Sari la conținut

Hemoroizii, cum îi prevenim și cum îi tratăm

De la un ușor disconfort la dureri persistente în timpul defecației sau a statului prelungit pe scaun, sunt simptome pe care multă lume le are, însă este un lucru mai puțin recunoscut. Simptomele hemoroizilor evoluează în timp și, netratați, pot duce chiar la complicații, ce necesită intervenție chirurgicală.

Se estimează că aproximativ 50% din populație va suferi de simptome legate de hemoroizi la un moment dat al vieții. Însă incidența exactă a acestei afecțiuni este dificil de estimat, deoarece mulți oameni sunt reticenți în a solicita sfatul medicului din diverse motive personale, culturale și socio-economice.

Hemoroizii reprezintă dilatări de vene ce se află în rect și anus.. Sunt dilatații venoase la fel ca varicele localizate la nivelul picioarelor.  În funcție de locul unde apar, hemoroizii se clasifică în externi, în jurul anusului, și interni.

Factori favorizanți pentru apariția hemoroizilor

Printre cauzele care duc la apariția hemoroizilor sunt tulburările de tranzit intestinal, respectiv constipația cronică prin efortul suplimentar de evacuare a defecației, cât și diareea cronică prin iritarea locală a mucoasei ce căptușește zona din interiorul canalului anal. În timp, din cauza presiunii continue scade rezistența peretelui venos. Alte cauze sunt predispoziția genetică, proasta circulație a sângelui, unele medicamente, sarcina, ridicarea de greutăți, unele sporturi, alimentația, în special alimente picante și prăjite, dieta săracă în fibre, consum de alcool, sedentarism, obezitate.

Uneori, hemoroizii pot determina mâncărimi, arsuri, durere și chiar sângerare. Pot fi supărători atât în timpul zilei, cât și noaptea..

Sportul și dieta, rol important în prevenire

Hemoroizii pot fi preveniți, iar dieta joacă un rol important în acest sens, deoarece trebuie să te ajute să menții un scaun moale. O dietă bogată în fibre, cu mese și gustări din care să nu lipsească legumele și fructele, nucile, cerealele integrale, evitarea cărnurilor în cantitate mare și a alimentelor procesate contribuie din plin la păstrarea sănătății pereților vaselor de sânge. În plus, sunt de ajutor mișcarea, efectuarea de exerciții fizice. Acestea ajută la menținerea unei greutăți optime, ameliorează constipația și cresc tonusul muscular.

Amânarea mersului la toaletă atunci când simți nevoia este un obicei nesănătos. Imediat ce apar primele semne mergi la toaletă și nu te încorda în timpul defecației deoarece acest lucru duce la apariția unei presiuni crescute la nivelul venelor din regiune.

Hidratarea este esențială pentru o viață sănătoasă. Contribuie la o digestie în condiții optime și este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă organismul o absoarbe pe cea existentă, lăsând colonul uscat, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care persoanele care nu consumă suficiente lichide se confruntă cu constipația. Bea apă caldă cu lămâie, ceai sau apă simplă.

Atenție la cantitatea zilnică de sodiu consumată, deoarece sarea în exces duce la retenția de fluide, implicit la umflarea venelor, a hemoroizilor.

Cum tratăm hemoroizii

Tratarea hemoroizilor, atunci când apare jena, durerea, se face cu unguente locale sau supozitoare ce conțin hidrocortizon, perne pentru hemoroizi sau perne medicinale care sunt de folos în timpul unei crize hemoroidale. Elimină presiunea asupra zonei anale și înlătură astfel durerea și disconfortul apărut atunci când stai pe scaun. Băile calde de șezut, de 10-15 minute, ameliorează simptomele.

Hemoroizii, fiind o problemă a venelor, trebuie să înțelegem că sănătatea venelor este esențială. Prin ingredientele de calitate din compoziția lor, suplimente alimentare contribuie la ameliorarea simptomelor de la nivelul vaselor de sânge dilatate din regiunea anală și perianală. Recomandate în tratamentul bolii varicoase pentru a reda elasticitatea pereților venelor datorită compoziției sale, cu extracte din plante, vitamine și minerale, pot fi folosite și în cazul afecțiunii hemoroidale pentru întărirea pereților vaselor de sânge din zona anală și a rectului. Acestea pot fi folosite și preventiv de căătre persoanele care fac parte din grupa de risc de a dezvolta hemoroizi, respectiv persoanele care au un loc de muncă ce implică mult statul pe scaun, care au varice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *