Sari la conținut

Diabetul crește riscul de apariției a demenței

Știai că diabetul de tip 2 poate provoca apariția demenței? Potrivit oamenilor de știință, deoarece nivelul de zahăr din sânge devine tot mai greu de controlat, crește riscul de declin al funcțiilor congnitive.

Se știe că diabetul de tip 2 crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a acidentului vascular cerebral, dar studii recente au arătat că diabetul crește și riscul de demență.

Un studiu recent a examinat asocierea dintre vârsta de debut a diabetului și dezvoltarea demenței, luându-se în considerare, în analiza făcută, glucoza a jeun, vârsta pacienților înrolați în studiu din 1985 până în 2019, peste 10000 de persoane, istoricul familial de diabet, consumul de legume, medicamente folosite pentru tensiune arterială, activitate fizică, indice de masă corporală, circumferința taliei. Rezultatele au arătat că, cu cât apare mai devreme diabetul cu atât crește riscul de dezvoltare a demenței.

CUM DUCE DIABETUL LA DEMENȚĂ

Un motiv este legat de efectele pe care le are diabetul asupra inimii, deoarece sănătatea inimii este legată de sănătatea creierului. Iar bolile de inimă și tensiunea arterială crescută sunt ambele associate cu accidentul vascular cerebral, care duce și el, la rândul lui, la demență. Cu toate acestea, în cazurile analizate au fost situații în care diabtul a dus la risc crescut de demență fără apariția accidentului vascular cerebral.

Un alt aspect se referă la episoadele de hipoglicemie, ce apar frecvent în diabet. Se pare că și acestea duc la pierderi de memorie și demență. Scăderea nivelului de zahăr dăunează hipocampului, regiunea din creier implicată în învățare și memorie.

O altă ipoteză lansată este că diabetul cauzează în mod direct boala Alzheimer, numit și diabetul de tip 3. Glicemia ridicată produce inflamație, ce pot afecta neuronii, care reduc capacitatea creierului de a interpreta mesajele. Receptorii de insulină din creierul pacienților cu Alzheimer sunt împiedicați să își facă treaba de către plăcile de beta-amiloide, un tip de proteine care se acumulează în creierul acestor persoane. Acest lucru poate afecta producția de insulină și determina celulele creierului să devină insensibile la insulină.

CE ESTE DE FĂCUT

Vestea bună este că riscul de a dezvolta diabet de tip 2, implicit de demență, poate fi mult redus cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

Aceste schimbări sunt utile indiferent că există un diagnostic de diabet sau de prediabet. Așadar, sfaturile sunt:

  • practică exerciții aerobice cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână
  • adoptă o dietă mediteraneană sau introdu în alimentație ingrediente din această dietă
  • menține o greutate corporală sănătoasă
  • ține sub observație tensiunea arterială
  • tratează colesterolul ridicat
  • nu fuma

Activitățile sociale, atitudinea pozitivă, învățarea de lucruri noi și muzica ajută creierul să funcționeze mai bine și să fie redus riscul de dezvoltare a demenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *