Sari la conținut

Cum să scapi de disconfortul creat de durerile articulare cauzate de schimbarea anotimpurilor?

Dacă suferi de osteoartrită sau artrită reumatoidă și te confrunți cu dureri articulare, cu siguranță știi deja că atunci când se schimbă vremea disconfortul cauzat de dureri se intensifică. Potrivit oamenilor de știință acest impact al schimbărilor de vreme asupra durerilor de articulații au o explicație științifică. 

Pentru început este important de reținut că organismele noastre sunt influențate de schimbările climatice, de schimbarea anotimpurilor, în special în această perioadă, când se face trecerea de la iarnă la primăvară, afară încă este rece, ploile și umiditatea își fac simțite tot mai mult prezența  De aceea, sunt multe afecțiuni ce se înrăutățesc și în această perioadă a anului. Deși nu se cunoaște o cauză exactă pentru agravarea simptomelor, se consideră că acestea sunt influențate de schimbarea presiunii atmosferice, ritmul circadian, temperatură, umiditate, prezența alergenilor. 

Există influență în ceea ce privește migrenele, fibromialgia, tulburarea afectivă sezonieră, astmul, artrita. 

Vremea și artrita

Artrita nu este o singură boală, ci sub umbrela acestui termen medical se află aproximativ 200 de afecțiuni ce presupun inflamația articulară. Potrivit statisticilor, în România, 3% din populație prezintă una din formele acestei boli, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică. 

Durerile articulare, umflarea pielii din jurul articulațiilor, senzația de rigiditate reprezintă principalele simptome asociate artritei. Durerile apar mai des la încheieturile mâinilor, ale degetelor și pot fi trecătoare sau pot deveni permanente și să se agraveze în timp. Pot fi dureri ușoare, moderate sau severe.

Pentru persoanele care suferă de artrită schimbările climatice reprezintă o perioadă dificilă. Nu numai că durerile se agravează, dar pacientul se confruntă și cu o rigiditate articulară. 

Legăturile dintre vremea rece și agravarea durerilor articulare nu sunt încă clar formulate, dar oamenii de știință au venit cu o serie de ipoteze, cum este scăderea presiunii barometrice.  Se pare că înainte ca vremea să se modifice, de exemplu înainte să înceapă să plouă, au loc schimbări bruște ale presiunii barometrice (presiunea aerului|), ce provoacă dureri articulare din cauza faptului că organismul se adaptează greu la aceste schimbări. Se consideră că în momentul în care presiunea barometrică scade nici lichidul sinovial nu mai are presiune, fapt care duce la umflarea și inflamarea articulațiilor, implicit la afectarea musculaturii. Oamenii de știință au explicat că atunci când presiunea atmosferică crește țesuturile sunt împinse, fiind împiedicate să se extindă, iar atunci când presiunea scade țesuturile se întind, cauzând durere în articulații.

De asemenea, și când vine vorba de temperatură este implicat tot lichidul sinovial. Când vremea se răcește fluidele de la nivelul articulațiilor se îngroașă foarte mult, ceea ce face ca articulațiile să devină rigide și mai puțin flexibile. O altă ipoteză se referă la fluxul sanguin. Scăderea temperaturii determină organismul să se adapteze, să conserve căldură alimentând cu sânge cele mai importante organe, inima, plămânii, creierul, iar fluxul sanguin spre brațe, picioare, mușchi, articulații este redus. Efectul produs constă în rigiditate și dureri articulare.

Așadar, odată stabilit că durerile de articulații pot fi provocate și de schimbările de vreme este important să fie întreprinse măsuri active pentru a limita durerea și deteriora articulațiile. Cum?

Hidratează-te corespunzător – apa reprezintă 80% din cantitatea de lichid sinovial de la nivelul articulațiilor, asigurând lubrifierea lor, diminuează fricțiunea și șocurile dintre articulații în timpul mișcării.  

Protejează de frig articulațiile – ele trebuie menținute calde, cu evitarea transpirației. Acest lucru se obține îmbrăcând haine mai subțiri, în mai multe straturi, nu haine groase.  Straturile subțiri oferă o izolare mai bună și pot fi îndepărtate dacă temperatura crește în mediul interior.

Fii activ/ă – chiar dacă afară vremea nu permite să faci o activitate fizică, în interior poți rămâne activ/ă cu ajutorul exercițiilor de stretching, yoga, pedalare pe bicicleta staționară. Exercițiile pun sângele în mișcare ameliorând durerea și menținând mobilitatea articulațiilor.

Fă dușuri sau băi calde – fie că faci baie în cadă, piscină cu apă caldă ori sub duș apa caldă face minuni pentru articulații. Căldura slăbește din rigiditatea articulațiilor atenuând durerile articulare. 

Terapie prin masaj – durerea pe termen lung produce contracții musculare, iar un masaj poate ajuta la relaxarea mușchilor încordați și a articulațiilor rigide.

Kinetoterapie – ajută la ameliorarea durerilor articulare prin redarea mobilității, îmbunătățirea tonusului muscular.

Crește aportul de vitamine – o alimentație bogată în fructe și legume, ce conțin multe vitamine, este esențială în lupta împotriva durerilor și leziunilor articulare, dar se pare că anumite studii sugerează că pacienții cu artrită nu primesc suficientă vitamina D. Prin urmare, este important consumul de alimente bogate în vitamina D, dar și suplimentarea aportului cu ajutorul suplimentelor ce conțin vitaminele D, E, A, K pentru o sănătate optimă a articulațiilor.

Sănătatea sistemului osteoarticular poate fi protejată cu ajutorul tabletelor HRI-Vitalion Plus, un supliment 100% natural, cu formula îmbogățită cu trei ingrediente-turmeric, ghimbir și scorțișoară, ajutând la reducerea inflamației din organism, inclusiv de la nivelul articulațiilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *