Sari la conținut

Cum poate afecta calitatea somnului carența de vitamine și minerale

Pe lângă apă, aer, mâncare  avem nevoie și de somn pentru a putea supraviețui. Se știe deja că doar câteva ore de somn peste noapte sau un somn de proastă calitate pot avea efecte serioase asupra bunei funcționări a organismului.

Un mediu incomod sau gălăgios, un program haotic, cafeaua, alcoolul, mâncarea, temperatura neadecvată, stresul, dar și carența de vitamine și minerale sunt inamici ai unui somn odihnitor., de calitate.

Deficiența de anumite vitamine și minerale provoacă diferite afecțiuni, dar este trecut cu vederea faptul că și somnul este afectat de absența acestora.

Vitamina D sau ”vitamina soarelui” se consideră că influențează calitatea somnului. Studiile realizate de-a lungul timpului au corelat lipsa de vitamina D cu tulburările de somn. De asemenea, un studiu recent arată că deficiența de vitamina D este corelată cu durata scurtă de somn, acest aspect fiind mult mai accentuat la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare, suplimente alimentare și mai puțin din alimente precum ouă, somon, pește, ciuperci.

Calciul ajută la producția de melatonină, iar studiile au arătat că în timpul somnului REM nivelul de calciu din organism crește. Hormonul somnului, melatonina, este eliberat de creier atunci când se întunecă. Nu degeaba se spune că un pahar de lapte înainte de culcare este de folos pentru un somn odihnitor.

Magneziul joacă un rol cheie în organism privind funcția ce gestionează somnul. Insomnia este unul dintre simptomele ce indică prezența unui deficit de magneziu. Un nivel mai mare de magneziu ajută la obținerea unui somn odihnitor și reglarea nivelului de stres. Magneziul poate fi luat din legume cu frunze verzi, nuci, semințe.

Vitamina E ajută la combaterea sindromului picioarelor neliniștite, aspect ce afectează pacienții în timpul somnului. Studiile au arătat că poate ajuta și la ameliorarea bufeurilor și a transpirațiilor pe timp de noapte la femeile aflate la menopauză. Datorită proprietăților sale antioxidante vitamina E oferă protecție creierului, protejează funcția hipocampului, o zonă a creierului esențială pentru consolidarea memoriei. Studiile au arătat că privarea de somn afectează foarte mult activitatea hipocampului.

De altfel, studiile au arătat că vitamina E în combinație cu vitamina C și alți antioxidanți ajută la îmbunătățirea respirației nocturne și implicit la creșterea calității somnului. Vitamina E se găsește în alimente cu frunze verzi, nuci, semințe, pește, fructe.

Vitamina C reduce nivelul de cortizol, un hormon al stresului, și ajută la creșterea toleranței la stres și luptă împotriva privării de somn. Citricele, kale, broccoli, ardeii, căpșunii sunt surse bogate de vitamina C.

Fierul -deficiența de fier duce la sindromul picioarelor neliniștite, persoanele cu aceste simptome mișcându-și constant picioarele atunci când merge la culcare, ceea ce îngreunează apariția somnului. Carne, fasole, linte, legume cu frunze de culoare verde închis, cereale fortificate sunt surse de fier.

Vitamina B -studiile arată că nivelurile bune de vitamine B3, B5, B6, B9 și B12 ajută la îmbunătățirea calității somnului, acestea ajutând la reglarea nivelului de aminoacizi triptofan datorită căruia se produce melatonina. Cereale integrale, carne, fructe, legume sunt surse de vitamina B.

Pentru a obține un somn odihnitor este bine să ai o alimentație bogată în substanțe nutritive. Aportul de vitamine și minerale poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare, precum tabletele , un produs pe bază de plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *