Sari la conținut

În ce măsură poți preveni accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) nu este doar apanajul persoanelor vârstnice, este o afecțiune care crește ca frecvență și este întâlnită din ce în ce mai mult la persoane tinere.

AVC-ul apare atunci când alimentarea cu sânge a unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să mai primească oxigen.

Un risc crescut  de AVC îl au persoanele cu boli cardiovasculare, cu insuficiență cardiacă, defecte cardiace, fibrilație atrială- bătăi neregulate ale inimii, hipertensiune arterială, persoanele fumătoare, cu diabet, cu colesterol ridicat, apnee în somn, precum și cele care au antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitor. Alți factori asociați cu această afecțiune sunt vârsta- persoanele peste 55 de ani având un risc mai mare, sexul-bărbații  au un risc mai mare, hormonii-utlizarea pastilelor contraceptive ori a terapiilor hormonale ce includ estrogenul.

Semnele de avertizare ale AVC-ului

Simptomele AVC-ului includ stare de confuzie, probleme de respirație, de vorbire, de vedere la unul sau la ambii ochi, pierderea conștienței, echilibrului, durere de cap bruscă și severă, amețeli,  paralizia sau amorțirea feței, a brațelor sau a picioarelor, în special pe o parte a corpului.

Motivele pentru care se întâmplă acest atac vascular cerebral sunt variate, însă în mare măsură el poate fi prevenit. Iată cum:

Ține sub control tensiunea arterială

O tensiune arterială crescută constituie un factor de risc pentru AVC. Menținerea tesiunii arteriale la valori mai mici de 120/80 este ideal. Cum să ții sub control tensiunea arterială? Redu cantitatea de sare consumată la sub 1500 mg pe zi, adică o jumătate de linguriță, consumă fructe și legume, evită alimentele bogate în colesterol,  renunță la fumat, fă mișcare.

Tratează fibrilația arterială

Pacienții cu fibrilație atrială, adică cu bătăi neregulate ale inimii, au un risc mai crescut de AVC. Contracțiile haotice ale atriilor vor face ca sângele să stagneze în atrii și să formeze cheaguri care dacă vor pleca din inimă vor ajunge să circule într-o arteră care hrănește creierul și vor bloca fluxul de sânge provocând un AVC. Un puls neregulat, care se manifestă prin palpitații, este un semn că o persoană are fibrilație atrială. Fibrilața atrială poate fi tratată.

Ai grijă la diabet! Ține sub control glicemia!

Când ai diabet, dacă nu îți controlezi glicemia riscul de a ajunge la complicații este mare. Iar AVC-ul este una dintre complicații. Vasele de sânge ajung să fie afectate de glicemiile ridicate, devin fragile și îngustate, existând riscul ca un tromb să se blocheze mult mai ușor.

Slăbește

Obezitatea duce la multe complicații, implicit la hipertensiune arterială și diabet, ce cresc riscul de apariție a AVC-ului. Așadar, încearcă să slăbești reducând numărul de calorii zilnice, înlătură alimentele procesate, prăjite, cu conținut bogat de grăsimi,  și înlocuiește-le cu cereale integrale, fructe, legume, carne slabă.

Fă mișcare, exerciții aerobice

Nu doar că te vor ajuta să slăbești, dar vor contribui și la reducerea tensiunii arteriale și creșterea nivelului de colesterol bun. În plus, îmbunătățesc starea de sănătate a inimii.

Renunță la fumat

Fumatul este un factor principal de apariție a AVC-ului. Substanțele din fum, nicotina și monoxidul de carbon, reduc cantitatea de oxigen din sânge și crește aderența sângelui, adică proprietatea de a deveni lipicios și, ca atare, poate să formeze cheaguri. Totodată, substanțele chimice deteriorează vasele de sânge și duc la ateroscleroză, la îngustarea și întărirea arterelor, aspect ce favorizează formarea de cheaguri de sânge.

Renunță la acool sau consumă-l cu moderație

Alcoolul acționează în organism ca un factor de stres, crește tensiunea arterială. Consumă alcool cu moderație și dacă tot vrei să consumi ceva, consumă un pahar de vin roșu, care conține resveratrol, care este bun pentru protecția inimii și a creierului.

Gestionează stresul

Stresul cronic pune creierul în pericol. Produce o stare generală de vulnerabilitate și, pe termen lung, produce modificări persistente. Printre simptomele fiziologice cauzate de stres se regăsesc durerile de cap, durerile de piept, palpitațiile. Adoptă strategii de adaptare la stres, folosind tehnici de relaxare, adoptă un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, somn suficient, exerciții fizice.

Apelează la suplimente alimentare

Un stil de viață sănătos va reduce semnificativ riscul de apariție al AVC-ului. În acest demers îți vor fi de folos și suplimentele alimentare, ale căror vitamine și minerale mențin sănătatea vaselelor de sânge. Tabletele HRI-Vitalion, prin formula lor complexă, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. Curăță arterele și le redă elasticitatea, întârziind procesul progresiv care rezultă în întărirea și îngustarea lor, menține sănătatea sistemului cardiovascular și a circulației arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *