Sari la conținut

Cum să-ți întărești sistemul imunitar pentru sezonul rece?

Sistemul imunitar este un ansamblu ce implică interacțiuni complexe între organe, structuri și substanțe ale organismului. Toatea acestea conlucrează pentru a proteja organismul în fața bolilor și a infecțiilor. Sistemul imunitar se construiește cu ajutorul stilului de viață.

Un sistem imunitar slăbit are drept rezultat o sensibilitate crescută în fața bolilor, iar simptomele unui sistem imunitar slăbit sunt oboseala, infecțiile repetate, inflamații, reacții, alergice, vindecarea lentă a rănilor, energie scăzută, dureri musculare, dureri în piept și palpitații ale inimii etc.

Sunt mulți factorii care contribuie la slăbirea sistemului imunitar: folosirea excesivă a antibioticelor, a substanțelor de curățenie folosite în gospodărie, expunerea la poluanți. Stresul este un inamic important al sistemului imunitar, suntem stresați la locul de muncă, când suntem puși în fața unei situații dificile, pierderea unei persoane dragi etc. Stresul consumă din energia organismului. În condiții de stres organismul secretă cortizolul și adrenalina care inundă corpul și se activează astfel starea de alertă a organismului în fața unui pericol. Celulele imunitare sunt sensibile în fața acestor hormoni, lăsând organismul fără apărare.

Alți factori importanți care contribuie la slăbirea sistemului imunitar sunt sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și alimentația bogată în calorii și săracă în nutrienți.

Pentru a fi într-o formă bună avem nevoie de nutrienți, iar dieta ideală este cea compusă din mâncare proaspătă și bogată în vitamine și minerale, care ne ajută să facem față infecțiilor.

Probioticele -sunt microorganisme ce trăiesc în intestine, au rol în digestie și stimulează producția de anticorpi care combat infecțiile și au acțiune antivirală. Iaurtul, chefirul, varza murată, ceaiul Kombucha, usturoiul, bananele, ceapa, anghinarele sunt surse naturale de probiotice.

Vitamina C -stimulează și întărește sistemul imunitar, are proprietăți antioxidante ce neutralizează radicalii liberi și luptă cu bolile infecțioase. Surse de vitamna C sunt măcieșele, cătina, legume verzi cu frunze precum spanac, conopidă, varză, broccoli etc, usturoi, sparanghel, ardei grași, ardei iuți, pătrunjel, cimbru, morcovi, cartofi, citricele, struguri, zmeură, ananas etc.

Zincul– este un aliat al sistemului imunitar în fața virușilor, intervine în proliferarea virusului oprind sistemul de reproducere al acestuia, are atât efect preventiv cât și curativ. Legumele cu frunze verzi, năutul, lintea, fasolea, nucile și semințele de dovleac, de chia, de in, nucile, germenii de grâu sunt surse naturale pentru zinc.

Vitamina D-se știe că este una dintre substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos, contribuie la susținerea sistemului imunitar. Sursa importantă de vitamina D este soarele, apoi peștele, ciupercile, gălbenușul de ou, laptele.

Vitamina A– ajută la creșterea imunității organismului, surse bogate fiind ficatul, ouăle, legumele cu frunze verzi în special spanacul, fructe ca mango, papaya, curmale, fasole verde, lactate, fructe și legume de culoare portocalie-morcovi, piersici, ardei, roșii, caise.

Fierul– are rol în reglarea sistemului imunitar. Are rol de transportator al oxigenului în corp, iar prin oxigenarea corectă a țesuturilor este întreținută buna dezvoltare a sistemului imunitar. Surse bogate de fier, pe lângă ficat, carne roșie, carne de pasăre, de pește, sunt sfecla roșie, spanacul, fasolea, semințele de quinoa, fistic, migdale, caju.

Dieta bogată în nutrienți, săracă în alimente procesate, trebuie să fie completată de un stil de viață sănătos, care să includă exercițiile fizice ce ajută și la reducerea stresului, hidratarea corespunzătoare, odihna suficientă și chiar suplimentarea dietei cu suplimente alimentare. Tabletele HRI-Vitalion conțin importante surse de vitamine și minerale esențiale pentru întărirea sistemului imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *