Edemul și retenția de apă, cum poate fi prevenit

Dr. Balint Boli și afecțiuni, Sanatate, Stil de viata Leave a Comment

Corpul uman este format în proporție de 60-65% din apă, iar sistemul circulator, sistemul limfatic, rinichii, factorii hormonali și alte sisteme corporale ajută la menținerea unui nivel sănătos de lichide. În momentul în care apare o problemă cu unul sau mai multe dintre aceste sisteme poate apărea retenția de lichid, cunoscută sub numele de edem, ce poate apărea în orice zonă a corpului.  Principalele simptome sunt umflarea și disconfortul creat.

Dar care sunt cauzele ce pot declanșa apariția acestor edeme? Sunt situații când edemele sunt cronice, manifestându-se ca simptom al unei afecțiuni. De aceea, este important să fie aflată cauza și să fie instituit tratamentul corespunzător.

Alimentația – Organismul uman are nevoie de sodiu, ce joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de lichide. Dar este nevoie de o cantitate mică, care să permită rinichilor să excreteze excesul în urină.

Sodiul poate fi găsit în majoritatea alimentelor, însă el provine în cea mai mare cantitate din sare, care este folosită în alimentație.

Atunci când cantitatea de sodiu din organism este prea mare, organismul începe să rețină apa.

Așadar, consumul ridicat de alimente sărate și procesate contribuie la creșterea în greutate, atât prin depunerea de grăsimi cât și prin acumularea de apă.Stilul de viață – Dacă ai gleznele și picioarele umflate trebuie să știi că poate fi vorba și de manifestarea forței gravitaționale. Atunci când stai prea mult pe scaun sau prea mult în picioare, însă nu te miști, fluidele din corp sunt atrase în jos de către forța gravitațională. Cheia este să te miști, să te ridici de pe scaun la intervale regulate și să stimulezi circulația sanguină.

Hormonii – În jurul perioadei menstruale femeile pot experimenta stări de balonare, însă aceste modificări dispar după câteva zile. Administrarea de anticoncepționale, apariția unei sarcini pot duce la retenția de apă. În perioada de menopauză, femeile sunt predispuse la dereglări hormonale, la scăderea progesteronului care duc la retenția de apă. Afecțiunile tiroidei-hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot conduce la retenția de apă.

Medicamentele – Multe medicamente pot conduce la retenția de apă, printre ele sunt cele pentru reglarea tensiunii arteriale, unele medicamente pentru diabet zaharat, analgezicele, antidepresivele, medicamentele chimioterapeutice. În acest caz, fiecare persoană trebuie să se consulte cu medicul său curant referitor la medicația pe care o ia.

Sănătatea cardiacă – în cazul unei insuficiențe cardiace inima își pierde capacitatea de a pompa eficient sângele și în consecință acesta se întoarce spre picioare și glezne provocând edeme. Totodată poate provoca și umflarea abdomenului.

Insuficiența venoasă – este o disfuncție a sistemului venos și apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să se întoarcă la inimă din cauza supapelor defecte ale venelor.

Insuficiența venoasă se manifestă pentru început prin vene umflate și modificarea culorii pielii în zona gambelor. Dacă nu este tratată la timp se poate ajunge la tromboză venoasă profundă, când picioarele sunt umflate și este posibil să existe un cheag de sânge.

În cazul apariției acestor edeme, pe lângă prezentarea la un consult de specialitate pentru a elimina posibilitatea existenței unor afecțiuni ce pot pune în pericol viața și necesită tratament medicamentos, este recomandat să fie adoptat un stil de viață sănătos, care să includă un consum echilibrat de alimente și lichide, limitarea consumului de alcool, sare și cafeină, menținerea greutății corporale și activitate fizică regulată.

Prevenirea apariției edemelor  poate fi făcută prin adoptarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat cu un aport redus de sare, consum corespunzător de apă, practicarea exercițiilor fizice regulate și în special mersul mult pe jos pentru a ajuta circulația sanguină, limitarea consumului de băuturi care deshidratează, precum cafeaua, alcoolul, ceaiurile diuretice, menținerea unei greutăți corporale adecvate, creșterea aportului de vitamina B care ajută la eliminarea apei. De ajutor sunt și suplimentele alimentare, precum tabletele HRI Water Relief, un supliment complementar ce susține și pierderea în greutate. Tabletele sunt un remediu pe bază de plante, ce ajută la menținerea unui echilibru normal de lichid și reduce retenția de apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *