De-a lungul timpului, inestetica celulită, cu aspect de coajă de portocală, a dat multe bătăi de cap persoanelor de sex feminin. Între 80 și 90% dintre femei au celulită. Începând deja din adolescență, la unele fete, apar ”gropițele” în pielea de pe șolduri, fese și coapse. Celulita este mai vizibilă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece pielea își pierde din elasticitate.
Celulita poate afecta și bărbații, însă este mai frecventă la femei deoarece grăsimea se distribuie pe talie, șolduri și fese. În schimb, la bărbați țesutul conjunctiv împinge grăsimea în interior sau lateral, nu permite să se extindă în derm.
Dar haideți să înțelegem cum apare. Pielea noastră este formată din trei straturi, epidermul-care este stratul exterior al pielii, dermul-care este stratul mijlociu și hipodermul-care este stratul profund, alcătuit din celule mari, grase, ce formează niște paniculi adipoși. Acești paniculi sunt dispuși vertical sub derm și sunt separați prin septuri conjunctivo-vasculare, care sunt mai tari și care se termină undeva la granița cu dermul. Aici septurile se unesc între ele formând mai multe cupole. Prin urmare, atunci când ne îngrășăm, se acumulează mai multă grăsime și acest strat de grăsime se îngroașă, se umflă și se ridică împingând acea cupolă tot mai mult în derm. Însă septurile dispuse perpendicular sub piele rămân fixe, în timp ce grăsimea în exces este împinsă spre derm. Astfel apar mai multe gropițe în piele și de aici aspectul neuniform al pielii, de coajă de portocală. Odată cu înaintarea în vârstă dermul se subțiază iar paniculii adipoși vor fi și mai vizibili.
Celulita variază în severitate, în primele faze poate fi identificată doar atunci când pielea este prinsă între degete și apar gropițele, iar în cazurile mai severe pielea arată deja denivelată, cu vârfuri și văi.
Factorii de risc ai celulitei și măsuri de prevenție sau combatere
În primul rând sunt factori de risc ce nu pot fi controlați. Celulita are o predispoziție genetică, fiind mai evidentă în acest caz la femeile supraponderale, după pubertate. Afectarea hormonală poate cauza apariția celulitei. Datorită acțiunii hormonilor se produc tulburări de circulației și încet încet se strânge lichid. În această situație putem vorbi de apariția celulitei și în cazul femeilor slabe.
Însă există și factori de risc controlabili. Creșterea în greutate poate face celulita mai evidentă. De aceea, adoptarea unei diete alimentare sănătoase, din care să nu lipsească legumele și fructele, dar din care să fie eliminate grăsimile, prăjelile, zaharurile, produsele rafinate, alcoolul, cafeaua, sucurile acidulate și tutunul, reduce riscul apariției obezității și implicit a acumulării de grăsime în exces. Pe lângă acest aspect, efectuarea de exerciții fizice constante poate controla apariția celulitei. Întărirea musculaturii prin exerciții fizice regulate poate să mențină pe termen lung tonusul și aspectul pielii.
Hidratarea corespunzătoare, prin consumul a minim 2 litri de apă pe zi, reduce riscul apariției retenției de apă și implicit apariția celulitei. Apa ajută la digestie și la eliminarea a cât mai multor toxine acumulate în organism.
Nu în ultimul rând, se pot introducere în dietă suplimente alimentare, pe bază de plante, precum tabletele , special concepute pentru tratarea retenției de apă. Deoarece apa reținută în organism rămâne între celulele adipoase tabletele HRI Water Relief sunt indicate pentru menținerea echilibrului hidric, contribuind astfel la combaterea celulitei.