Sari la conținut

Lipsa poftei de mâncare, de ce apare și cum se poate remedia

Orice persoană poate experimenta lipsa poftei de mâncare din mai multe motive. Este posibil ca unii oameni să își dorească să mănânce mai puțin, să își piardă interesul pentru alimente sau să experimenteze senzația de greață la ideea de a mânca.

Pierderea poftei de mâncare poate avea cauze fiziologice sau psihologice. Se poate manifesta temporar din cauza unor infecții sau probleme digestive, dar inapetența va dispărea după ce persoana se va vindeca. Unele persoane experimentează lipsa poftei de mâncare ca simptom al unei afecțiuni medicale pe termen lung, cum ar fi anumite boli cronice în stadii avansate, spre exemplu cancerul.

Cauze comune

Infecțiile virale sau bacteriene, cum ar fi gripa sau gastroenterita, sunt de multe ori vinovate pentru lipsa poftei de mâncare, dar în majoritatea cazurilor apetitul revine atunci când persoana se vindecă.

Printre cauzele frecvente care pot crea inapetență pe termen scurt se numără: răcelile, gripa, infecțiile respiratorii, constipația, bacteriile sau infecțiile virale, intoxicație alimentară, boală de reflux, sarcină, dezechilibre hormonale, alergii, intoleranțe alimentare, stres, efecte secundare ale medicamentelor, consum de alcool sau droguri.

Desigur, sunt și persoane care au dureri în interiorul gurii, cauzate de  anumite leziuni, iar mâncatul devine dificil.

Boli cronice

Pe termen lung, lipsa poftei de mâncare poate să apară din mai multe motive, care variază în funcție de cauză. Condițiile medicale care pot provoca pierderea poftei de mâncare includ: afecțiuni digestive precum sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn, astm, diabet, insuficiență cardiacă, cancer de stomac sau de colon, boala pulmonară obstructivă cronică, hipotiroidie sau hipertiroidie, HIV și SIDA etc.

Lipsa poftei de mâncare poate fi și efect secundar al unor medicamente sau tratamente, cum sunt sedativele, unele antibiotice, imunoterapia, chimioterapia, radioterapia, medicamente anestezice luate în urma unei intervenții chirurgicale. De asemenea, utilizarea drogurilor-canabisul, cocaina, amfetaminele- pot conduce la inapetență.

Cauze psihologice

Și factorii psihologici și tulburările mintale au impact asupra apetitului: depresia, anxietatea, atacurile de panică, stresul, bulimia, întristarea.

Când persoana care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare consumă mai puține alimente decât are nevoie va apărea și scăderea neintenționată în greutate, oboseală sau diverse carențe nutriționale. De aceea, este important să nu fie lăsată netratată această problemă. Este indicat să fie consultat un medic dacă durează de mult timp această lipsă a poftei de mâncare.

Remedii

Există o serie de remedii pentru a crește apetitul, de la medicamente care pot crește pofta de mâncare și elimina alte simptome, cum este greața, la psihoterapie și antidepresive în cazul pierderii apetitului cauzat de depresie sau anxietate.

Unele persoane preferă să consume porții mici de mai multe ori pe zi, alții să consume preparate lichide precum smoothie sau băuturi proteice, vitamine sau chiar ceaiuri pentru pofta de mâncare. Organismul are nevoie de energie, prin urmare consumul de proteine și nutrienți este necesar. Adăugarea de mirodenii, condimente și diferite arome face ca mâncarea să fie mai atractivă. Mesele gustoase și variate, cu un echilibru alimentar, pot stimula interesul persoanei pentru a mânca. De asemenea, mâncatul poate fi mai plăcut alături de membrii familiei sau persoane apropiate. Este recomandat să se bea multe lichide pentru a se evita deshidratarea, dar și efectuarea de plimbări scurte sau exerciții fizice care cresc pofta de mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *