Sari la conținut

Motive pentru care grădinăritul este bun pentru sănătate

„A planta o grădină înseamnă a crede în ziua de mâine.”, spunea celebra actriță Audrey Hepburn. Să îți cultivi propriile legume reprezintă mai mult decât un hobby, îți aduce multiple beneficii pentru sănătate. Iubitorii de grădini spun adesea că grădinăritul este o terapie ce îmbunătățește sănătatea fizică, oferă relaxare, bunăstare mentală și emoțională.

Un studiu efectuat în perioada 2009-2016 în Maria Britanie, în rândul a 8000 de persoane, a arătat că persoanele care petrec timpul în grădină au mult mai multe șanse să aibă o stare generală de sănătate bună, o bunăstare psihologică mai mare și un nivel mai ridicat de activitate fizică decât cei care nu petrec timpul în grădină.

Chiar dacă nu stai la casă, cu curte și teren unde să plantezi legume, ci stai la bloc, poți avea o mică grădinuță: improvizează un mic colț verde pe balcon. Așadar, fie că ești un grădinar iscusit, fie că ești la început de drum, iată câteva informații utile privind beneficiile grădinăritului.

Petreci mai mult timp în aer liber

Ieșirea în aer liber este bună pentru sănătatea fizică și mentală. Oamenii tind să respire mai profund când sunt afară, iar acest aspect ajută la îmbunătățirea capacității pulmonare prin furnizarea de oxigen organismului, îmbunătățește digestia, îmbunătățește răspunsul imunitar și crește nivelul de oxigen din sânge.

S-a demonstrat că petrecerea timpului în aer liber reduce ritmul cardiac și tensiunea musculară. Lumina soarelui scade tensiunea arterială și crește nivelul de vitamina D. Interesul pentru grădinărit a existat dintotdeauna, dar potrivit studiilor interesul a crescut în timpul pandemiei de COVID-19. Oamenii au petrecut mai mult timp acasă și au apelat la petrecerea timpului în grădinile lor pentru o conexiune cu natura, ameliorarea stresului și chiar aprovizionarea cu alimente sănătoase.

Faci mișcare și arzi calorii

O zi petrecută în grădină poate fi o bună formă de exercițiu fizic. În timp ce îngrijești grădina faci și mișcare. Faci genuflexiuni și fandări în timp ce plivești straturile de legume și zarzavaturi. Transportul diferitelor greutăți, saci cu îngrășământ, te ajută să lucrezi grupele mari de mușchi. Săpatul, greblatul și folosirea unei mașini de tuns prin împingerea ei pot fi activități fizice intense.

Poți arde la fel de multe calorii ca un antrenament la sală. Poți să arzi peste 300 de calorii în doar o oră de activitate fizică în grădină. Sigur, dacă nu ești obișnuit/ă cu aceste tipuri de activități este posibil să resimți dureri articulare și musculare după o zi în grădină. Apelând la gelul pentru articulații ArtroWell și la tabletele HRI-Vitalion Plus acest disconfort va dispărea. ArtroWell este conceput special pentru persoanele care se confruntă cu disconfort articular și muscular, cu articulații tensionate. Datorită componentelor sale bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice ajută la creșterea mobilității articulațiilor, elimină disconfortul și reduce durerea. Totodată, ingredientele active din HRI-Vitalion Plus susține sănătatea oaselor și a articulațiilor ajutându-te să rămâi activi și fără dureri.

Nivel redus de stres

Aproape toate formele de exerciții fizice contribuie la reducerea nivelului de stresul, inclusiv grădinăritul. S-a dovedit că îmbunătățește starea de spirit și scade nivelurile de stres și anxietate. Este foarte plăcut să plantezi, să îngrijești plantele și în final să recoltezi roadele, să produci propria hrană.

Rutina în grădinărit, cum ar fi udatul plantelor și plivitul buruienilor, poate crea un ritm liniștitor pentru a reduce stresul. Smulgerea buruienilor dintre legume poate fi o activitate terapeutică și calmantă după o zi lungă la job. Oferă posibilitatea de a încetini ritmul alert în care suntem antrenați, de a planifica sau rezolva mental o problemă.

Dieta îmbunătățită

Parcă mănânci mai cu satisfacție bunătățile cultivate și îngrijite de tine! Legumele au și un gust mai bun. Cultivarea și consumul propriilor fructe și legume poate avea un impact pozitiv asupra dietei. Grădinarii includ legumele și zarzavaturile cultivate de ei în dietele lor sănătoase și bine echilibrate.
Diferitele legume au multiple beneficii pentru sănătate. Ardeiul gras galben și roșu reprezintă o sursă excelentă de betacaroten, transformată de corp în vitamina A ce ajută la regenerarea pielii. Roșiile sunt bogate în carotenoizi ce ajută la menținerea sănătății pielii și prevenirea ridurilor. Sunt bogate în vitamina C și potasiu. De asemenea, conțin licopen, un antioxidant care poate reduce riscul de cancer de prostată. Cartofii dulci sunt bogati în betacaroten, un antioxidant care poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la reducerea riscului unor cancere. Spanacul ajută la prevenirea cataractei, a bolilor cardiovasculare, respectiv echilibrează tensiunea arterială și, foarte important, accelerează metabolismul, fiind recomandat pentru pierderea kilogramelor în plus. Iar lista poate continua.

Întărește legătura socială

Grădinăritul aduce oamenii împreună. Aceștia doresc să-și împărtășească experiența, timpul și ocazional să facă schimb de răsaduri de plante sau semințe cu alți pasionați de grădinărit. Conexiunile sociale sunt importante pentru că ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea rezistenței organismului și oferă sprijin în momentele dificile din viață. Un sentiment puternic de apartenență reduce riscul de depresie, anxietate și sinucidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *