Cum poți ameliora o parte dintre simptomele menopauzei

În timpul tranziției spre menopauză, modificarea nivelului hormonal poate afecta ciclul menstrual și provoca simptome precum bufeuri, insomnii, schimbări ale dispoziției, iritabilitate și oboseală, iar pe măsură ce femeile se apropie de menopauză apar și simptome precum dureri în timpul actului sexual, probleme urinare etc.

Bufeurile reprezintă cel mai frecvent simptom al menopauzei, caracterizat printr-o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului. Pielea de pe față și gât se înroșește, apar pete roșii pe piept, spate și brațe, transpirații abundente sau frisoane. Potrivit studiilor, bufeurile pot să continue până la 14 ani de la instalarea menopauzei.

Există mai multe remedii ce pot ajuta femeile care se confruntă cu episoade de bufeuri, dar cel mai important este schimbarea stilului de viață, prin implementarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Mai mult, s-a constatat că femeile care au reușit să slăbească cel puțin 10 kg într-un an au reușit să elimine bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, consumul de fitoestrogeni, ce se găsesc în soia, tofu, semințe de in, semințe de susan, fasole contribuie la reducerea severității bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. Dieta mediteraneană este ușor de urmat, oferă un echilibru între macronutrienți și nu impune restricții drastice.

Odată cu modificările hormonale apare și balonarea. Apa poate să reducă și balonarea, la fel cum ajută la prevenirea creșterii în greutate și accelerarea metabolismului.

O dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr poate provoca creșteri bruște sau/și scădere a nivelului de zahăr din sânge ceea ce determină apariția oboselii, stării de iritare.

De altfel, sunt studii care au arătat că dietele bogate în carbohidrați rafinați pot crește riscul de depresie la femeile aflate în postmenopauză. Depresia și anxietatea sunt simptome ale menopauzei. Femeia poate experimenta stări de tristețe sau simptome de depresie cauzate de pierderea fertilității ori de modificările ce au loc în corpul ei. Este nevoie de odihnă suficientă, cel puțin 7-8 ore pe noapte, exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi, limitarea consumului de alcool și reducerea stresului prin tehnici de relaxare, citit, petrecerea timpului în aer liber.

Modificările hormonale din perioada menopauzei determină și slăbirea oaselor, creșterea riscului de osteoporoză. Calciul și vitamina D sunt strâns legate de o bună sănătate a oaselor. Un aport adecvat de vitamina D la femeile aflate în postmenopauză este asociat cu un risc mai mic de producere a fracturilor de șold din cauza oaselor care devin firave. Este indicat consumul de alimente bogate în calciu, inclusiv produsele lactate, legumele verzi precum varza, spanacul, tofu, fasole, sardine, alimente îmbogățite cu calciu. Lumina soarelui este sursă de vitamina D. Pește gras, ouă, ulei de pește sunt surse de vitamina D, la fel și suplimentele alimentare.

Un studiu observațional a arătat că dietele bogate în fructe și legume pot ajuta la menținerea sănătății oaselor.

Multe femei apelează la produse naturale și diferite alte remedii pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

Tabletele HRI-Vitalion sunt un produs pe bază de plante, cu extracte de vitamine și minerale în compoziția sa, fiind eficiente pentru prevenirea, tratarea și ameliorarea problemelor de sănătate cauzate de proasta funcționare a sistemului osteoarticular și/sau cardiovascular. Și se știe că multe dintre aceste afecțiuni la femei sunt consecințe ale instalării menopauzei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *