Sari la conținut

Mindfulness, ce este și cum poate să ne îmbunătățească sănătatea

Când ai parcurs ultima dată drumul de acasă la serviciu și ai observat fiecare lucru, detaliu pe traseu? Să observi lucrurile care te înconjoară, să fii conștient/ă de ceea ce simți și de experiențele prin care treci, fără să te gândești la nimic altceva, înseamnă să fii mindful. Ești mindful atunci când te afli într-un loc și mintea ta nu își ia zborul spre lista de ”to do” ce te așteaptă acasă sau la birou, nu pierzi legătura cu corpul fiind absorbit/ă de gânduri, ci trăiești clipa, conștientizezi că ești acolo, în acel loc, simți ceea ce se întâmplă.

Ți-ai spus deseori că te-ai săturat de atâtea gânduri, stres, oboseală și ai vrea să nu te mai gândești la nimic, să te relaxezi? Cum putem face asta? Conectându-ne mai bine cu noi înșine, cu simțurile noastre. În acest sens, de ajutor ne este mindfulness-ul.

Ce înseamnă mindfulness?

Mindfulness este traducerea în limba engleză a cuvântului ”sati”, din limba pali. Antrenamentul mindfulness își are originile în tehnicile de meditație tradiționale budiste, meditația în tradiția budistă fiind o cale de cunoaștere a naturii minții.

Intrarea în stare mindful ne ajută să ne controlăm emoțiile, ne dezvoltă abilitatea de a face față stresului, ne ajută să fim mai calmi, să ne conectăm cu noi înșine. Mindfulness este sănătate mintală, reprezintă capacitatea umană de a fi prezent și conștient de locul în care te afli și de ceea ce faci fără să fii copleșit/ă de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Tipuri de practică mindfulness

Deși este o practică cu origini străvechi, mindfulness poate fi cultivat prin tehnici dovedite: meditezi în timp ce stai jos, în picioare, te afli în mișcare, mergi pe jos, faci scurte pauze în viața de zi cu zi, îmbini meditația cu yoga sau cu sportul.

Beneficii asupra sănătății

Studiile au arătat că practicarea mindfulness-ului ajută la reducerea stresului, duce la îmbunătățirea sistemului imunitar, scăderea nivelului de anxietate, scade presiunea arterială, calmează durerea, îmbunătățește viața sexuală, crește atenția și puterea de concentrare, îmbunătățește creativitatea, susține chiar pierderea în greutate pentru că nu mai consumăm alimente fără să gândim și ne putem controla, iar foarte important, ne ajută să obținem un somn odihnitor. Nu de puține ori ne punem în pat cu gânduri la ziua următoare sau ceea ce nu am finalizat, dar câteva minute de mindful ne vor odihni mintea agitată.

Începe mindfulness cu 5 minute de meditație de respirație, după ce iei loc pe un scaun, cu picioarele atingând podeaua. Stai drept, dar fără să îți înțepenești partea superioară a corpului, lasă-ți brațele paralel cu partea superioară a pieptului, lasă ușor bărbia și lasă privirea să cadă ușor în jos și stai așa câteva minute, fii acolo prezent/ă, relaxează-te, acordă atenție respirației, senzațiilor din corpul tău. Apoi ridică-te și revino la activitatea pe care o făceai, dar continuă să practici exercițiul începându-l din nou la un interval de timp. Prin repetare rezultatele se vor acumula.

Mindfulness-ul este un instrument ce ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea, să devenim conștienți de noi și de organismul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *