Se știe, de mult timp, că vremea afectează sănătatea, starea de bine, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice. În urma studiilor derulate pe milioane de pacienți, cercetătorii au primit indicii clare privind legătura dintre înrăutățirea stării de sănătate a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 și căldura de afară, din timpul verii. Efectele negative ale căldurii puternice sunt resimțite mai puternic de pacienții cu diabet deoarece căldura duce la transpirație mai abundentă, iar persoanele cu diabet zaharat se deshidratează mai des, ceea ce duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge. Modul în care căldura afectează nivelul glicemiei depinde de ce s-a mâncat, dacă persoana este bine hidratată și de nivelul său de activitate.
Cum are loc întreg mecanismul…
Din cauza lezării vaselor de sânge și a nervilor diabetul afectează capacitatea organismului de a disipa căldura în exces prin transpirație. Iar supraîncălzirea duce la aritmie. Aceasta deoarece deshidratarea ar putea fi legată și de dilatarea vaselor de sânge de la nivelul pielii, reducându-se astfel fluxul de sânge către inimă. Sângele poate stagna mai mult timp la nivelul membrelor inferioare, întoarcerea sa către inimă fiind îngreunată.
Căldura poate afecta și capacitatea de răspuns a organismului la anumite medicamente pentru diabet, deoarece stresul termic poate afecta fluxul sanguin hepatic și, prin urmare, va încetini capacitatea ficatului de a converti anumite medicamente din formele lor active în forme inactive. Iar un medicament mai activ în organism ar putea duce la efecte farmacologice mai puternice decât cele dorite.
Ce simptome pot să apară
Impactul negativ al căldurii ridicate se traduce prin apariția stărilor de oboseală, deshidratare, extenuare, hipoglicemie. Pot să apară palpitații, stări de amețeală, tensiune arterială scăzută, senzația de gură uscată, urina va fi mai închisă la culoare.
Ce este de făcut
- Controlul frecvent al glicemiei – temperaturile ridicate schimbă modul în care organismul folosește insulina. Poate fi necesar să se monitorizeze mai des glicemia și să se ajusteze doza de insulină, dar și consumul de mâncare și băutură.
- Hidratare corespunzătoare – persoanele cu diabet se deshidratează mai repede, consumul insuficient de lichide crește glicemia, ceea ce la rândul ei duce la urinări frecvente, care duce la deshidratare suplimentară și niveluri mai mari de zahăr în sânge, un fel de cerc vicios. Dacă tratamentul include și insulină deshidratarea va reduce alimentarea cu sânge a pielii și, prin urmare, capacitatea organismului de a absorbi insulina injectată este redusă.
Este recomandat consumul de multă apă și evitarea băuturilor îndulcite, a cafelei, alcoolului. Se poate evita deshidratarea consumând apă regulat, pe timpul zilei, și mărind aportul de lichide.
- Evită stresul termic prin expunerea directă la soare și arsurile solare care vor stresa organismul și va crește glicemia. Simptomele epuizării termice include: transpirație abundentă, temperatura corpului de 38 grade Celsius sau mai mare, amețeli, crampe musculare, aritmii greață, dureri de cap.
- Depozitează medicamentele în mod corespunzător – temperaturile ridicate pot afecta medicamentele pentru diabet, glucometrul, benzile de testare. Folosește o gentuță frigorifică pentru a păstra la rece medicamentele și benzile de testare, însă asigură-te că nu stau direct pe gheață, iar stilourile cu insulină păstrează-le la temperatura camerei. Când călătorești cu mașina ia cu tine insulina, nu o uita niciodată în interiorul mașinii la temperaturi ridicate.
- Evită să umbli desculț/ă – poartă șlapi sau sandale pentru a evita expunerea tălpilor la eventuale răniri, Seara verifică-ți picioarele să vezi dacă au apărut răni. Acestea nu trebuie neglijate și este bine să se apeleze imediat la îngrijire medicală.
- Fii pregătit/ă cu gustări – unele gustări pot servi drept înlocuitor pentru masă, în timp ce altele ajută la prevenirea scăderii zahărului din sânge.
- Limitează timpul petrecut afară – chiar dacă este indicat să rămâi activ/ă în aer liber cât mai mult timp, exercițiile fizice fiind o parte importantă a managementului diabetului zaharat, evită să stai afară când temperaturile sunt ridicate și fă-ți un program de ieșit dimineața și seara, după ce apune soarele.
Apelează la suplimente care să te ajute să îți menții sănătoase vasele de sânge și circulația sanguină Tabletele HRI-Vitalion Plus conțin componente bioactive, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari.
Am pregătit o super promoție de vară limitată! La achiziționarea tabletei HRI-Vitalion Plus, primești GRATUIT o cremă VenoHelp! Nu rata această ocazie unică!