Migrena – cauze, simptome și cum să o tratezi corect

Fiecare persoană a experimentat o dată în viață cel puțin un episod de durere de cap. Însă deși durerea de cap este o afecțiune ce pare banală la prima vedere și ne spunem că trece cu un analgezic, ea poate să ascundă în spatele ei o afecțiune mult mai severă, ce poate amenința chiar viața.

Cele mai frecvente dureri de cap sunt migrenele, ce pot fi cu aură sau fără aură. În general apar ca niște crize ce survin brusc și ating un maxim de intensitate, foarte violente, ce se însoțesc de o mulțime de alte acuze neurologice. Pacientul dorește să se întindă, să stea în condiții de întuneric, relaxat, are stări de grețuri și vomă, iar durerea nu cedează la analgezicele obișnuite. Aceste crize dureroase pot ajunge la două, trei pe lună.

Migrena fără aură – între 70-90% dintre migrene sunt fără aură. Sunt mai frecvente dimineața, oamenii se trezesc cu o durere de cap. Poate să apar din cauza menstruației sau în weekend după o săptămână agitată. Durerea resimțită în cazul migrenei fără aură poate să împiedice desfășurarea activităților zilnice, poate fi însoțită de greață, vomă și multe alte simptome, cum sunt iritabilitate, scăderea tensiunii arteriale, sensibilitate la lumină sau mișcare etc. Durerea poate fi resimțită unilateral, doar pe o parte a capului, sau poate fi resimțită pe ambele părți. Poate fi pulsantă sau constantă și să dureze între 4 și 72 de ore.

Migrena cu aură – aura se manifestă prin gânduri și stări confuze, printr-o tulburare de vedere-perturbarea vederii, cu lumini ciudate, puncte, pete neclare etc, de auz, verbal-dificultăți în vorbire, gustativă, senzorială, motorie, amorțeli sau slăbiciuni musculare-senzația de ace în brațe sau picioare. Aura, ce apare înainte de declanșarea migrenei, este un semnal de avertizare a debutului migrenei. Persoanele care sunt afectate de migrene pot să experimenteze chiar și premoniții ce apar cu câtea ore ori chiar o zi înainte de apariția durerii, ce constă în sentimente de euforie sau energie intensă, poftă de dulciuri, iritabilitate, sete, somnolență, depresie.

Migrena este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cefalalgice. Un procent de 6-8% dintre bărbați și 12-14% dintre femei suferă de migrenă. Migrenele sunt declanșate de variații ale factorilor de mediu-lumină, zgomot, modificări ale temperaturii sau ale presiunii atmosferice, unele alimente sau medicamente, alcool, ciocolată, condimente, dar și stres, fumat, suprasolicitare fizică.

Există și câteva tipuri rare de migrenă:

  • migrena hemiplegică-afectează un procent redus de persoane și afectează persoanele ce prezintă paralizie sau slăbiciune pe o parte a corpului, tulburări de vorbire și vedere, dar și alte simptome ce adesea pot mima un accident vascular cerebral
  • migrena bazilară-durerea de cap este însoțită de amețeli, vertij, vedere dublă, tulburări de conștiență
  • migrena retiniană sau oculară include probleme de vedere ce afectează un singur ochi, iar aceste probleme pot include lumini intermitente, orbire temporară, unghiuri moarte în câmpul vizual.

Nu există investigații paraclinice specifice care să susțină diagnosticul de migrenă. În schimb, un examen neurologic corect și riguros efectuat, dar și o anamenză atentă, cu focus pe debutul simptomatologiei, frecvența crizelor, factori declanșatori, istoric familial, alte afecțiuni, obiceiuri culinare, consum de medicamente, alcool, tutun, cafea poate să conducă la diagnosticul de migrenă.

Recomandări pentru pacienții diagnosticați cu migrenă:

  • respectarea orelor de odihnă
  • respectarea orelor de masă
  • evitarea suprasolicitărilor psihice sau fizice, a lucrului la temperaturi extreme
  • repaus într-o cameră liniștită și întunecoasă în momentul declanșării crizei dureroase
  • evitarea alcoolului, consumului de ciocolată și cafea, a brânzeturilor fermentate
  • evitarea medicației vasodilatatoare și a contraceptivelor orale.

Tratamentul constă în administrarea medicației speficice, recomandate de medic. Este important ca pacientul să se adreseze prima dată medicului de familie, nu la farmacie pentru a cere un ajutor medicamentos. Migrena are tratamentul ei specific, nu va ceda sau nu se va atenua de la un analgezic obișnuit sau antiinflamator. Desigur, există și anumite suplimente pe piață, dar pentru a beneficia de efectele acestor preparate, de efectele unui tratament adecvat este nevoie de sfatul medicului neurolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *