Sari la conținut

Intoleranța la gluten sau sensibilitatea non-celiacă, cauze, simptome și tratament

În ultimii ani se vorbește intens despre gluten și rolul său asupra sănătății. Este un subiect controversat deoarece există multe persoane care nu au o idee clară despre ce este glutenul și cu toate acestea se simt mai bine dacă îl evită. Dar cât de dăunător poate fi pentru sănătate?

Glutenul reprezintă o familie de proteine ce se regăsește în cereale cum sunt grâul, orzul, secara, dar și în băuturi alcoolice, gen bere, lichior, precum și ca agent de îngroșare în diferite dulciuri-bomboane, înghețată. Cele două proteine principale din gluten sunt glutenina și gliadina, ultima fiind responsabilă pentru majoritatea efectelor negative ale sănătății. Proteinele din gluten, în momentul amestecului dintre făină și apă, formează o substanță lipicioasă ce face ca aluatul să fie elastic și oferă pâinii capacitatea de a se umfla când este coaptă. Datorită glutenului pâinea are o textură puhavă și plăcută.

În general, majoritatea persoanelor tolerează bine consumul glutenului. Dar sunt și persoane care dezvoltă anumite probleme de sănătate, cum sunt boala celiacă, intoleranța la gluten numită și sensibilitate non-celiacă ori sensibilitate la gluten.

Boala celiacă vs. intoleranța la gluten

Chiar dacă glutenul este factor declanșator la fiecare, iar simptomele sunt similare, există diferență între boala celiacă și intoleranța la gluten.

Boala celiacă reprezintă o tulburare autoimună, respectiv organismul tratează glutenul ca pe un invadator. Glutenul determină sistemul imunitar să atace propriile țesuturi și prin simptomele produse împiedică absorbția nutrienților pentru funcționarea normală a organismului.

În cazul intoleranței la gluten sistemul imunitar atacă glutenul, determinând o inflamare a țesuturilor din interiorul și exteriorul tractului digestiv, cauzând o serie de simptome supărătoare, dar care nu deteriorează intestinul subțire.

În apariția bolii celiace sunt implicați doi factori, factorul genetic și glutenul. Însă în cazul intoleranței la gluten non-celiace glutenul este factorul declanșator. El irită intestinul, cauzează simptome asemănătoare bolii celiace, dar nu se declanșează boala celiacă.

Unele studii realizate în Italia și SUA arată că persoane cu multe dintre simptomele bolii celiace, dar care nu au afectare intestinală, au un număr mai mare de proteine ce joacă un rol important în declanșarea inflamației, care este prima linie de apărare a sistemului imunitar. În același timp au un număr scăzut de celule T supresoare, care să amortizeze inflamația odată declanșată. În cazul sensibilității la gluten intestinul subțire nefiind afectat nu este afectată nici absorbția nutrienților.

Simptome

Există simptome variate și pot fi confundate cu cele manifestate în cazul altor boli, dar cele mai frecvente sunt balonarea și crampele abdominale, flatulență, balonare, diaree, oboseală, probleme de echilibru.

Remedii

Tratamentul intoleranței la gluten constă în respectarea unei diete fără gluten. Singura diferență față de boala celiacă este că nu este necesară menținerea dietei fără gluten într-o manieră strictă, ori pe o perioadă îndelungată de timp. Este nevoie, totuși, ca afecțiunea să fie corect diagnosticată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *