Sari la conținut

Cum afectează vremea rece sănătatea mintală

Este posibil să fi observat că vremea are un impact asupra stării tale de spirit. Într-o zi înnorată și ploioasă te simți abătut/ă și obosit/ă sau într-o zi însorită te simți fericit/ă și mai plin/ă de energie. Modul în care influențează vremea starea de spirit variază de la persoană la persoană. Unele persoane se pot bucura de zăpadă și zile reci, altele doar de zilele calde de vară. Indiferent de tipul de vreme pe care îl preferi există studii care susțin că vremea influențează starea de spirit a unui individ. Înțelegerea acestui fenomen te poate ajuta să te pregătești mai bine sau să știi cum să treci peste zilele în care te confrunți cu depresie sezonieră sau anxietate.

Temperaturile scăzute, influență negativă asupra sănătății mintale

Zilele ploioase și reci se știe că au o contribuție importantă în apariția stărilor depresive, instalarea tristeții. Acest lucru este cauzat de nivelul scăzut de serotonină din cauza lipsei de lumină solară. Scăderea nivelului de serotonină duce la creșterea poftei de mâncare, în special carbohidrați.

Trecerea de la temperaturi ridicate la frig, ploaie, vreme mohorâtă determină organismul să resimtă un stres foarte puternic, persoanele meteosensibile devin tot mai stresate și predispuse la stări de anxietate sau depresie.

Tulburările afective sezoniere

Schimbarea anotimpurilor ne poate afecta starea de spirit. Lipsa luminii solare, în perioada de iarnă, a fost asociată cu o dispoziție proastă. Acest lucru este cauzat de perturbarea ritmului circadian, de faptul că iarna petreci mai mult timp pe întuneric afară, petreci mai mult timp în interior. Avem nevoie de lumină pentru a ne trezi și iniția acele schimbări hormonale ce mențin ciclul regulat de veghe/somn. Lipsa luminii solare este asociată cu o tulburare de dispoziție, cunoscută sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră-depresia de iarnă, cu simptome asemănătoare depresiei. Este caracterizată prin simptome precum greutatea la trezirea de dimineață, somnolență pe timpul zilei, dificultate de concentrare, tendința de a dormi mai mult, de a suportamai greu temperaturile scăzute, nivel redus de energie, nevoia de a consuma mai multă mâncare, mai ales dulciuri, alcool, produse de tip fast food.

Iarna, de regulă, poate să apară și acel tonus general mai scăzut și este important să putem deosebi starea de depresie de reacția organismului la vremea rece. În timp ce prima poate să țină câteva ore sau zile, a doua poate să dureze cel puțin două săptămâni. Studiile au arătat că dacă ești într-o dispoziție bună când e vreme rea aceasta nu afectează starea de spirit, dar dacă ești într-o dispoziție proastă vremea o poate înrăutăți.

Nu este neobișnuit ca oamenii să experimeneteze fluctuații în ceea ce privește starea de spirit. De asemenea, în anotimpul rece sunt mai frecvente cazurile de suicid, care sunt puse pe seama depresiei.

Ce soluții de ”tratament” sunt la îndemână

Dacă nu este vorba doar despre o lene de sezon este indicată prezentarea la medic sau psihoterapeut. În caz contrar, terapia cu lumină, suplimente de vitamina D, schimbarea obiceiurilor de viață, cu monitorizarea alimentației, consum de alimente ce conțin serotonină, precum banana și ciocolata, implicarea în diferite activități, practicarea de exerciții fizice, filmele cu mesaj pozitiv sunt ”remedii” minunate care ajută la combaterea stărilor depresive și menținerea sănătății mintale.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *