Sari la conținut

Durerile de umăr, de ce apar și cum pot fi ele evitate

Durerea de umăr este cea mai frecventă durere cu localizare musculo-scheletală, ce poate fi resimțită tot timpul sau doar atunci când umerii sunt mișcați, poate fi un rezultat al rănirii sau al îmbolnăvirii articulației umărului.

Umărul este o construcție capabilă să execute cea mai mare gamă de mișcări dintre toate articulațiile din organism. Însă această libertate de mișcare poate duce la apariția de probleme cu articulațiile. Înțelegerea modului în care sunt construite și interconectate diferite structuri ale umărului ne poate ajuta să pricepem cum funcționează această articulație, cum poate fi accidentată și cât de grea poate fi recuperarea. Structurile de profunzime ale umărului sunt oasele, stratul următor este format din ligamentele capsulo articulare, toate fiind acoperite de tendoane și mușchi. Structurile importante ale umărului pot fi împărțite în mai multe categorii, ce includ oasele și articulațiile, ligamentele și tendoanele, mușchii, nervii, vasele de sânge, bursa.

Ce cauzează durerea?

Durerea apare ca urmare a leziunilor ce pot afecta mușchii, tendoanele, ligamentele, cartilajul, meniscul, oasele articulației. Leziunile obișnuite pot duce la inflamarea bursei-bursita, cauzate de suprasolicitarea umărului; a tendoanelor-tendinita, fiind rezultatul inflamației tendonului, este un proces care apare lent, în timp, din cauza suprasolicitării. În urma unor lovituri puternice ori suprasolicitare pe termen lung apare ruptura tendonului. Pe măsură ce se înaintează în vârstă tendoanele slăbesc, ruperea cauzată de vătămări poate fi mai frecventă. Această ruptură poate fi parțială sau completă. Cele mai afectate sunt tendoanele mușchilor rotatori și tendonul bicepsului. Durerea resimțită ca urmare a leziunii mușchiului rotator poate fi atât de intensă încât să ducă la dificultăți în executarea unor mișcări de rutină. Sunt obișnuite în timpul nopții și pot fi foarte intense.

Impingementul subacromial reprezintă o cauză frecventă de durere, apare atunci când partea superioară a omoplatului, acromionul, presează țesuturile moi subiacente-tendoanele coafei rotatorii. Când brațul este ridicat acromionul freacă coafa rotatorilor și face compresie asupra bursei subacromiale și acest lucru poate duce la tendinite, bursite care provoacă durere și limitează mișcările.

Artroza poate fi o altă cauză care provoacă durere și disconfort la nivelul umerilor. Se întâlnește cel mai frecvent după vârsta de 40 de ani și apare ca urma a degenerării, degradării cartilajului articular.

Atunci când te dor umerii activitățile cotidiene sunt afectate, chiar și pieptănarea părului, îmbrăcatul pot fi dificile de realizat, nemaivorbind de ridicarea mâinilor deasupra capului, ridicarea cutiilor grele sau practicarea sportului.

Cum poate fi evitată durerea de umăr?

Durerile de umăr nu pot fi prevenite în toate cazurile, odată cu înaintarea în vârstă devin inevitabile. Evită posturile greșite, în special la calculator, ai grijă când exerciți o presiune asupra articulațiilor umerilor, de exemplu mișcările repetitive deasupra capului. Artroza poate fi ținută, de asemenea, sub control, dacă se iau măsuri din timp, prin evitarea pozițiilor incorecte în timpul orelor de lucru, reducerea kilogramelor în plus, efectuarea de exerciții fizice care nu suprasolicită articulațiile.

Ce este de făcut pentru a diminua durerea? 

Pentru atenuarea durerilor de umăr, în funcție de cauza lor, pot fi recomandate o serie de exerciții fizice, masajul, acupunctura, căldura și pachete reci, odihna activă, pe cât de mult posibil, administrarea de produse pe cale orală sau aplicate direct pe zona dureroasă. ArtroWell, gel pentru articulații, bazat pe ingrediente naturale, este o continuare a tratamentului cu HRI-Vitalion și este conceput special pentru persoanele care se confruntă cu disconfort articular și muscular, cu articulații tensionate. Datorită componentelor sale bioactive, cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice ajută la creșterea mobilității articulațiilor, elimină disconfortul și reduce durerea. Tabletele HRI-Vitalion sunt un produs pe bază de plante, ce ajută la întărirea structurii osoase.

În caz de durere intensă, care se agravează, este recomandat un consult medical pentru a putea fi depistate eventuale anomalii, inflamații, deformări etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *