Sari la conținut

Descoperă cum să lupți cu simptomele asteniei de toamnă

De obicei, schimbarea anotimpurilor provoacă disconfort chiar și persoanelor sănătoase atunci când schimbarea este bruscă, cu fluctuații de temperatură, vreme instabilă. Venirea toamnei este resimțită de organism printr-o serie de simptome: stare de somnolență, oboseală, stres, slăbiciune corporală, dureri musculare, apatie, schimbări de dispoziție, tristețe, anxietate, epuizare, dificultăți de concentrare, în unele cazuri apare scăderea tensiunii arteriale, însoțită de dureri de cap. Aceste simptome fizice și emoționale definesc o afecțiune sezonieră denumită astenie de toamnă.

Astenia de toamnă este frecventă la toate vârstele, de la copii până la bătrâni. Această afecțiune provine din lupta corpului nostru de a se adapta la schimbările sezoniere. Un factor semnificativ este expunerea redusă la lumina soarelui pe măsură ce zilele se scurtează, aspect ce poate perturba ritmul circadian. 

Astenia de toamnă poate fi explicată științific prin fluctuația nivelului de melatonină, un hormon care reglează somnul. Pe măsură ce cantitatea de lumină solară scade în timpul toamnei, producția de melatonină crește, ceea ce duce la o senzație sporită de oboseală. Simultan, nivelul serotoninei scade, provocând somnolență și oboseală generală. Acest dezechilibru hormonal este adesea legat de imunitatea slăbită și deficiențe în una sau mai multe vitamine.

Pentru mulți, simptomele asteniei durează zile sau chiar săptămâni, făcând activitățile zilnice dificil de îndeplinit. Aceste simptome pot avea impact negativ asupra performanței la locul de muncă sau la școală, relațiile interpersonale și satisfacția generală a vieții, ducând la un cerc vicios de anxietate, stres și insomnie.

Deși astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom – efectele sale tind să se estompeze pe măsură ce organismul se adaptează la noul sezon – prevenirea rămâne cea mai bună abordare pentru combaterea acesteia.

Somnul odihnitor – odihna este esențială pentru un sistem imunitar puternic, somnul de 7-8 ore fiind vital pentru sănătatea fizică și psihică. Este importantă și respectarea unui program de mers la culcare, evitarea de a sta treaz/ă până la ore târzii.

Hidratare corespunzătoare – deși nu mai sunt călduri la fel ca în toiul verii, hidratarea este importantă. Un aport de apă cuprins între 30-40 ml de apă/kg corp pe zi este indicat pentru hidratarea corespunzătoare a unui organism activ. Apa menține funcționarea normală a tuturor sistemelor corpului – sistemul imunitar, cardiovascular, endocrin, nervos, musculo-scheletic, te ajută să ai mai multă energie, ajută creierul să funcționeze mai bine, îmbunătățește starea de spirit, previne apariția durerilor de cap.

Practică sport – exercițiile fizice stimulează substanțele chimice din creier și ajută la reducerea simptomelor anxioase, vei elimina mai ușor toxinele din organism și vei obține tonusul muscular dorit.

Petrece timp în aer liber– ieși cât mai mult afară, să te bucuri de zilele însorite, de lumina naturală, inspiră aer curat. Expunându-te la soare vei face baie de vitamina D, esențială pentru funcțiile vitale ale organismului, și îți va fi stimulată producția de serotonină, dopamină și endorfine care vor ține departe anxietatea și depresia. 

Alimentație cu aport crescut de nutrienți – este binecunoscut faptul că alimentația este un factor vital în menținerea sănătății fizice și emoționale bune, ceea ce o face un aspect cheie în gestionarea asteniei de toamnă. O dietă sănătoasă, bine echilibrată, în special una bogată în vitamine și minerale, este crucială. Fructele și legumele, de exemplu, sunt esențiale. 

Alege să consumi legumele și fructele vedete ale toamnei:

  • dovleacul, bogat în beta-caroten, magneziu, fier, potasiu, calciu, vitamine 
  • sfecla are un conținut bogat de vitamina B9, vitamina B, C, magneziu, fier, mangan, cupru, potasiu, fibre
  • păstârnacul are un conținut superior de potasiu și vitamina B9
  • varza albă are un conținut bogat de vitamina A și C
  • ridichea albă și neagră, țelina sunt benefice pentru detoxifierea organismului
  • merele, bogate în vitamina C
  • strugurii au un conținut important de vitamina C, K, B1, B2, B6
  • gutuile au un conținut bogat de fibre
  • nucile, bogate în fibre și antioxidanți-seleniu, vitamina E, omega 3

Consumul de multivitamine și suplimente alimentare ajută la stimularea energiei fizice și mentale. Tabletele HRI-Vitalion Plus sunt suplimente alimentare ce reprezintă o combinație eficientă de vitamine și minerale eficiente pentru prevenirea multor afecțiuni. Datorită sinergiei componentelor sale tabletele HRI-Vitalion Plus ajută la îmbunătățirea performanței fizice și mentale. Este o formulă utilă în lupta cu simptomele date de astenia de toamnă, având vitamina C, magneziu, calciu, zinc, mangan, potasiu și alți nutrienți esențiali conținuți de plantele din compoziție. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *