Sari la conținut

Femei care au revoluționat lumea medicală

De-a lungul timpului, oamenii de știință au revoluționat cercetarea medicală oferind pacienților noi metode de diagnostic și tratament pentru diferite afecțiuni. Mult timp, meseria de medic a fost una exclusiv urmată de bărbați, în special din cauza politicilor ce interziceau femeilor să aibă acces în universități pentru a-și obține diploma de licență.

Chiar și așa, femeile au început să lucreze în domeniul medical în calitate de moașe, infirmiere sau asistente medicale și de-a lungul timpului și-au adus aportul la vindecarea pacienților.

Florence Nightingale (1820-1910), din Marea Britanie, a fost precursoarea serviciului sanitar modern, ducând o viață de pionierat în asistența medicală. A pus bazele primei școli de asistente medicale din lume și a fondat prima școală de moașe. A pus bazele unui sistem de realizare a statisticilor medicale, utile pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și a elaborat o ierarhie revoluționară de stabilire a priorităților unui spital referitor la igienă, hrană, îngrijirea sugarilor, iluminatul încăperilor cu pacienți.

Mari Putnam Jacobi (1842-1906), din Marea Britanie, a fost prima femeie ce a studiat la Școala de Medicină din Paris. Ea a demontat miturile despre menstruație, susținând că este periculoasă depunerea de efort în perioada menstruației. În același timp, a dovedit prin intermediul lucrării sale că perioada de menstruație la femei nu deteriorează starea de sănătate a acestora.

Virginia Apgar (1909-1974), din SUA, a conceput indexul Apgar pentru nou-născuți, care este standardul în ceea ce privește sănătatea bebelușului în primele clipe de viață. Totodată, a atras atenția publicului privind prevenția defectelor congenitale.

Marie Curie (1867-1934), din Varșovia, Polonia, aflată la acea vreme sub Imperiul Rus, a fost câștigătoarea a două premii Nobel, în fizică și chimie. Ea a introdus în fizică termenul de radioactivitate și este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive și a aplicațiilor acestora în medicină. Marie Curie a militat pentru folosirea în medicină a substanțelor radioactive, un exemplu ar fi radiul în tratamentul cancerului.

Ana Aslan (1897-1988), din România, a inventat vitamina H3-Gerovital, un produs geriatric brevetat în peste 30 de țări din Europa, Asia și America de Nord, fiind cel mai longeviv medicament geriatric din lume.  Mai târziu, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu a inventat un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace ale bătrânilor, dar și ca medicament pentru tratarea pierderii memoriei.

Gerty Theresa Cori (1896-1957), născută la Praga, Imperiul Austro-Ungar, și-a adus aportul la descoperirea mecanismului prin care glicogenul, un derivat al glucozei din sânge, este descompus în țesutul muscular în acid lactic și apoi resintetizat în organism și stocat ca sursă de energie. Pentru această descoperire a primit Premiul Nobel.

Margaret Ann Bulkley (1789-1865), din Irlanda, cunoscută sub numele de James Barry, a fost una dintre primele femei ginecolog de la începutul secolului al XIX-lea. Deoarece femeilor le era interzis să studieze s-a deghizat în bărbat și așa a profesat medicina întreaga viață. Ea a descoperit pentru prima dată rolul fundamental al igienei în domeniul medical. De asemenea, a fost primul chirurg ce a efectuat cu succes o operație cezariană, unde au supraviețuit și mama și copilul

Gertrude Elion (1918-1999)  a inventat tratamente medicamentoase pentru leucemie, gută, malarie, herpes viral, prevenirea respingerii transplantului de rinichi. Una dintre marile sale contribuții au fost aduse la dezvoltarea primului medicament antiretroviral pentru tratarea SIDA.

Madeleine Brès (1842-1921), din Franța, a fost prima femeie medic francez. Și- a adus contribuția privind studiul laptelui matern. Datorită ei, astăzi se cunoaște faptul că compoziția chimică a laptelui matern se modifică în timpul alăptării pentru a se potrivi nevoilor copilului.

Acestea sunt doar o parte dintre femeile de 10 care și-au adus aportul la progresul științific și dezvoltarea medicinei așa cum o cunoaștem în prezent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *