opțiuni pentru îmbunătățirea sănătății oaselor, suplimentele alimentare cu complex de vitamine și minerale fiind recomandate pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor în cazul celor două afecțiuni. Prin complexul de vitamine și minerale pe care îl conțin, tabletele HRI-Vitalion au indicație atât în tratamentul osteoartritei cât și al osteoporozei. În cazul osteoartritei tabletele HRI-Vitalion ajută la ameliorarea durerilor și prevenirea complicațiilor ulterioare, iar în cazul osteoporozei, cu acest supliment structura osoasă devine mai rezistentă, iar afecțiunea în sine poate fi prevenită dacă se intervine din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *