Sari la conținut

Infecțiile urinare, o problemă supărătoare ce poate fi prevenită

Nevoia de a merge des la baie, disconfortul în timpul urinării, usturimile sunt câteva simptome supărătoare cu care o persoană se poate confrunta atunci când suferă de infecție urinară.

Infecțiile tractului urinar reprezintă afecțiuni frecvente, declanșate de acțiunea unor bacterii asupra tractului urinar-uretrite, cistite, pielonefrite, prostatite- cu o frecvență mai crescută în rândul femeilor decât a bărbaților. Pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretră la vezica urinară și chiar plămâni. În mod normal, sistemul imunitar al organismului elimină aceste bacterii ce se formează la nivelul tractului urinar, însă în cazul în care reușesc să treacă de sistemul de apărare se vor înmulți necontrolat ducând la apariția infecțiilor.

Cauze

În general, infecțiile urinare apar ca urmare a răspândirii în special a bacteriei Escherichia Coli, Klebsiella etc, iar cauzele sunt multiple:

 • sistem imunitar slăbit
 • condițiile anatomice-la femei uretra este mai scurtă decât la bărbați, aspect ce duce la reducerea distanței pe care bacteriile o parcurg pentru a ajunge la vezică
 • menopauza-datorită modificărilor hormonale, scade nivelul estrogenului și crește astfel probabilitatea de apariție a infecțiilor urinare. În această etapă mucoasa uretrei se subțiază și devine mai sensibilă, iar mușchiul uretral își pierde puterea și tonusul
 • sarcina
 • igiena intimă necorespunzătoare
 • activitatea sexuală
 • anumite metode contraceptive, spre exemplu diafragma. Riscul este crescut și în cazul femeilor ce folosesc spermicide.
 • alimentația necorespunzătoare cu un nivel redus de minerale precum zinc, fier, seleniu, magneziu, deficit de vitamine A, C, E
 • anumite boli cronice-cancer, alergii, boli autoimune
 • constipația
 • amânarea micțiunii atunci când apare necesitatea de a urina
 • consum redus de lichide
 • folosirea de toatele neigienizate
 • folosirea cateterelor în cazul persoanelor spitalizate
 • abuzul de antibiotice, deoarece prin administrarea excesivă a acestora se distruge flora intestinală a organismului și acest aspect are efect asupra scăderii imunității. În plus, se creează o rezistență a organismului la aceste medicamente și infecțiile ajung să nu mai poată fi tratate.

În cazul bărbaților, printre cauzele apariției infecțiilor urinare se regăsesc unele afecțiuni ale prostatei, sex anal neprotejat, sex vaginal neprotejat cu o femeie cu infecție vaginală, necircumcizia penisului.

Totodată, printre factorii de risc ce duc la apariția infecțiilor urinare se numără și unele anomalii ale tractului urinar sau blocaje de-a lungul tractului, în special pietre la rinichi sau prostata mărită, intervențiile la nivelul aparatului urinar.

Simptomele infecției urinare

În funcție de localizarea infecției, la nivelul aparatului urinar inferior sau superior, simptomele ce pot să apară sunt: senzație de usturime la urinare, urină tulbure, urât mirositoare, urinări frecvemte în cantități mici, urinare cu sânge, dureri în zona lombară, sensibilitate în abdomenul inferior. Pot să apară febră și frisoane, greață sau vărsături.

Tratamentul infecției urinare se instituie în urma unor investigații și analize medicale efectuate de către medicul urolog. Netratate acestea duce la complicații care pot pune în pericol viața.

Prevenție

Infecția urinară, de cele mai multe ori, poate fi prevenită dacă se respectă o igienă riguroasă a organelor genitale, consumul a minim 2 litri de lichide pe zi, evitarea constipației și să nu se amâne momentul micțiunii atunci când apare nevoia de a urina, dar și micțiune după contactul sexual.

Atunci când vorbim de o igienă corespunzătoare a organelor genitale, discutăm de spălarea mâinilor înainte de a folosi toaleta, de ștergerea zonei genitale din față spre spate după folosirea toaletei, evitarea băilor calde deoarece statul în cadă permite bacteriilor să pătrundă în vezica urinară, evitarea folosirii hârtiei igienice colorate, a spumantului de baie și a săpunurilor parfumate. Totodată, se recomandă să fie evitată purtarea hainelor strâmte, folosirea lenjeriei de bumbac, să nu se poarte costumul de baie ud o perioadă lungă de timp.

În ceea ce privește dieta, nu doar consumul a minim 2 litri de lichide pe zi este recomandat, ci și un consum însemnat de fructe și legume pentru a crește aportul de vitamina C care crește rezistența organismului în fața bacteriilor. Alimentele iritante, gen cafea, alcool, condimente iuți, îndulcitori naturali este de peferat să fie evitate cât mai mult cu putință, la fel și carnea roșie și alimentele rafinate.  Consumă merișoare uscate sau ceai de merișoare deoarece acestea împiedică atașarea bacteriilor de pereții tractului urinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *