Ți s-a întâmplat și ție să te simți obosit/ă când afară este frig sau vreme ploioasă, să suferi de lipsă de atenție, să ai dificultăți de concentrare ori de a desfășura activități afară, să resimți dureri? Pe scurt, vorbim de persoane meteosensibile, ce resimt o stare de slăbiciune și oboseală accentuată a organismului, lipsă de forță, de slăbiciune musculară.
Meteosensibilitatea nu reprezintă o boală în sine, ci este un fenomen ce are legătură cu presiunea atmosferică, umiditatea, temperatura de afară. Se manifestă cu stare de oboseală ce nu trece odată cu odihna, ceea ce duce la apariția de reacții dureroase sau negative ale corpului uman la schimbările meteorologice. Sunt cauzate de imposibilitatea adaptării organismului la capriciile vremii. În astfel de momente, persoanele sensibile la condițiile meteorologice pot acuza dureri de cap și stări de amețeală, modificări ale tensiunii arteriale, stare de agresivitate, ritm cardiac accelerat, dureri de articulații și la nivelul oaselor, mai ales dacă au existat fracturi, cicatrici sau alte leziuni la nivelul pielii.
Cele mai afectate sunt persoanele care suferă de boli respiratorii și astmaticii, persoanele cu ateroscleroză, cei cu fracturi osoase, cu tulburări ale sistemului nervos, precum anxietate severă, depresie.
De ce apar durerile articulare la schimbarea de vreme
Presiunea atmosferică reprezintă apăsarea aerului atmosferic asupra corpurilor de pe Pământ, datorită greutății aerului. Ea variază mereu și depinde de altitudine și starea vremii. Atunci când presiunea este scăzută starea vremii se înrăutățește, iar nivelurile de lumină sunt scăzute, ceea ce determină organismul să producă în timpul zilei mai multă melatonină, care provoacă somnolență. Când presiunea este scăzută grosimea sângelui este crescută, ceea ce afectează controlul asupra nivelului de zahăr din sânge. În ceea ce privește articulațiile, acestea au o presiune intra-articulară și când există diferențe semnificative între presiunea din interiorul articulației și cea exterioară, atmosferică, iar presiunea intra-articulară nu se adaptează presiunii exterioare, organismul va reacționa considerându-l un factor periculos și va genera un stimul agresiv ce se traduce prin durere.
Durerile articulare apar și în cazul persoanelor ce nu suferă de reumatism, respectiv presiunea atmosferică afectează nervii mici din zona articulațiilor. Este cazul persoanelor ce au cicatrici postoperatorii sau răni mai vechi.
Când afară este frig durerea articulară apare din cauza contractării vaselor de sânge, urmată de contractarea mușchilor și a articulațiilor, ceea ce duce la apariția durerilor.
Cum pot fi gestionate simptomele dureroase legate de vreme
Schimbarea de vreme este inevitabilă, prin urmare este bine să se încerce atenuarea efectului în general.
Încălzește-ți corpul – menține o căldură constantă în casă și mașină și îmbracă-te în straturi. Aplică comprese calde pe articulațiile dureroase, vor calma durerea și vor permite mușchilor să se relazexe.
Fă mișcare – alege activitățile fizice care nu pun presiune pe articulații, gen ciclism, mers pe jos, înot și înainte de a ieși din casă pune-ți în mișcare articulațiile pentru a mai alina durerile și combate rigiditatea.
Menține-te hidratat/ă – deoarece un aport insuficient de apă va agrava simptomele.
Adoptă o dietă echilibrată – regimul alimentar variat, cu fructe și legume proaspete, carne slabă, cereale, dar și suplimentele alimentare vor oferi nutrienții necesari bunei funcționări a sistemului articular.
Renunță la alcool – are un impact puternic asupra sistemului nervos central, ducând la apariția stărilor anxioase și depresiei.
Utilizează unguente cu efect calmant – vor ajuta la diminuarea inflamației și a durerii ce apare în urma condițiilor meteo. Gelul pentru articulații ArtroWell, datorită componentelor sale bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice ajută la creșterea mobilității articulațiilor, elimină disconfortul și reduce durerea.