Sari la conținut

Hipertensiunea arterială, ucigașul tăcut cu evoluție lentă și silențioasă

Una dintre cele mai periculoase și înșelătoare afecțiuni de sănătate, hipertensiunea arterială, este supranumită și ”ucigașul tăcut”, deoarece poate rămâne nedetectată pentru o perioadă lungă de timp și poate duce la deces. Majoritatea persoanelor care au hipertensiune arterială nu au nici un simptom. Testarea este singura modalitate de a determina dacă cineva suferă de această afecțiune. 

Hipertensiunea arterială poate duce la o serie de probleme grave, inclusiv atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. De aceea, este important ca fiecare persoană să își cunoască factorii de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale și să ia măsuri pentru a reduce riscurile.

Ce este tensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor din organism. Ea are două componente: când inima se contractă tensiunea are valorile cele mai mari deoarece sângele este împins cu putere în artere, este valoarea sistolică, iar atunci când se relaxează, tensiunea are o valoare mică și este denumită valoare diastolică. Valorile optime ale tensiunii arteriale sunt 120/80 mm Hg, iar cele considerate normale 120-129/80-84 mm Hg. De la 130-139/85-89 mm Hg apare prehipertensiunea. Hipertensiunea arterială de gradul I are valori cuprinse între 140-159 și/sau 90-99 mm Hg, iar hipertensiunea arterială de grad II are valori cuprinse între 160-179 mm Hg și/sau 100-109 mm Hg. Hipertensiunea arterială de grad 3 are valori peste 180 și/sau peste 110, iar hipertensiunea arterială sistolică izolată înregistrează valori peste 140 (tensiunea sistolică) și sub 90 (tensiunea diastolică). Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ambele valori ale tensiunii arteriale tind să crească din cauza rigidității crescute a vaselor de sânge. Doar o ușoară creștere a oricărei valori crește semnificativ riscul de deces din cauza bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral. 

Riscurile hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială apare atunci când valorile trec pragul de 140/90 mm Hg. Acest aspect va duce în timp la îngroșarea pereților inimii, care mai apoi se dilată și apare insuficiența cardiacă, funcția de pompare a inimii va fi afectată. Valorile crescute ale tensiunii arteriale afectează pereții vaselor de sânge, care se rigidizează și crește riscul de afectare a vaselor de sânge ce irigă creierul, implicit crește riscul de apariție a unui accident vascular cerebral. Crește riscul de afectare și a vaselor de la nivelul ochiului și chiar a vederii. De asemenea, din cauza afectării vaselor de la nivelul rinichilor pot apărea bolile cronice de rinichi. Hipertensiunea arterială poate duce chiar și la disfuncții sexuale. 

Cauzele apariției hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială primară apare ca urmare a înaintării în vârstă, motiv pentru care fiecare persoană mai în vârstă ar trebui să-și monitorizeze tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială secundară apare brusc și este declanșată de prezența altor afecțiuni, precum boli renale, apnee în somn, diabet, afecțiuni ale glandei tiroide, malformații congenitale ale vaselor de sânge, tumori ale glandelor suprarenale, dar și în urma consumului de alcool, droguri, tutun sau chiar și medicamente, precum contraceptive, medicamente pentru răceală, analgezice.

Factori de risc

  • Sarcina – hipertensiunea arterială poate să apară în perioada când fătul se dezvoltă, după săptămâna 20, aspect ce atrage asupra sa creșterea presiunii asupra fluxului de sânge
  • Stresul – deoarece eliberarea hormonilor stresului face ca inima să bată mai tare și tensiunea arterială să crească 
  • Obezitatea – din cauza greutății corporale în exces inima va trebui să pompeze mai mult sânge în organism pentru a furniza oxigen și nutrienți, iar volumul mare de sânge crește presiunea la care sunt expuși pereții arterelor, iar acest lucru duce la apariția unei tensiuni arteriale mărite
  • Sedentarismul – în lipsa mișcării colesterolul se depune mult mai ușor pe pereții arterelor.

Ce simptome apar

În general, hipertensiunea arterială este o boală silențioasă, ce se poate manifesta după mulți ani. Multe persoane nici nu știu că suferă de această afecțiune și, adesea, semnele și simptomele sunt greșit înțelese. Simptomele de tensiune mare sunt amețeala, cefalee occipitală, pete de sânge în ochi, înroșirea feței, durere retrosternală. Poate să apară o criză hipertensivă cu durere de cap și sângerare nazală. 

Cum poate fi prevenită hipertensiunea arterială

Monitorizarea constantă a valorilor tensiunii arteriale trebuie să devină o rutină, astfel putând fi depistate perioadele în care apar valori crescute. Conștientizarea riscurilor te poate ajuta să identifici schimbările pozitive pe care le poți face pentru a evita problemele grave care pot rezulta din cauza tensiunii arteriale prea mari pentru o lungă perioadă de timp. Hipertensiunea arterială nu poate fi vindecată, dar poate fi gestionată eficient prin schimbările aduse în stilul de viață, inclusiv limitarea cantității de sare consumate, pierderea în greutate, practicarea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool. Persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, boli renale vor primi medicamente prescrise de medicul specialist, care vor îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și starea de sănătate.

De ajutor sunt și suplimentele preparate pe bază de plante, care au efect benefic asupra vaselor de sânge. Tabletele HRI-Vitalion Plus fac parte din categoria suplimentelor ce acționează eficient pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular.  Este un preparat 100% natural, îmbogățit cu o formulă cu trei ingrediente naturale – turmeric, scorțișoară și ghimbir, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *