Sari la conținut

Ce înseamnă de fapt sănătatea?

Este starea în care organismul nostru funcționează la parametri normali. Din momentul în care ne naștem, organismul nostru se dezvoltă, iar undeva pe la vârsta de 25 de ani ajungem la sfârșitul acestui ciclu de dezvoltare. Din acest moment încet-încet apare și procesul de îmbătrânire.

Îmbătrânirea în sine nu este opusul sănătății, deoarece și un bătrân poate să fie sănătos, iar boala nu înseamnă că suntem bătrâni. Sunt de fapt două idei separate.

Sănătatea înseamnă să menținem corpul, organismul nostru la acei parametri la care funcționează normal. Boala sau afecțiunile care pot apărea pot fi influențate, astfel trebuie să analizăm motivul pentru care apare o afecțiune. Bolile au niște factori care favorizează apariția lor, iar acești factori nu pot fi întotdeauna influențate de către individ.

Factorii care nu pot fi influențate de un individ sunt cele genetice, adică ne naștem cu o predispoziție la o anumită afecțiune. Acesta este cauza pentru care medicul ne face anamneză și ne întreabă dacă cineva în familie a avut hipertensiune, diabet sau dacă a suferit de anumite boli cronice. Aceste întrebări pot ajuta medicul să găsească mai ușor sursa problemei cu cere se confruntă pacientul. Predispoziția la hipertensiune de exemplu poate fi moștenită. Dacă părinții sau bunicii noștri au suferit de această boală posibilitatea ca această afecțiune să apară și la noi este destul de mare, iar noi nu putem influența apariția acestei boli.

Un alt factor care poate duce la pierderea stării de sănătate, este aerul poluat. Praful și fumul pot avea un impact imens asupra plămânilor. Și apa pe care o bem poate influența starea de sănătate. Chiar dacă este mai ușor să controlăm calitatea apei, același lucru nu poate fi spus despre aerul pe care-l inspirăm, acesta nu poate fi filtrat. În acest caz acest factor nu depinde de individ, ci de mediul înconjurător.

Însă există mult mai mulți factori care pot fi controlați de individ. Putem menționa în acest caz niște vicii foarte răspândite și în România, cum ar fi fumatul sau alcoolismul. Fumatul are prea multe efecte nocive și colaterale: efecte asupra plămânilor, efecte asupra sistemului cardiovascular. Acele persoane care fumează au un risc crescut la apariția infarctului miocardic sau la anumite probleme de circulație arterială.

Acești factori care depind de noi, de individ ar trebui schimbate, moderate în așa fel ca să protejăm starea de sănătate al individului.

Un alt factor deosebit de important care are un efect semnificativ asupra sănătății este ALIMENTAȚIA. În ziua de azi se vorbește foarte des despre alimentația adecvată, sănătoasă, diversificată. Este important de înțeles că atunci când discutăm despre acest subiect vorbim atât despre calitatea cât și despre cantitatea alimentelor consumate. Pentru a avea un aport adecvat de vitamine și minerale trebuie să ne gândim și la combinarea corectă a alimentelor.

Boala înseamnă o stare când un anumit organ nu funcționează cum trebuie și prin acesta schimbă starea generală a individului. De exemplu la vârsta de 16,20 sau 25 de ani suntem dispuși să facem eforturi fizice mărite, peste puterile noastre. Însă după o anumită vârstă apar și problemele. Simțim efectele eforturilor depuse fie la genunchi, la șold, la spate etc iar fotbalul, cățăratul pe munte sau orice altă activitate sportivă nu mai pare atât de ușoară. Însă scăderea capacităților noastre fizice fac parte dintr-un proces normal de îmbătrânire.

În momentul în care aceste probleme apar drastic, de pe o zi pe alta sau într-un interval scurt, putem vorbi de o boală, de o afecțiune.

Când mergem la medic și când ne interesează de fapt sănătatea noastră?

Doar când ne doare ceva. Însă foarte multe boli pot fi silențioase, adică nu apar dureri, nu ne jenează, pur și simplu nu apar acele simptome care să ne ducă cu gândul spre o boală. Sunt foarte multe boli care se diagnostizează cu o altă vizită la medic, un control periodic la care se constată o afecțiune serioasă sau chiar gravă. Osteoporoza de exemplu este o boală care ani de zile nu doare de aceea pacienții ajung foarte târziu la medic. Câteodată se constată boala după o fractură spontană. Și acest exemplu dovedește că boala poate să apară subit fără nici un semn prealabil, de aceea este importantă prevenția.

Este foarte important să luăm în considerare aspectele menționate mai sus și să ne comportăm, să ne trăim viața în așa fel încât să prevenim apariția acestor boli.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *