Sari la conținut

Cum protejăm sănătatea articulațiilor în sezonul rece

Durerile articulare îți îngreunează mobilitatea, te fac să te ridici mai greu din pat pe timpul iernii? Persoanele meteosensibile, în special cei peste 40 de ani, resimt din plin schimbarea vremii, apar durerile în jurul încheieturilor la mâini, brațe, șolduri, genunchi. 

Deși nu există un motiv științific general acceptat pentru care vremea rece face articulațiile să devină dureroase, există câțiva factori care ar putea oferi o explicație pentru acest aspect.

Îngroșarea lichidului sinovial – este lichidul ce absoarbe șocurile din interiorul articulației. În mod normal, acesta are consistența unui albuș de ou pentru a permite mișcarea corectă a articulației. Cu toate acestea, la temperaturi mai scăzute, lichidul sinovial se îngroașă, ceea ce împiedică capacitatea sa de a curge liber. Prin urmare, articulațiile sunt mai puțin lubrifiate, pot deveni rigide și durerea prin frecare crește. 

Modificări ale presiunii atmosferice – aceasta se modifică în funcție de vreme. Când afară este frig presiunea atmosferică scade, ceea ce face ca țesuturile să se întindă cauzând dureri articulare. 

Sensibilitate nervoasă – apare frecvent la persoanele care au avut în antecedente leziuni articulare. Cicatricile, leziunile pot determina nervii să devină hipersensibili când vremea este rece. De aici și apariția durerilor articulare când afară este frig.

Lipsa de activitate – în general, oamenii sunt mai puțin activi pe timp de iarnă, iar în lipsa mișcării metabolismul nu este activat pentru a stimula circulația și producerea lichidului sinovial.  Când afară este frig vasele de sânge se contractă ceea ce duce la contractarea mușchilor și a articulațiilor, care favorizează intensificarea durerii. Persoanele care suferă de artrită și afecțiuni similare sunt predispuse să se confrunte cu un disconfort accentuat cauzat de limitarea fluxului sanguin către oase și articulații în sezonul rece.

Cum împiedicăm frigul să accentueze durerea

Multe dintre activitățile pe care le întreprindem zilnic – mersul pe jos, alergatul, statul pe scaun, dansul, urcatul și coborâtul scărilor – necesită ca oasele și articulațiile să rămână în stare bună.  Durerile articulare devin din ce în ce mai dese după o anumită vârstă și pot să țină câteva zile sau să se întindă pe luni întregi. Este motivul pentru care cei ce suferă de dureri articulare sunt în căutarea celor mai bune soluții pentru ameliorarea durerii.

Schimbări în alimentație – intensificarea durerii este declanșată de menținerea stării inflamatorii în organism. O dietă sănătoasă, bogată în micronutrienți, are rol antiinflamator și cuprinde consum crescut de legume și fructe, acizi grași Omega-3 (ulei de pește, pește, nuci), cereale integrale, carne slabă, albă – carne de pui, consum de condimente, dar și scăderea cantității de paste făinoase și orez consumate, evitarea alimentelor procesate, dulciuri rafinate, grăsimi saturate. 

Activitate fizică – efectuarea zilnic a exercițiilor fizice mențin flexibilitatea articulațiilor și forța musculară. Jogging sau alergarea pe bandă în interior, exerciții de yoga, înot în piscina încălzită ori plimbarea prin mall pot fi surse bune de mișcare. 

Terapia termică – aplicarea căldurii pe articulațiile afectate poate ajuta la atenuarea durerii și a rigidității. Dușurile fierbinți făcute dimineața, folosirea păturilor electrice, îmbrăcămintea călduroasă, încălzirea mașinii și a casei toate ajută la menținerea articulațiilor încălzite.

Suplimente alimentare – nivelurile de vitamina D tind să scadă în lunile de iarnă din cauza luminii naturale scăzute a soarelui. Vitamina D este foarte importantă pentru sănătatea oaselor, dar organismul nostru nu o poate absorbi eficient din surse alimentare și se recurge la suplimente alimentare.

Suplimentarea nutrienților cu ajutorul suplimentelor naturale este recomandată, dar trebuie discutată împreună cu medicul curant. Folosirea produselor din gama HRI s-a dovedit că are efect benefic pentru reducerea disconfortului cauzat de durerile articulare. Printre produsele care susțin buna funcționare a sistemului articular, ce acționează prin reducerea rigidității, a durerilor articulare, sunt tabletele HRI-Vitalion Plus. Este un supliment 100% natural, cu formulă îmbogățită cu trei noi ingrediente – curcuma, scorțișoară și ghimbir, fiind eficient pentru prevenirea, tratarea și alinarea problemelor de sănătate cauzate de proasta funcționare a sistemului osteoarticular.

De asemenea, gelul pentru articulații ArtroWell, cu formula sa inovatoare va diminua și chiar elimina orice disconfort cauzat de dureri de articulații, ori musculare apărute. Gelul conține ingrediente naturale, precum extracte de arnică, mentol și ulei de lavandă, care au proprietăți antiinflamatorii și de calmare a durerilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *